Κόρινθος: 1ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

«Τι να κάνουμε;»: Η Έλλη Παπακωνσταντίνου καταπιάνεται με Τσερνισέφκσι
2 Μαΐου 2023
Μάριος Παναγιώτου: «Όλο το θέμα του έργου έγκειται στην επαναλαμβανόμενη υπόσχεση ελευθερίας»
2 Μαΐου 2023
«Τι να κάνουμε;»: Η Έλλη Παπακωνσταντίνου καταπιάνεται με Τσερνισέφκσι
2 Μαΐου 2023
Μάριος Παναγιώτου: «Όλο το θέμα του έργου έγκειται στην επαναλαμβανόμενη υπόσχεση ελευθερίας»
2 Μαΐου 2023

Η πόλη της Κορίνθου υποδέχεται το 1ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Έναν μοναδικό κύκλο εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνές ενδιαφέρον. Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου και το Διεθνές Συνέδριο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στις Μητροπόλεις και τις Αποικίες» πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2023.

Η πολιτιστική διοργάνωση σχεδιάστηκε από την αρχή για να εξελιχθεί σε έναν νέο πολιτιστικό θεσμό, παρέχοντας στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους, αυθεντικές δράσεις πολιτισμού. Με στόχο η επόμενη γενιά να πάρει την σκυτάλη στην Ιστορία και στις Ιδέες για να γίνει καλύτερος ο Κόσμος Μας.

 

Στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου συμμετέχουν σχολεία από το Χιλιομόδι, την Λευκάδα, την Κέρκυρα, το Αντίρριο, την Κόρινθο.
Σημαντικές είναι οι συμμετοχές του Γυμνασίου Φιέρι και του Γυμνασίου Σκόδρας, το οποίο συμμετέχει υπό την καθοδήγηση του γνωστού (σε Ελλάδα και Αλβανία) σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι. Ο Ένκε Φεζολλάρι επέλεξε επτά μαθητές από τα σχολεία της Σκόδρας, οι οποίοι κέρδισαν τα βραβεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεάτρου που παραδοσιακά διοργανώνει ο Δήμος και το Θέατρο Migjeni. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το Πνεύμα της Ελληνικής Αρχαίας Γραμματείας, να γνωρίσουν τις ιστορίες της Αποικίας των Κορινθίων, να μελετήσουν και να έλθουν σε επαφή με αυτό που αποτελεί Παιδεία και διάδοση της Ελληνικότητας, μέσα από τα κείμενα του Επιταφίου του Περικλή. Το φεστιβάλ φιλοξενεί παραστάσεις σχολείων από τις Συρακούσες (Instituto d΄ Instruzione Superiore Di Palazzolo Acreide & Liceo Tommaso Gargallo Siracusa), το οποίο αναγεννά και δυναμώνει τους δεσμούς των δύο πόλεων που από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπάρχει μία άρρηκτη σχέση.

 

Δράσεις του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου:

5 Μαΐου 2023
⦁ 9:30 πμ – «Οιδίπους Τύραννος: μια άλλη ανάγνωση της Τραγωδίας» / 3o Γυμνάσιο Κορίνθου – Γυμνάσιο Χιλιομοδίου
⦁ 11:00 πμ – « Οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη / Γυμνάσιο Αντιρρίου
⦁ 12:15 μμ – «Πόλις και Πολιτεία μέσα από τα μάτια των τραγικών» / 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας
⦁ 13:45 – «Χοηφόροι» του Αισχύλου» / 7ο Γυμνάσιο & 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας

6 Μαΐου 2023
⦁ 10:00 – «Μήδεια» του Ευριπίδη / Γυμνάσιο Φιέρι – Αλβανία
⦁ 11:15 – «Άλκηστις» του Ευριπίδη / Instituto d΄ Instruzione Superiore Di Palazzolo Acreide
⦁ 12:30 – «Ο Επιτάφιος του Περικλή» / Γυμνάσιο Σκόδρας – Αλβανία
⦁ 13:15 – «Οι χρησμοί του Οιδίποδα» / Liceo Tommaso Gargallo Siracusa
⦁ 14:30 – «Αντιγόνη» του Σοφοκλή / Μουσικό Σχολείο Κορίνθου

7 Μαΐου 2023

Διεθνές Συνέδριο

«Αρχαίο ελληνικό δράμα: συνεκτικός ιστός ανάμεσα στις μητροπόλεις και τις αποικίες»
9:30 Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», Κολοκοτρώνη και Δαμασκηνού, Κόρινθος

 

 

 

Παρουσίαση Συνεδρίου από την Εύη Κοκκίνου, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής
Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Κόρινθος: μητρόπολη και αποικίες
Πρόεδρος: Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή, Δρ Ιστορίας, Επίτιμος Σχολική
Σύμβουλος Φιλολόγων

⦁ 09:50-10:10 Δρ. Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Διευθύντρια της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Αρχαίας Τενέας. Τενέα, πόλη της τέχνης και του πολιτισμού.

