Τρεις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά»

Μαρία Αιγινίτου και Γιώργος Παλούμπης συνεργάζονται «Στον παράδεισο»
21 Απριλίου 2023
Ο Θεόδωρος Εσπίριτου σκηνοθετεί τη «Δεσποινίς Τζούλια»
23 Απριλίου 2023
Μαρία Αιγινίτου και Γιώργος Παλούμπης συνεργάζονται «Στον παράδεισο»
21 Απριλίου 2023
Ο Θεόδωρος Εσπίριτου σκηνοθετεί τη «Δεσποινίς Τζούλια»
23 Απριλίου 2023

Η Ναταλία Στυλιανού, η Σεραφίτα Γρηγοριάδου και η Μαρία Φωτεινοπούλου ερμηνεύουν στην παράσταση «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά».

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ρωτήσαμε την Σεραφίτα Γρηγοριάδου, τη Μαρία Φωτεινοπούλου και τη Ναταλία Στυλιανού για την παράσταση «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά». Οι τρεις ηθοποιοί απάντησαν στο theatermag για το κωμικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου και την ομότιτλη παράσταση που είναι βασισμένη σε θραύσματα από το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη, «Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας». Η παράσταση παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο, από τις 27 Απριλίου, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά.

 

«Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά». Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Σεραφίτα Γρηγοριάδου: Η φράση εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά είναι από την επιστολή της Σάρας. Η κοπέλα αυτή ορφάνεψε από μικρή και στέλνει την επιστολή αυτή στην αδερφή της. Τα δύο κορίτσια τα είχαν χωρίσει από μικρά μετά το θάνατο της μητέρας τους. Η Σάρα έμεινε στην Αθήνα και η αδερφή της βρέθηκε στην Ιταλία. Η φράση αυτή είναι ένα παράπονο για τον τρόπο που ήρθαν τα πράγματα στη ζωή της και κυρίως για την αίσθηση ότι δεν ανήκει κάπου ολοκληρωτικά δηλαδή σε μια οικογένεια, σε μια πατρίδα, σε έναν τόπο. Είναι λοιπόν η αίσθηση του ανθρώπου που νιώθει μετέωρος, χωρίς αληθινούς δεσμούς, μισός, κατακερματισμένος. Αυτή η αίσθηση πλανιέται σε όλο το βιβλίο. Οι ήρωες νιώθουν νεκροζώντανοι, μετέωροι, φαντάσματα. Προδομένοι από ιδέες, πατρίδες, οικογένεια περιπλανιούνται σε μια άλλη Νέκυια προσμένοντας τη λύτρωση.

Μαρία Φωτεινοπούλου: Για εμένα είναι το πώς νιώθουμε οι περισσότεροι τον τελευταίο καιρό. Ίσως ακούγεται ακραίο, αλλά αν 21 Μαΐου σταθούμε μπροστά στην κάλπη, νομίζω θα το σιγομουρμουρίσουμε αβίαστα… εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά!

Ναταλία Στυλιανού: […] Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά, μόνο στίγματα, στιγμές, ψήγματα ζωής καταφέραμε να σώσουμε μία φωτογραφία ένα σκουλαρίκι ένα γράμμα κιτρινισμένο […] Η ξενιτιά είναι ένα είδος πολεμικής εκστρατείας οι απαλοί, οι ευπαθείς και οι ευάλωτοι, πρέπει να απαλλάσσονται όπως στο στρατό με την πλατυποδία […] Φράσεις, μέσα από το βιβλίο της Κρανάκη που φωτογραφίζουν τόσο την ιστορία του Ανθρώπου όσο και τη σύγχρονη, καθημερινή ζωή μας.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη θεματολογία της παράστασης και το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη που έχει βασιστεί;

Μαρία Φωτεινοπούλου: Αρχικά νιώθω τυχερή που συναντήθηκα με αυτό το βιβλίο και “γνώρισα” αυτή την τρομερή τύπισσα Μιμίκα Κρανάκη. Στην παράσταση χρησιμοποιούμε μέρη του κειμένου που εξυπηρετούν το βασικό θέμα. Γενικά αν θέλετε να αρχίσετε ένα βιβλίο… πάρτε το χθες. (Αν και φοβάμαι πως αυτή η προτροπή δεν θα άρεσε καθόλου στην Κρανάκη).

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε και πώς συνεργαστήκατε επί σκηνής με τους υπόλοιπους ηθοποιούς;

Σεραφίτα Γρηγοριάδου: Σχετικά με το ρόλο μου, εγώ είμαι μια πτυχή της Μιμίκας Κρανάκη. Της γυναίκας που δίνει ζωή σε όλους τους άλλους ρόλους. Που ξέρει τι συμβαίνει και ακόμα ξέρει τι θα συμβεί. Που παλεύει να βρει ένα νόημα για να συνεχίσει. Η άλλη μου όψη είναι αυτή της αεροσυνοδού, που θα τους οδηγήσει όλους έξω από τον πλανήτη, σε μια μοιραία απογείωση χωρίς επιστροφή.

Μαρία Φωτεινοπούλου: Αυτή η παράσταση είναι η κορυφή ενός παγόβουνου. Έχουμε δουλέψει όλοι μαζί, ο καθένας έχει προσφέρει από ένα μικρό κομμάτι του εαυτού του. Είμαστε πολλοί άνθρωποι με πολύ διαφορετικά προγράμματα, αλλά ο πυρήνας αυτού του βιβλίου είναι που μας ενώνει κάθε φορά. Οι ρόλοι δημιουργήθηκαν λίγο αργότερα, με βάση τη δουλειά που κάναμε επάνω στο θέμα και τη δραματουργική επεξεργασία..

