Το Big Bang Festival για έβδομη χρονιά!
10 Μαΐου 2023
«Pnyx»: Μιχάλης Κουμπιός, ThroDef και Πάνος Δημητρακόπουλος
10 Μαΐου 2023
Το Big Bang Festival για έβδομη χρονιά!
10 Μαΐου 2023
«Pnyx»: Μιχάλης Κουμπιός, ThroDef και Πάνος Δημητρακόπουλος
10 Μαΐου 2023

Ο Αλέξανδρος Λυκούρας παρουσιάζει την παράσταση «Μάτια παντού, αναζητώντας τα αγαπημένα μάτια» στο Studio Μαυρομιχάλη. (Φωτογραφίες: Κέλλυ Φίλιου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Αρχικά ξεκίνησε με τη συγγραφή του κειμένου, μετά προετοίμασε τη σκηνοθεσία και κατά τη διάρκεια των προβών έγινε η δουλειά πάνω στην υποκριτική. Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Αλέξανδρος Λυκούρας μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Μάτια παντού, αναζητώντας τα αγαπημένα μάτια», η οποία παρουσιάζεται -στην ανανεωμένη εκδοχή της- στο Studio Μαυρομιχάλη.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την πορεία της παράσταση «Μάτια παντού, αναζητώντας τα αγαπημένα μάτια»;

Η παράσταση παρουσιάστηκε αρχικά στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι, στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος». Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές στο θέατρο Αλέξανδρου Σολομού, ένα από τα πρώτα θέατρα του Αργοστολίου (λειτουργούσε από το 1837 έως το 1858). Ήταν πολύ συγκινητικό να παρουσιάζεις στο κοινό της Κεφαλονιάς μια παράσταση που εμπνέεται από τη θεατρική ιστορία της Κεφαλονιάς.

Στη συνέχεια, η παράσταση παρουσιάστηκε το 2018 στην Αθήνα, στο Από Μηχανής Θέατρο, με επιτυχία. Το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά με ενδιαφέρουσες κριτικές και σχόλια. Αισθανόμουν όμως, ότι ο κύκλος των παραστάσεων δεν είχε ολοκληρωθεί και έτσι σήμερα η παράσταση ξαναπαίζεται, με ανανεωμένη μορφή, στο Studio Μαυρομιχάλη.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και πώς θα δούμε την ανανεωμένη εκδοχή του μονολόγου;

Σε όλο το έργο, στη σκηνή, υπάρχει μόνο ένας ηθοποιός. Στη μοναχική συνθήκη του μονολόγου, ο ηθοποιός ξεκινά με παιχνιδιάρικη διάθεση να μιλά στους θεατές για τον έρωτα. Για έναν έρωτα που ακόμα και όταν ανθίζει, δεν αφορά τον ηθοποιό, είναι ένας έρωτας κάποιων άλλων. Ο ηθοποιός βρίσκεται σε μια κατάσταση μοναξιάς. Αυτή είναι η αφετηρία του στο έργο. Και ξεκινά να αναζητά τον έρωτα, συγκρουόμενος συνεχώς με τα αντίθετα του, την πεζότητα, τη φθορά και το θάνατο. Αναζητά τον έρωτα στην απόλυτη μορφή του, τον έρωτα που μας δίνει δύναμη να αντιπαλέψουμε δυσκολίες και αδιέξοδα. Το έργο εστιάζει στη ζωτικότητα του έρωτα, στην αγωνία μας να τον βρούμε και να τον κρατήσουμε ζωντανό.

Πέρα από τις προσπάθειες του ηθοποιού να βρει τον έρωτα, υπάρχουν και οι προσπάθειές του να τον εκφράσει. Δοκιμάζει με μια μπαλαφάρα, με ένα όνειρο, με μια αληθινή ιστορία. Πως μπορεί να γίνει άμεσος; Πως μπορεί να μεταφέρει στο θεατή τη συγκίνηση του; Στα θέματα του έργου είναι και η αγωνία ενός καλλιτέχνη να εκφράσει και να μοιραστεί με το κοινό την έμπνευσή του. Ο θεατής στο Studio Μαυρομιχάλη θα παρακολουθήσει μια ανανεωμένη εκδοχή του μονολόγου, καθώς όλα τα στοιχεία της παράστασης, το κείμενο και η σκηνοθεσία έχουν επεξεργαστεί εκ νέου.