⦁ 10:10-10:30 Γιώτα Κασίμη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Οι απαρχές του αρχαίου δράματος στην Κορινθία: τόποι-παραδόσεις-θέατρα.

⦁ Ιουλία Τζώνου, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανασκαφών Κορίνθου, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣΑ) Κόρινθος και Ιταλία: Μια Διαχρονική Σχέση Τεχνογνωσίας και Ταυτότητας.

⦁ 10:30-10:50 Giovanna Scollo, Αντιδήμαρχος για την εκπαίδευση του Δήμου Palazzolo Acreide. Το ελληνικό θέατρο του Palazzolo Acreide. Συνέχεια της ελληνικής πολιτικής ταυτότητας μέσω της μίμησης.

⦁ 10:50-11:10 Ένκε Φεζολλάρι, σκηνοθέτης-ηθοποιός. Πρόσληψη του αρχαίου δράματος και η Ελληνική Αρχαία Γραμματεία επί σκηνής.

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Ο μητροπολιτικός ρόλος του αρχαίου ελλ. δράματος
Πρόεδρος: Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής

⦁ 11:55-12:15 Γωγώ Βαρζελιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α. Η αρχαία γραμματεία ως αφορμή για τη νέα εποχή: η συμβολή του αρχαίου δράματος στην ευρωπαϊκή αναγέννηση.

⦁ 12:15-12:35 Πλ. Μαυρομούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. Αρχαίο δράμα και σκηνοθεσία: η εικόνα της σκηνής και η ιστορία της (μια επισκόπηση).

⦁ 12:35-12:55 Γιώργος Ροδοσθένους, Σκηνοθέτης, Καθηγητής Σκηνοθεσίας και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Ελληνική Τραγωδία.

⦁ 12:55-13:15 Αναστασία Μπακογιάννη, Senior Lecturer in Classical Studies, Massey University, New Zealand Greek Tragedy, Then and Now: Classical Plays on Stage and Screen

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Θα αποσταλούν ηλεκτρονικά βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παρασκευή 5 Μαΐου στις 20:30
Ναός του Απόλλωνα
Μουσικοχορευτικό δρώμενο / “Bolero” του Ravel από την ομάδα χορού της Έλενας
Μιχαηλίδου.

Σάββατο 6 Μαΐου στις 21:00
Τόπος: Πλατεία Παν. Τσαλδάρη
Γιορτή Μουσικής “Ελλάδα-Magna Grecia-Αλβανία”
Μουσικές επιλογές-ενορχηστρώσεις ο μαέστρος Χρήστος Βλαχογιάννης.

Κυριακή 7 Μαΐου
Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», Κολοκοτρώνη και Δαμασκηνού, Κόρινθος
Στις 11:30: Συναυλία με τη Mezzo Soprano Μαρισία Παπαλεξίου

Στις 14:20: Νεανική Χορωδία Δήμου Νεμέας & Κορινθιακού Ωδείου υπό τη δ/νση της Γεωργίας Γιαννακοπούλου

Οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας της Συντονιστικής Επιτροπής που ορίστηκε για τον σκοπό αυτό από τον Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο, με πρόεδρο την δραστήρια και αφοσιωμένη στο εγχείρημα Εύη Κοκκίνου του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων, του Δήμου Κορινθίων και των Αντιδημάρχων Πολιτισμού και Τουρισμού με πλήθος τοπικών, εθνικών και διεθνών φορέων.
Καθοριστική υπήρξε η συνεργασία με φορείς παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που διαθέτει -εκτός άλλων- επαφές διεθνούς κύρους και την τεχνογνωσία σχεδιασμού ανάλογων θεσμών, αλλά και της Διεύθυνσης Δ.Ε. Κορινθίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και άλλων τοπικών φορέων.

Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά τους στο Φεστιβάλ:
• την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Προϊσταμένη κα Γιώτα Κασίμη (για τη παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου για την φιλοξενία του δρώμενου)
• τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιγιαλίου “Απόλλων”, Θέατρο Περιγιαλίου και την κα Πολυξένη Ορκοπούλου-Ξανθάκη (για τα κοστούμια των σχολείων του Δήμου Κορινθίων)
•την κα Έλενα Μιχαηλίδου και την ομάδα χορού της Σχολής της
•την κα Γεωργία Γιαννακοπούλου και τη Νεανική Χορωδία Δήμου Νεμέας & Κορινθιακού Ωδείου
•όλους τους εθελοντές

Οι εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ υποστηρίζονται και υλοποιούνται με τη ευγενική χορηγία της ΜΟΤΟΡ ΟΙL HELLAS Διυλιστήρια Κορίνθου, της φαρμακευτικής εταιρίας TIKUN OLAM (Τικούν Όλαμ), της 1ης εταιρίας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα, της εταιρίας NIKO – HELM HELLAS ΑΒΕΕ και της εταιρίας Οικονόμου – Tech – Paper – Home.