Ναταλία Στυλιανού: Η συνεργασία με όλους τους ηθοποιούς της παράστασης ήταν ακριβώς ο ορισμός της λέξης… εργαστήκαμε όλοι μαζί, αρμονικά. Αρχικά επιλέξαμε υλικό από το βιβλίο της Κρανάκη το οποίο φέραμε στην πρόβα, περάσαμε σε διάφορους αυτοσχεδιασμούς και σιγά-σιγά, πάντα με την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας, καταλήξαμε στη σύνθεση της παράστασης. Ο δικός μου χαρακτήρας επικεντρώνεται στο κομμάτι εκείνο της Κρανάκη που μιλά για τον έρωτα και το θέατρο. Η έννοια της πατρίδας καταργεί τα γεωγραφικά σύνορα και αποτυπώνεται πάνω σε ένα πρόσωπο. Ο έρωτας αυτός γίνεται η Χώρα – ο Τόπος – το Σπίτι. Το τέλος του έρωτα οδηγεί στην ξενιτιά. Η εξορία γίνεται προσωπική, συναισθηματική, αβάσταχτη. Το θέατρο μέσω της λειτουργίας του γίνεται «ένα αλεξίπονο, η ασπιρίνη που αλάφρωνε την πραγματικότητα, απάλυνε τις αιχμές της […] ο χώρος ο φανταστικός του παρελθόντος».

 

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτιδα Ελένη Μποζά;

Σεραφίτα Γρηγοριάδου: Η συνεργασία με την Ελένη Μποζά είναι πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης και εμπιστοσύνης. Βήματα που γίνονται από κοινού και με μεγάλη ψυχική γενναιοδωρία.

Μαρία Φωτεινοπούλου: Η Κρανάκη στο τέλος του βιβλίου γράφει πως αφού όλες οι ιδεολογίες έχουν αποτύχει και εύκολα μετατρεπόμαστε σε ζωάκια έτοιμα να αλληλοφαγωθούμε, μήπως να δούμε τον άλλο σαν το alter ego μας; Η Ελένη είναι από τους ανθρώπους που αυτό το κάνουν πράξη… δηλαδή με αυτό υπάρχει. Έτσι δουλέψαμε, με αυτή την κατανόηση και με αυτή την βαθιά της ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί παρά την τρέλα του καιρού μας.

Ναταλία Στυλιανού: Με την Ελένη γνωριζόμαστε από το 2001. Βρεθήκαμε στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Στάθη Λιβαθινό. Η επιθυμία να συνεργαστούμε, μας συντροφεύει πολλά χρόνια. Φέτος έγινε πραγματικότητα. Είναι όμορφο και ουσιαστικό να έχεις κοινή γλώσσα και κώδικες με τον σκηνοθέτη σου. Πόσω μάλλον όταν το εγχείρημα δεν στηρίζεται σε ένα θεατρικό έργο, αλλά σε μια δραματουργική σύνθεση ενός μυθιστορήματος.

 

 

Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση πάνω στο ερώτημα: Μήπως τελικά το τέλος του κόσμου είναι μια δικαιολογία;

Μαρία Φωτεινοπούλου: Η ιστορία, μας βρίσκει με τα καθημερινά μας ρούχα… δυστυχώς ή ευτυχώς… άρα τι νόημα έχει να περιμένουμε ένα τέλος; Ας ζήσουμε το τώρα χωρίς το φόβο για ένα τέλος….

Ναταλία Στυλιανού: Για κάποιους θα μπορούσε να είναι μία δικαιολογία. Για κάποιους άλλους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία νέα εκκίνηση. Ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια μέσα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον. Παγκόσμια δυστοπικό. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά (αλλού κυριολεκτικά και αλλού μεταφορικά) από διάφορα αδιανόητα πράγματα. Και όλα αυτά που μας βομβαρδίζουν έχουμε καταλήξει να τα θεωρούμε απλή καθημερινότητα… Στην αρχή μας εκπλήσσουν, μας ταράζουν και μετά από λίγο καιρό δεν μας κάνουν πια καμιά εντύπωση. Γίνονται κουτσομπολιό, επιφανειακά θέματα προς συζήτηση, μέχρι να συμβεί κάτι καινούργιο που θα πυροδοτήσει πάλι το ενδιαφέρον και την ανησυχία μας. Ευτυχώς κάποιοι αντιστέκονται και παλεύουν να ανατρέψουν αυτήν την πραγματικότητα. Δεν είναι λίγοι.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά» (Philellines #21ος)

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά
Δραματουργική έρευνα και επεξεργασία: Ελένη Μποζά, Ειρήνη Γκότση, Νικόλας Καλαντζής, Χάρης Μπαλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη Α: Ειρήνη Γκότση
Βοηθός Σκηνοθέτη Β: Νικόλας Καλαντζής
Εικαστική δραματουργία: Μυρτώ Σταμπούλου
Μουσική δραματουργία: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτιστική δραματουργία: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογράφιση: Alex Kat
Trailer: Στάθης Αθανασίου
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Οργάνωση παραγωγής: Ἕως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Τρύφωνας Ζάχαρης, Διονύσης Πιφέας, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Ναταλία Στυλιανού, Μαρία Φωτεινοπούλου

Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις του Μ.Ι.Ε.Τ για την χορηγία αντιτύπων του βιβλίου της κα Μ. Κρανάκη.
Η παράσταση «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά» (Philellines #21ος) πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πού: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Αθήνα, τηλ. 210 5232097

Πότε: από 27 Απριλίου 2023 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21.00. Έως 20 Μαΐου 2023.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 Λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό, 12 φοιτητικό, 10 ανέργων, άνω των 65

Υπάρχει και η δυνατότητα ομαδικών εισιτηρίων (10 άτομα) στην τιμή των 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/emeis-oi-imianthropoi-tou-pouthena/