Έλενα Καρακούλη: «Το θέμα του έργου “Σκηνές από έναν Γάμο” είναι η κοινή διαδρομή των δύο αυτών ανθρώπων στο χρόνο.”

Δέσποινα Μπισχινιώτη και Διογένη Γκίκα, τι συμβαίνει στο «Εκτός σύμβασης»;
31 Μαρτίου 2023
Ο Yorgos Smak και η Δανάη Τίκου στο Red Jasper Cabaret Theatre
4 Απριλίου 2023

Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί την παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο» που ανεβαίνει στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. (Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη μετάφραση, τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Σκηνές από έναν Γάμο». Η Έλενα Καρακούλη μιλάει στο theatermag για το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τη θεατρική του μεταφορά στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 21 Απριλίου με το Νίκο Ψαρρά και τη Μαρίνα Ασλάνογλου.

 

«Στις παραστάσεις που σκηνοθετώ επιδιώκω να κάνω και τη μετάφραση του έργου. Η δραματουργία είναι κομμάτι της σκηνοθεσίας. Όσον αφορά την επιλογή του έργου, μου αρέσει πολύ η λογοτεχνία των Σκανδιναβών, τα έργα του Στρίντμπεργκ και του Ίψεν για παράδειγμα. Επίσης ως πηγή έμπνευσης λειτούργησε το βιβλίο “Ιστορία ενός γάμου” του -επίσης Σκανδιναβού- Γκάιρ Γκούλικσεν, αλλά και η τελευταία ταινία του Μπεργκμαν “Saraband”. “Οι Σκηνές από έναν Γάμο” είναι ένα πολύ δυνατό υλικό, καθώς είναι η ανατομία όχι μόνο ενός έγγαμου βίου, αλλά η ανατομία μιας σχέσης γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, της σχέσης ανάμεσα στη Μαριάννε και τον Γιόχαν, που ερμηνεύουν η Μαρίνα Ασλάνογλου και ο Νίκος Ψαρρά, αντίστοιχα».

 

Η ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου, η σκηνοθέτις Έλενα Καρακούλη και ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς, συνεργάζονται στην παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο». (Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου).

 

«Αρχικά, ο Μπέργκμαν έγραψε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έξι επεισόδια για τη σουηδική τηλεόραση. Οπότε, προηγήθηκε η τηλεοπτική σειρά και στη συνέχεια έγινε η ομότιτλη ταινία το 1973, η οποία μάλιστα, κλείνει φέτος πενήντα χρόνια» συνεχίζει η Έλενα Καρακούλη. «Στην ταινία υπάρχουν πολλά πρόσωπα. Βλέπουμε ένα ζευγάρι που δίνει μια συνέντευξη σε μια δημοσιογράφο, προβάλλοντας το πόσο ωραία είναι η σχέση τους, ο γάμος τους και η ζωή τους. Μετά τους βλέπουμε σε διάφορες στιγμές, σ’ ένα δείπνο με φίλους και στον εργασιακό τους χώρο. Εκείνη είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα διαζύγια, εκείνος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Σιγά σιγά, μπαίνουμε πιο βαθιά στην ιστορία και βλέπουμε, σαν από μια κλειδαρότρυπα, αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Τι σημαίνει καθημερινότητα, τι γίνεται όταν κάποια στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει φθορά, μια καθοριστική απιστία και εξωσυζυγική σχέση και ένα διαζύγιο. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, περνάνε από όλα αυτά τα στάδια τα οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα απ’ όλους μας. Άλλωστε, μια σχέση περνάει από διάφορες φάσεις, όπως του έρωτα, της φθοράς, της συμφιλίωσης. Στην ουσία το θέμα του έργου “Σκηνές από έναν Γάμο” είναι η κοινή διαδρομή των δύο αυτών ανθρώπων στο χρόνο.

