Αγγελική Παπούλια και Χρήστος Πασσαλής στην «Απόλυτη Μαγεία»
16 Μαΐου 2023
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
16 Μαΐου 2023
Αγγελική Παπούλια και Χρήστος Πασσαλής στην «Απόλυτη Μαγεία»
16 Μαΐου 2023
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
16 Μαΐου 2023
Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, το ημι-ερειπωμένο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν μέσα από μια σειρά έργων, υπό τον τίτλο «In anticipation | Σε αναμονή», που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του residency: τρεις μακράς διαρκείας (durational) performances, εγκαταστάσεις και ένα ακουστικό live.

 

Πέντε καλλιτέχνες (Κατερίνα Δρακοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Παύλος Λυκούδης, Γιώργος Μωραΐτης, Άννα Παγκάλου) προερχόμενοι από διαφορετικά πεδία συμβίωσαν καλλιτεχνικά για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες στο ημι-ερειπωμένο κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου.  Εξερεύνησαν την κρυφή γοητεία της καθημερινής τελετουργίας  πειραματιζόμενοι με το φως, τους ήχους και την έννοια του χρόνου.  Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μπενιζέλου Παλαιολόγου στέγασε για περισσότερο από 50 χρόνια τη «ΔΡ.ΔΕΛΗΣ Α.Ε.», εταιρία εμπορίας και διανομής εξειδικευμένων προϊόντων χημικής βιομηχανίας και προϊόντων πλαστικού. Από το 2022 φιλοξενεί περιστασιακά καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και performances του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory Athens.

 

 

 

Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας

Ανοιχτή παρουσίαση έργων: Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, 15.00 – 21.30
Διεύθυνση: Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, Πλάκα, Αθήνα
Οι πόρτες ανοίγουν στις 15.00.
15.00 – 20.30: performances μακράς διαρκείας από την Κατερίνα Δρακοπούλου, τον Παύλο Λυκούδη και την Άννα Παγκάλου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα περιεργαστούν τα έργα στο χώρο οποιαδήποτε ώρα, με τον δικό τους ρυθμό.
21.00 – 21.30: Ακουστικό live από τον Γιώργο Μωραΐτη στον 4ο όροφο.
Έργο στην πρόσοψη του κτιρίου: Χρυσάνθη Κουμιανάκη
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση εδώ
Φωτογραφίες: Σπύρος Στρογγύλης

 

 

Το άδειο χημικό εργαστήριο, τα σιωπηλά γραφεία και οι ήσυχοι διάδρομοί του μοιάζουν να βρίσκονται σε συνθήκη «αναμονής». Οι ημι-ερειπωμένοι χώροι του αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας και, ταυτόχρονα, απώλειας. Συνιστούν έναν ενδιάμεσο χώρο γεμάτο, ελπίδα και δυνατότητες. Σε λίγους μήνες, θα ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής του και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στις Ελληνο-ελβετικές συνέργειες. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, κάτω από την ίδια στέγη, σύντομα η διπλωματία θα συνομιλεί με τον πολιτισμό και τις τέχνες.

 

Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία να εργαστούν επιτόπια, ξεδιπλώνοντας την πρακτική τους και αλληλεπιδρώντας με τα υλικά και άυλα στοιχεία του υφιστάμενου κτιρίου. Η  Κατερίνα Δρακοπούλου (ηθοποιός, performer), η Χρυσάνθη Κουμιανάκη (εικαστικός), ο Παύλος Λυκούδης aka Okami (χορευτής), ο Γιώργος Μωραΐτης (εικαστικός και ηχητικός καλλιτέχνης) και η Άννα Παγκάλου (mezzo soprano, καλλιτέχνις ήχου και εγκαταστάσεων) επεξεργάστηκαν το συναίσθημα αυτής της «αναμονής». Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, ενσωμάτωσαν το τελετουργικό στοιχείο με ποικίλους τρόπους στο ερευνητικό τους έργο, ενώ τους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες του χρόνου, του φωτός και του ήχου.

 

Παράλληλα, ο κινηματογραφιστής Αυρήλιος Καρακώστας κατέγραψε την κίνηση των σωμάτων τους στο χώρο, την επίδραση του ρυθμού και του χρόνου στην καλλιτεχνική διαδικασία και την υλικότητα των έργων τους. Αυτή την περίοδο εργάζεται για τη δημιουργία ενός φιλμ μικρού μήκους.

 

Ένα πρότζεκτ του Flux Laboratory Athens

 

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: Κατερίνα Δρακοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Παύλος Λυκούδης, Γιώργος Μωραΐτης, Άννα Παγκάλου

 

 

Σχετικά με το Flux Laboratory Athens

Το Flux Laboratory ιδρύθηκε το 2003. Είναι ένα πειραματικό εργαστήριο το οποίο εδρεύει στη Γενεύη και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum. Παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση και πειραματίζεται με νέες διαδικασίες δημιουργίας και συνεργασίας. Το Flux Laboratory ενθαρρύνει τις συνέργειες και, από το 2016, υποστηρίζει και παράγει έργο στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα. Καλλιεργώντας δράσεις που σχετίζονται με το Σώμα και την Κίνηση, το Flux Laboratory Athens αναπτύσσει καλλιτεχνικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 

Επικοινωνία
Flux Laboratory Athens
+30 210 01 08 357
athens@fluxlaboratory.com
www.fluxlaboratory.com