Γρηγόρης Χατζάκης: «Η “Αλίκη” ήταν παραμύθι με το οποίο μεγάλωσα»

Η «Αντιγόνη, μετέωρη» στο Θέατρο Θησείον
29 Απριλίου 2023
«Τι να κάνουμε;»: Η Έλλη Παπακωνσταντίνου καταπιάνεται με Τσερνισέφκσι
2 Μαΐου 2023
Η «Αντιγόνη, μετέωρη» στο Θέατρο Θησείον
29 Απριλίου 2023
«Τι να κάνουμε;»: Η Έλλη Παπακωνσταντίνου καταπιάνεται με Τσερνισέφκσι
2 Μαΐου 2023

Η Ελένη Ζιώγα και ο Γρηγόρης Χατζάκης συνεργάζονται στην παράσταση «Αλίκη» που παρουσιάζεται στο Bios. (Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Στη σκηνή του Bios θα δούμε έναν εργαστηριακό χώρο, όπου η ενήλικη Αλίκη «εκτίθεται» και εκθέτει τις σκέψεις και εμπειρίες της. Ο Γρηγόρης Χατζάκης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Αλίκη», η οποία είναι βασισμένη στο λογοτεχνικό έργο του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων». Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει μία πολυμεσική παράσταση μαγικού ρεαλισμού, φωτίζοντας θεμελιώδη ερωτήματα, μέσα από το πρίσμα μιας αέναης αναζήτησης στον χωροχρόνο της ύπαρξης. Την Αλίκη υποδύεται η Ελένη Ζιώγα.

 

 

Ποια είναι η επαφή σας με το έργο «Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ; Πώς αποφασίσατε να το σκηνοθετήσετε;

Η «Αλίκη» ήταν παραμύθι με το οποίο μεγάλωσα, κυρίως μέσω της ανιμέισον εκδοχής του, όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι, με γοήτευαν πάντα πολλά στοιχεία του, η φαντασία, οι συνειρμοί, η ευκολία του ταξιδιού. Όταν, όμως, διάβασα το πρωτότυπο έργο του Κάρολ σε μεγαλύτερη ηλικία, μαγεύτηκα σε ένα πιο διανοητικό επίπεδο. Η ελευθερία έκφρασης, η απενοχοποίηση της «σαχλαμάρας» , η ανάγκη για το εσωτερικό ταξίδι, το οποίο τελικά μπορεί να είναι πολύ πιο συγκλονιστικό από οποιοδήποτε κυριολεκτικό ταξίδι. Ο σουρεαλισμός του, δεκαετίες πριν τον σουρεαλισμό, αυτό είναι ένα στοιχείο που εκτινάσει το μυαλό μου, μιας και είμαι καθαρόαιμος απόγονος του κινήματος. Όπως είναι φυσικό, ήθελα για πολλά χρόνια να καταπιαστώ με το έργο. Χωρίς όμως να έχω κατασταλάξει στην οπτική ή τη γραμμή που θα ακολουθούσα. Μέχρι που μιλήσαμε με την Ελένη Ζιώγα και όταν με ρώτησε τι έργο θα μπορούσαμε να δουλέψουμε, αμέσως σκέφτηκα την Αλίκη. Μου φάνηκε ως αυτονόητη επιλογή. Τόσο γιατί ένιωσα ότι θα μπορούσε να ειπωθεί μια τελείως καινούργια οπτική πάνω στην Αλίκη, αλλά και γιατί έχουμε πολύ κοινές υπαρξιακές διαδρομές με την Ελένη και θα μπορούσαμε να μπούμε πολύ εύκολα πολύ βαθιά σε μια πιο υπαρξιακή ανάγνωση.

 

Η Ελένη Ζιώγα ερμηνεύει στην παράσταση «Αλίκη» που παρουσιάζεται στο Bios. (Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς).

 

Μια πολυμεσική παράσταση μαγικού ρεαλισμού. Πώς θα δούμε τη δική σας «Αλίκη» στο Bios;

Αρχικά μέσα από μια «κλειδαρότρυπα». Έπειτα, θα δείτε έναν εργαστηριακό χώρο, όπου η ενήλικη Αλίκη «εκτίθεται» και εκθέτει τις σκέψεις και εμπειρίες της. Στο χώρο βρίσκεται ένας τεχνικός και δύο σκοτεινές φιγούρες χωρίς χαρακτηριστικά. Μία μεγάλη λευκή μάζα/μπάλα κινείται αργά και απειλητικά προς την Αλίκη. Στην αρχή, μας αφηγείται τις παιδικές εμπειρίες της, ενώ σιγά σιγά ο φαντασιακός κόσμος της, πάντα σε αφύπνιση, έρχεται να ορθώσει την παρουσία του στην «καθησυχασμένη» ρουτίνα της. Καθώς ο κόσμος παραλάσεται διαρκώς με τα μέσα του να είναι εμφανή στον θεατή, η γραμμή που ενώνει τη φαντασία με την πραγματικότητα γίνεται σχεδόν αδιόρατη.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο της Ελένης Ζιώγα; Πώς συνεργαστήκατε μαζί;

