Έφη Μεράβογλου: «Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, υπάρχουν οικογένειες που λειτουργούν όπως και η Μπερνάρντα Άλμπα στην ιστορία του Λόρκα»

Κωνσταντίνος Δημητρακάκης: «Το έργο “Νύχτες” καταπιάνεται με θέματα που πάντα απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν το είδος που λέγεται άνθρωπος»
25 Μαρτίου 2023
Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί το Νίκο Ψαρρά και τη Μαρίνα Ασλάνογλου στις «Σκηνές από έναν Γάμο»
27 Μαρτίου 2023
Κωνσταντίνος Δημητρακάκης: «Το έργο “Νύχτες” καταπιάνεται με θέματα που πάντα απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν το είδος που λέγεται άνθρωπος»
25 Μαρτίου 2023
Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί το Νίκο Ψαρρά και τη Μαρίνα Ασλάνογλου στις «Σκηνές από έναν Γάμο»
27 Μαρτίου 2023

Η Έφη Μεράβογλου σκηνοθετεί την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» που παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη μουσική επιμέλεια και ερμηνεύει την Πόνθια. Η Έφη Μεράβογλου μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η οποία παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Mariposa, στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιο.

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε το έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια, ο Λόρκα ήταν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Το σκεφτόμουνα πολλά χρόνια αυτό το έργο και έλεγα ότι κάποια στιγμή, θα έρθει η ευκαιρία να το σκηνοθετήσω! Μόλις δημιουργήσαμε μαζί με τον Γιώργο Κάλτσα την ομάδα Mariposa, τότε σκέφτηκα ότι το καλύτερο ξεκίνημα θα ήταν το έργο αυτό. Τελικά δεν πέσαμε έξω, γιατί η παράστασή μας, κατάφερε να φτάσει τα τέσσερα χρόνια, με αρκετό αγώνα και θα συνεχίσουμε και του χρόνου.

 

Ποια είναι τα θέματα του έργου του Λόρκα και πόσο μας αγγίζουν σήμερα;

Είναι ένα έργο επίκαιρο και διαχρονικό. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, υπάρχουν οικογένειες που λειτουργούν όπως και η Μπερνάρντα Άλμπα στην ιστορία του Λόρκα. Καταπιάνεται με την καταπίεση της γυναίκας σε μια κλειστή κοινωνία, πατριαρχική, που ύστερα από τον θάνατο του πατέρα, η μάνα αναλαμβάνει το ρόλο και των δύο. Οι κόρες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνες τους, χωρίς την άδεια της μητέρας τους και ο μόνος τρόπος είναι να παντρευτούν όποιον αποφασίσει οι οικογένεια. Η ψυχολογική, σωματική, αλλά και λεκτική βία είναι μια καθημερινότητα. Η Μπερνάρντα είναι μια σκληρή γυναίκα, που την ενδιαφέρει πάρα πολύ τι θα πει η κοινωνία για αυτούς.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο της Πόνθια που ερμηνεύετε;

Η Πόνθια είναι η οικονόμος του σπιτιού. Η γυναίκα που γνωρίζει και συντηρεί τα πάντα στο σπίτι της Μπερνάρντα. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Ζει πάρα πολλά χρόνια στο σπίτι και αναγνωρίζει τα καλά που της έχει προσφέρει η Μπερνάρντα. Είναι μια γυναίκα δυναμική, με έντονη ευαισθησία προς τις κόρες του σπιτιού. Εμπλέκεται σε καταστάσεις που δεν την αφορούν και με οποιονδήποτε τρόπο, αποφεύγει το κακό που πρόκειται να συμβεί.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς της παράστασης;

Άψογη! Οι γυναίκες που παίζουν στην ομάδα είναι απόφοιτες της σχολής 92 artschool, ήταν μαθήτριές μου και ήμουνα σίγουρη για το αποτέλεσμα που θα είχαμε. Δουλεύουμε συστηματικά με την method acting, έχουμε κοινό κώδικα επικοινωνίας και το πιο σημαντικό, είμαστε σύνολο.

 

Θα θέλατε να μας περιγράψετε μια σκηνή της παράστασης;

Μια πολύ έντονη σκηνή, είναι όταν η μεγάλη κόρη της οικογένειας, η Ανγκούστιας, ψάχνει την φωτογραφία του αρραβωνιαστικού της. Υπάρχει μια αναταραχή στο σπίτι, η μια κόρη με την άλλη έρχονται σε έντονο τσακωμό και όλες κάνουν ότι δεν γνωρίζουν κάτι. Η Μπερνάρντα, ακούγοντας τις φωνές τους ζητάει να μάθει τι έχει συμβεί και στέλνει την Πόνθια να ψάξει. Όταν επιστρέφει η Πόνθια και αποκαλύπτει που ήταν η φωτογραφία, τότε η Μπερνάρντα γίνεται αρκετά βίαιη και ξεσπά πάνω στις κόρες της. Όλες οι γυναίκες ταράζονται και δημιουργείται μια άκρως ρεαλιστική σκηνή.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Έφη Μεράβογλου
Κοστούμια- σκηνικά: Η ομάδα
Φωτογράφιση: Γιάννης Βλασερός
Παραγωγή: 92 Artschool
Προσαρμογή σχεδίου αφίσας – γραφιστικά: Art and Media Zone
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς
Χειρισμός ήχων και φωτισμών: Στεφανία Μακριαλέα
Trailer: Μαίρη Γρηγορούλη

Παίζουν: Μυγδαλιά Ανδρέου (Μπερνάρντα), Κωνσταντίνα Βάρδα (Μαρτίριο), Αριστέα Ανύση (Δούλα), Χριστίνα Μούζη (Μαγκνταλένα), Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Ανγκούστιας), Έφη Μεράβογλου (Πόνθια), Σόνια Πούλη (Μαρία Χοσέφα), Αναστασία Ραβάνη (Αμέλια), Ανδριάνα Σταυριδοπούλου (Αδέλα).

 

Πού: Τεχνοχώρος Εργοτάξιον, Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος (δίπλα στο μετρό της Δάφνης), τηλ. 6983 930220

Πότε: από 4 Νοεμβρίου 2022. Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Παρασκευή στις 21.15 (λήξη: 7/04/2023)

Εισιτήρια: 13 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο και ομαδικό για γκρουπ άνω των 8 ατόμων).

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/to-spiti-tis-bernarnta-almpa/