Στην παράσταση, εστιάζω σε αυτά τα δύο πρόσωπα: τη Μαριάννε και τον Γιόχαν. Δεν έχουμε τους φίλους τους ή τη μητέρα της Μαριάννε, που βλέπουμε στην ταινία. Υπάρχει μόνο ένα ακόμα πρόσωπο, το οποίο ήθελα πολύ να το ενσωματώσω στη διασκευή και επέμενα σε αυτό. Είναι μια γυναίκα που λέγεται κυρία Ζακόμπι, η οποία θέλει να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της. Πηγαίνει, λοιπόν, στη Μαριάννε ως πελάτισσα και της λέει τη δική της ιστορία, η οποία είναι σαν μια σκοτεινή προειδοποίηση για την ίδια τη Μαριάννε και για τη δική της τη ζωή. Αυτόν το ρόλο στη δική μας παράσταση, τον έχει μέσω βίντεο, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Να σημειώσω ότι η ίδια, είχε ερμηνεύσει τη Μαριάννε το 2008, με τον Μηνά Χατζησάββα στο ρόλο του Γιόχαν, στο θέατρο Προσκήνιο σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Και τώρα, ερμηνεύει, μέσω βίντεο, την κυρία Ζακόμπι, ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της ιστορίας του ζευγαριού».

 

Η Μαρίνα Ασλάνογλου ερμηνεύει τη Μαριάννε και ο Νίκος Ψαρράς τον Γιόχαν στην παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο». (Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου).

 

«Είναι η τέταρτη παράσταση στην οποία συνεργαζόμαστε με το Νίκο Ψαρρά, ωστόσο αυτό που εκτιμώ , τόσο στον Νίκο όσο στην Μαρίνα Ασλάνογλου-με την οποία συνεργάζομαι πρώτη φορά- και είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα για μένα, είναι η διαθεσιμότητα. Και δεν εννοώ μόνο, το να υπάρχει χρόνος για να γίνουν πρόβες, αλλά το πόσο ανοιχτός είναι ένας ηθοποιός να δοκιμάσει, να τσαλακωθεί και να πειραματιστεί. Αυτό είναι συγκινητικό, όταν το ζεις από την πλευρά του σκηνοθέτη. Για τον Νίκο το γνώριζα από τις προηγούμενες φορές , διότι είναι ένας πολύ γενναιόδωρος ηθοποιός σε αυτά που προτείνει και στο πώς στέκεται, αλλά είμαι τυχερή γιατί το ίδιο συμβαίνει και με την Μαρίνα. Οι δυο τους έχουν πολύ καλή χημεία. Έχουν παίξει στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση “Η γειτονιά των Αγγέλων” και “Μεφίστο” και έτσι κουβαλάνε ένα παρελθόν, που είναι πολύ καλό, ως εργαλείο, γι’ αυτό το έργο.

Αυτό που είναι ωραίο στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και χρήσιμο για το εν λόγω έργο, είναι ότι οι θεατές βρίσκονται πολύ κοντά στη σκηνή και στη δράση. Υπάρχει και μια έκπληξη στην αρχή της παράστασης, που δεν υπάρχει στην ταινία και δεν θα αποκαλύψω. Το κοινό, που θα παρακολουθήσει την παράσταση, θα νιώσει σαν να μπαίνει μέσα στο σπίτι αυτού του ζευγαριού, γιατί ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η απόσταση, είναι πραγματικά μια κλειδαρότρυπα που ταιριάζει πολύ στο έργο αυτό».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο»

Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Μουσική σύνθεση- video: Violet Louise
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Φουντά
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Παπαθανασίου
Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς

Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα, Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: από 21 Απριλίου 2023 και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 14 ευρώ (μειωμένο: 14 ευρώ, για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65 και ΑΜΕΑ)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/skines-apo-ena-gamo/

Ταμεία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά τηλ. 2104143310
Ώρες ταμείου:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00- 21.00
Σάββατο 16.00-21.00
Κυριακή 18.00-21.00
Τρίτη κλειστό