Η Ελένη είναι προτίστως ένας μοναδικός άνθρωπος, πολυδιάστατη, γεμάτη φως και αγάπη, ανοιχτή σε προκλήσεις και γεμάτη ιδέες, προτάσεις, σε διαρκή επαφή με τα τεκταινόμενα. Ήταν από την πρώτη στιγμή απόλυτα ανοιχτή, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς κρατήματα, έτοιμη να εκτεθεί και να προτείνει. Η συνεργασία μας ήταν μαγική. Η σκέψη μας ήταν διαρκώς πώς θα αναδείξει καλύτερα ο ένας τον άλλον. Γνωριζόμασταν χρόνια και τρέφαμε μεγάλη αγάπη ο ένας για τον άλλον. Πλέον είναι οικογένειά μου.

 

 

Ποια θεμελιώδη ερωτήματα φωτίζoνται στην «Αλίκη»;

Η Αλίκη στο βιβλίο του Κάρολ συναντάει συνειρμικές εκδοχές των φόβων των ενηλίκων που ένα παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί. Τον χρόνο που τρέχει, την προσπάθεια παράτασης της νιότης, την αναζήτηση ταυτότητας, το παράλογο των σχέσεων… Η δική μας Αλίκη, βρίσκεται σε ηλικία που όλα τα παραπάνω έχουν δοκιμαστεί κατά πολύ. Έχει μπει σε μια πιο ορθολογική ανατομία τους. Όσο όμως προσπαθεί να καταπιέσει τους φόβους που μετατρέπονται εσώτερα σε κάτι πιο κοντά σε τραύμα, έρχονται να τη βρουν με νέα πρόσωπα. Υπάρχει το σκοτεινό χιούμορ του Κάρολ, υπάρχει το παιχνίδι, υπάρχει η βαθιά επιφανειακή αναζήτηση.

 

Ποια σκηνή ή φράση της παράστασης ξεχωρίζετε;

Νιώθω πως στην παράστασή μας έχουμε πετύχει μία ιδιαίτερη ισορροπία και δυσκολεύομαι να την κατακερματίσω μέσα μου. Αν όμως έπρεπε να ξεχωρίσω μια σκηνή, θα ήταν η στιγμή που εκτίθεται στο κοινό, αδυνατώντας να ξεκαθαρίσει αν είναι ή όχι η Αλίκη. Επίσης, πολύ αγαπημένη μου είναι και η εναρκτήρια σκηνή/εικόνα πριν την είσοδο των θεατών. Αγαπημένες φράσεις:
«Σκέφτομαι αν το ταξίδι μου κάτω από τη γη θα έχει πάντα το ίδιο ενδιαφέρον» .
«Σίγουρα δεν είμαι η Κέιτ, γιατί η Κέιτ έχει μπούκλες» .
«Ο χρόνος δεν μπορεί να τον κρατάνε» .
«Τα ζώα από ευγνωμοσύνη θέλησαν να μου προσφέρουν ένα δώρο. Έτσι ένας Ασβός πλησίασε και με ρώτησε τι έχω στην τσέπη μου. Είχα μόνο μια δαχτυλήθρα. «Φέρ’ την εδώ.» Πήρε τη δαχτυλήθρα μου και μου την πρόσφερε με επισημότητα. «Σας παρακαλούμε θερμά όπως δεχτείτε αυτή την κομψή δαχτυλήθρα».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αλίκη»

Κείμενο: Λιούις Κάρολ
Μετάφραση: Παυλίνα Παμπούδη
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Δανάη Χατζάκη
Κοστούμια: Λίλα Νόβα
Κίνηση: Χλόη Αληγιάννη
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Ξενοφών Λουκιανός
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Σχεδιασμός Αφίσας: Michelangelo Bevilacqua
Βοηθός Παραγωγής: Κική Σπανούδη

Ερμηνεία: Ελένη Ζιώγα

 

Πού: Bios, Πειραιώς 84, 10435, Αθήνα, τηλ. 2103425335 pireos84.bios.g

Πότε: από 24 Απριλίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/aliki-tou-lewis-carroll/