Σελήνα Διαμαντοπούλου: «Νομίζω ότι ο θεατής θα διαλέξει σαφώς στρατόπεδο σε αυτή τη παράσταση και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιο»

Ο Χάρης Φραγκούλης και ο Κωνσταντίνος Γλύκαντζης σκηνοθετούν τον «Ταξιδιώτη»
18 Απριλίου 2023
Ομάδα Σημείο Μηδέν: με την «Αναφορά για μια Ακαδημία» στην 10η Θεατρική Ολυμπιάδα στην Ουγγαρία
18 Απριλίου 2023

Η Σελήνα Διαμαντοπούλου ερμηνεύει τη Μπέα στην παράσταση «Η αιμολήπτρια». (Φωτογραφίες: Τάνια Πασχάλη).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

H Σελήνα Διαμαντοπούλου μιλάει στο theatermag για το ρόλο της στην παράσταση του έργου «Η αιμολήπτρια» της Ella Road, η οποία ανεβαίνει από τις 20 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου Άνεσις. Η ηθοποιός ερμηνεύει την Μπέα, που δουλεύει ως αιμολήπτρια σε τμήμα πιστοποίησης γενετικών αριθμοδεικτών.

Η νεαρή αγγλίδα ηθοποιός και συγγραφέας, Ella Road έγραψε την «Αιμολήπτρια» το 2018. Τοποθετεί τον άνθρωπο σε ένα δυστοπικό, αλλά επικίνδυνα αναγνωρίσιμο μέλλον, όπου αυτό που τον χαρακτηρίζει και τον καθορίζει είναι ο γενετικός αριθμοδείκτης, η βαθμολογία δηλαδή του DNA και του γενετικού προφίλ, από την οποία εξαρτώνται η εκπαίδευση, η υγεία, ο πλούτος και τελικά η ευτυχία του. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Μενέλαος Καραντζάς.

 

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν διαβάσατε το έργο «Η αιμολήπτρια» της Ella Road;

Η πρώτη μου σκέψη όταν διάβασα το έργο ήταν -εκτός του ότι είναι πολύ καλογραμμένο και δεν κατάλαβα πότε το τελείωσα- ότι προσεγγίζει την επιστημονική φαντασία. Αλλά το τρομακτικό συνέβη, όταν το διάβασα δεύτερη και τρίτη φορά και συνειδητοποίησα ότι η δυστοπία που περιγράφει, συμβαίνει ήδη με έναν τρόπο.

 

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και τι σημαίνει ο τίτλος του;

Η αιμολήπτρια είναι μια ειδικότητα εργαζόμενου σε χώρους υγείας. Είναι ο άνθρωπος που κάνει τις αιμοληψίες για εξετάσεις αίματος. Το έργο περιστρέφεται γύρω από τη ζωή μιας αιμολήπτριας, σε μια συνθήκη, όπου κάθε άνθρωπος με βάση το γονιδίωμα και την προδιάθεσή του για διάφορες ασθένειες, παίρνει έναν αριθμοδείκτη. Αυτός είναι μια αξιολογική τιμή από το 1 μέχρι το 10, η οποία του «υποδεικνύει» πως θα ζήσει. Θα έλεγα, ότι μέσα στο έργο βλέπουμε να διαμορφώνεται μια νέα ταξική διαστρωμάτωση, η οποία σχετίζεται με το dna του κάθε ανθρώπου, όχι με την έννοια της καταγωγής ως οικονομικής κατάστασης, περιβάλλοντος κλπ, αλλά σε σχέση με την κληρονομικότητα, ως επιρροή στην υγεία. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη βλέπουμε να εξελίσσονται και επηρεάζονται οι ερωτικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των προσώπων.

 

Ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης, η Σελήνα Διαμαντοπούλου, ο Στράτος Χρήστου και η Δώρα Παρδάλη ερμηνεύουν στην παράσταση «Η αιμολήπτρια». (Φωτογραφίες: Τάνια Πασχάλη).

 

Ερμηνεύετε τη Μπέα. Πώς θα σας δούμε επί σκηνής;

Ερμηνεύω τη Μπέα, η οποία είναι αιμολήπτρια. Είναι ένας χαρακτήρας που έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς περνάει από πολλά στάδια κατά τη διάρκεια του έργου, αλλά δεν θα πω περισσότερα!

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραντζά;

Με τον Μενέλαο Καραντζά είναι η τέταρτη φορά που συνεργαζόμαστε. Δουλεύουμε πάντα πολύ οργανωμένα και μεθοδικά, με μεγάλη έμφαση στο κείμενο, με μεγάλη ελευθερία, αλλά κυρίως σε πολύ καλό κλίμα σεβασμού και ευγένειας. Ο Μενέλαος δουλεύει με το αγγλικό σύστημα των έξι εβδομάδων πρόβας, το οποίο μπορεί να σε τρομοκρατήσει αν είσαι ηθοποιός, αλλά δουλεύει! Είναι πολύ αγαπημένος μου συνεργάτης, αλλά πλέον και φίλος.

 

Τι αντίκτυπο έχει αυτό το κείμενο για τον σημερινό θεατή / πολίτη;

Θεωρώ ότι το κείμενο έχει σαφή αναφορά στη σχέση της οικονομίας με την υγεία, η οποία ενδεχομένως θα θυμίσει στον θεατή τις πρόσφατες περιπέτειές μας με τον covid. Ωστόσο, προσωπικά με ακούμπησε και σε ένα πιο υπαρξιακό-αλίμονο- επίπεδο. Αυτό του κατά πόσο τα συναισθήματα μας προς τους άλλους, τελικά επηρεάζονται από τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες. Νομίζω ότι ο θεατής θα διαλέξει σαφώς στρατόπεδο σε αυτή τη παράσταση και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η αιμολήπτρια»

Κείμενο: Ella Road
Σκηνοθεσία – μετάφραση: Μενέλαος Καραντζάς
Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν
Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος studio 19st
Σκηνοθεσία βίντεο: Μαρία Λάφη
Βοηθός σκηνοθέτη: Εμμανουήλ Στεφανουδάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Ξένια Κούβελα
Φωτογραφίες: Τάνια Πασχάλη
Graphic designer: Γιάννης Παπαδόπουλος
Επικοινωνία: Μάρθα Κοσκινά
Παραγωγή: WHAT IF? Α.Μ.Κ.Ε. και ΜΑΜΕΝΕΖΥ Α.Μ.Κ.Ε.

Παίζουν:
Σελήνα Διαμαντοπούλου (Μπέα)
Δώρα Παρδάλη (Τσαρ)
Δημήτρης Τσιγκριμάνης (Ααρών)
και ο Στράτος Χρήστου (Ντέιβιντ)

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πού: Θέατρο Άνεσις – Μικρή Σκηνή, Κηφισίας 14, Αθήνα, τηλ. 210 7718943

Πότε: από 20 Απριλίου 2023 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Έως 14 Μαΐου 2023

Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικά), 7 ευρώ (ατέλειες ΣΕΗ, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών, Τμημάτων Θεάτρου – διατίθενται μόνο από το ταμείο του θεάτρου)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-aimoliptria/ και στο ταμείο του θεάτρου.