 

 

Μια παράσταση για την αέναη αναζήτηση του έρωτα και την προσπάθεια που κάνει ένας καλλιτέχνης για να τον εκφράσει. Θέλετε να μας μιλήσετε για τις δικές σας αναζητήσεις;

Υπάρχει η αναζήτηση της τέχνης. Συνεχώς ανοίγεται μπροστά σου ένας όγκος πραγμάτων που αγνοούσες, για να τα εξερευνήσεις, να εξελιχθείς και να προχωρήσεις. Πράγματα που σε τροφοδοτούν, σε ανανεώνουν και σε κινητοποιούν. Υπάρχει όμως και η αναζήτηση των ανθρώπων, ανθρώπων με τους οποίους μοιράζεσαι έναν κοινό τρόπο αντίληψης, για να δημιουργήσεις μια σχέση μέσα στην οποία δεν θα επιβεβαιώνεις απλά όσα πιστεύεις, αλλά θα συνδιαλέγεσαι γόνιμα και δημιουργικά. Νομίζω ότι η δημιουργία τέτοιων μικρών ή μεγαλύτερων ομάδων, είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να δούμε πίσω από τον κατακλυσμό των ασημαντοτήτων που πλημμυρίζουν το οπτικό μας πεδίο, να διακρίνουμε τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και να σταθούμε κριτικά απέναντί τους.

 

Υπογράφετε τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή κειμένου και την ερμηνεία. Πώς έχετε δουλέψει πάνω στην κάθε σας ιδιότητα;

Προσπάθησα να δω ξεχωριστά τις τρεις αυτές εργασίες. Έγραψα πρώτα το κείμενο, μετά προετοίμασα τη σκηνοθεσία και κατά τη διάρκεια των προβών έγινε η δουλειά πάνω στην υποκριτική. Βέβαια κατά τη διάρκεια των προβών έγιναν αλλαγές πάνω στο κείμενο και τη σκηνοθεσία, καθώς εκεί φάνηκε τι από όσα σχεδιάζαμε μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης, λειτουργούσε και τι όχι.

Η ματιά των συντελεστών της παράστασης, του Αντώνη Γκρίτση που ήταν βοηθός σκηνοθέτη, της Παναγιώτας Κωνσταντινάκου που είχε τη δραματουργική επιμέλεια, της Κάντυς Καρρά που επιμελήθηκε την κίνηση, της Άννας Μαγουλιώτη που έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια, του Λευτέρη Βενιάδη που έγραψε τη μουσική και της Σοφίας Αδαμοπούλου που σχεδίασε τα φώτα, ήταν καθοριστική για να ξεκαθαρίσει το αρχικό πλάνο. Και θέλω να τους ευχαριστήσω για την ευαισθησία, την πίστη και το ταλέντο, με τα οποία συμμετείχαν στη διαμόρφωση της παράστασης.

 

 

Ποια στοιχεία πλαισιώνουν την παράσταση;

Η μουσική, το σκηνικό, η κίνηση και οι φωτισμοί της παράστασης αλληλεπιδρούν με το κείμενο και συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της παράστασης.Το σκηνικό δίνει την αίσθηση μιας χειροποίητης παράστασης, στην οποία όλα τα φτιάχνει ο ηθοποιός και η μουσική λειτουργεί σαν ένας φίλος που από κάπου μακριά συντροφεύει τον ηθοποιό στην αναζήτησή του. Όλα τα στοιχεία της παράστασης δημιουργούν ένα ισοβαρές σύνολο, που ξεκινά με την εξωστρέφεια μιας μπαλαφάρας και βυθίζεται συνεχώς σε μια αναζήτηση όλο και πιο εσωτερική και προσωπική.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μάτια παντού, αναζητώντας τα αγαπημένα μάτια»

Σκηνοθεσία, συγγραφή κειμένου, ερμηνεία: Αλέξανδρος Λυκούρας
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικό – κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Στην ηχογράφηση της μουσικής συμμετείχαν: Guido de Flaviis, σαξόφωνα Σπύρος Σουλαδάκης, πιάνο. Η ηχογράφηση έγινε στο studio AUX από τον Γιώτη Παρασκευαΐδη και τον Κίμωνα Βλαχάκη.
Κίνηση: Κάντυ Καρρά
Φωτισμοί: Σοφία Αδαμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Γκρίτσης
Φωτογραφίες: Κέλλυ Φίλιου
Γραφιστικά – σχεδιασμός αφίσας: Αναστασία Δαφερέρα
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα

Πότε: από 3 Μαΐου 2023 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Έως 8 Ιουνίου 2023.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό), 8 ευρώ (ανέργων – ατέλειες)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr