Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης στα «Δειλινά του κόσμου»
5 Μαΐου 2023
Generations στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
5 Μαΐου 2023
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης στα «Δειλινά του κόσμου»
5 Μαΐου 2023
Generations στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
5 Μαΐου 2023

 

Η Θεατρική Ομάδα Μήδεια και το Θέατρο Δρόμος παρουσιάζουν το 1ο Be-Hive Theatre Festival, το οποίο πέρα από το διαγωνιστικό του ύφος, εμπεριέχει παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, θεατρικά αναλόγια, θεατρικές παραστάσεις, και χορό (εκτός διαγωνιστικού τμήματος), κινηματογραφικές προβολές και μουσική.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι ευπρόσδεκτες και οι προτάσεις καλλιτεχνών και επιστημόνων των παραστατικών τεχνών που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από σεμινάρια ή διαλέξεις. Στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση behivefestival@gmail.com.

«Περνάει μήπως κάτι από μένα και σε σας εκεί έξω, σε σένα τον ένα ή σε εσάς τους πολλούς, που είστε ενωμένοι μαζί μου σαν τις μέλισσες με την βασιλισσά τους; …Αναζητάς την μνήμη σου, που είναι κοντά μου; Θέλεις να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο, διασχίζοντας τις ατελείωτες αίθουσες σαν να ‘ταν αστέρια, βήμα με βήμα, εικόνα την εικόνα;
Και θα συναντηθούμε άραγε ποτέ, κάποια φορά ή έξω από τον χρόνο;»
(Μίχαελ Έντε, Ο καθρέφτης μες στον καθρέφτη, 1984)

Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, ο άνθρωπος, παρατηρεί, μιμείται και μαθαίνει από την φύση, διδάσκεται για τον συμπαντικό χαρακτήρα της αγάπης, της μοναξιάς, του πόνου, του έρωτα, της ένωσης, της απόστασης, του αποχωρισμού. Και της απομόνωσης. Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας χάραξε μέσα μας με τον πιο ανεξίτηλο κι επώδυνο τρόπο την εντύπωση της απομάκρυνσης, της διάστασης, και της ακόρεστης επιθυμίας για συνάντηση, συνεύρεση, συνύπαρξη. Το Πανεπιστήμιο Princeton διεξήγαγε ένα εργαστηριακό πείραμα στοχεύοντας στην διερεύνηση της αντίδρασης «κοινωνικών εντόμων», όπως οι μέλισσες, σε καθεστώς απομόνωσης, οι οποίες, αφού επεστράφησαν στην κυψέλη τους, φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την κοινωνική επαφή, επιδιώκοντάς την συχνότερα και περισσότερο

Και όπως οι μέλισσες της απομονωμένης ομάδας του πειράματος, έτσι κι εμείς επιθυμούμε διακαώς να επιστρέψουμε όλοι και όλες μαζί στην Κυψέλη μας! Για το Θέατρο Δρόμος και για την Θεατρική Ομάδα Μήδεια, η συγκολλητική ουσία όλων των παραπάνω είναι η τέχνη. Η μόνιμη επωδός της ανθρώπινης κατάστασης, η καθαρότερη αντανάκλαση της φύσης μας, η παρηγοριά και η έμπνευση και το πάθος και ο σκοπός και το καταφύγιό μας. Να βρούμε παρέα την διαδρομή για το κοινό μας σπίτι, να αποκαταστήσουμε τον κοινό μας προσανατολισμό, να χαράξουμε συλλογικά την πορεία μας. Κι αν δεν τα καταφέρουμε να βρούμε τον δρόμο, τουλάχιστον θα έχουμε χαθεί μαζί. Κι εκεί μπορούμε να χτίσουμε τη νέα μας Κυψέλη!

 

1ο Be-Hive Theatre Festival

Χωρίς πολύπλοκους κανόνες και δεσμεύσεις, που όσο αποζητά την ανατροπή ως σκηνικό συστατικό, τόσο ελεύθερες προτρέπει να είναι και οι προτάσεις που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ του. Ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέατρο αληθινά, ας τολμήσουμε να ξαναγράψουμε τους κανόνες και ας πειραματιστούμε πάνω σε νέες μορφές και κώδικες επικοινωνίας.

Ανοίγουμε λοιπόν τις πόρτες μας σε όλους τους επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, να δοκιμαστούν επί σκηνής με τις καλλιτεχνικές προτάσεις τους, να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε κοινό και κριτικούς και να γίνουν μέτοχοι ενός γόνιμου, δημιουργικού διαλόγου πάνω σε νέες προκλήσεις, νέες θεματικές και ανοιχτές φόρμες.

Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα και είναι ανοιχτό σε κάθε σκηνική μορφή έκφρασης, που ενδεικτικά και όχι περιοριστικά μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής: θέατρο, χορό, χοροθέατρο, μιούζικαλ, Cabaret, θέατρο σκιών, παντομίμα, stand up comedy κλπ, με μόνο περιορισμό την θεματική: Κυψέλη. Η διάρκεια των παραστάσεων πρέπει να είναι από 60 έως 90 λεπτά. Το φεστιβάλ παρέχει την παρουσίαση του έργου για δύο παραστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, καταχώρηση στον κατάλογο του φεστιβάλ και το 30% επί των εισπράξεων αφαιρουμένου του ΦΠΑ 6%. Θα δοθούν 6 Τιμητικά Βραβεία από πενταμελή Επιτροπή που θα αποτελείται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, η οποία θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ.

Το Θέατρο Δρόμος διαθέτει το χώρο του, την τεχνική υποστήριξη, την προβολή, την επικοινωνία και το προσωπικό του για τις παραστάσεις, για ένα θέατρο που αφορά όλους!

Περισσότερες πληροφορίες για του γενικούς και ειδικούς όρους του φεστιβάλ και την διεξαγωγή του μπορείτε να δείτε μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Δρόμος https://dromostheatre.gr/project/behivefestival2023/, όπως επίσης και να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο του θεάτρου 210 88 18 906 ή μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση behivefestival@gmail.com.
Η αίτηση και ο φάκελος συμμετοχής για το φεστιβάλ υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: https://forms.gle/KDPaoVzVfmVkghxf7

Τελικός στόχος του 1ο Be-Hive Theatre Festival του Θεάτρου Δρόμος είναι να εδραιωθεί ως θεσμός, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται σταδιακά με καλεσμένους καλλιτέχνες εντός και εκτός συνόρων, ως χώρος, τόπος και τρόπος συνάντησης, συνεύρεσης, συνύπαρξης. Για μία νέα Κυψέλη.

 

Πληροφορίες για το 1ο Be-Hive Theatre Festival

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού
Διοργάνωση – Παραγωγή: ΜΗΔΕΙΑ: Εικόνες Θέατρο και Δράσεις Πολιτισμού Α.Μ.Κ.Ε. (Medea Pictures)