Κωνσταντίνος Δημητρακάκης: «Το έργο “Νύχτες” καταπιάνεται με θέματα που πάντα απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν το είδος που λέγεται άνθρωπος»

Μάιρα, Ναταλία και Σεμέλη, τι είναι οι «Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse»;
24 Μαρτίου 2023
Έφη Μεράβογλου: «Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, υπάρχουν οικογένειες που λειτουργούν όπως και η Μπερνάρντα Άλμπα στην ιστορία του Λόρκα»
27 Μαρτίου 2023
Μάιρα, Ναταλία και Σεμέλη, τι είναι οι «Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse»;
24 Μαρτίου 2023
Έφη Μεράβογλου: «Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, υπάρχουν οικογένειες που λειτουργούν όπως και η Μπερνάρντα Άλμπα στην ιστορία του Λόρκα»
27 Μαρτίου 2023

Ο Κωνσταντίνος Δημητρακάκης ερμηνεύει στην παράσταση «Νύχτες» που παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη. (Φωτογραφίες: Rockndrone).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Κωνσταντίνος Δημητρακάκης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Νύχτες», η οποία παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη. Ο ηθοποιός αναλύει τα θέματα του έργου που είναι βασισμένο στις «Λευκές Νύχτες» του Φιοντόρ Μ. Ντοστογιέφσκι. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βάσια Χρονοπούλου.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τις «Λευκές Νύχτες» του Φιοντόρ Μ. Ντοστογιέφσκι;

Οι «Λευκές Νύχτες» είναι ένα διήγημα-ύμνος στη νεότητα, την ανιδιοτελή αγάπη, τη συντροφικότητα. Μέσα από τη συνάντηση δύο νέων ανθρώπων, που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και καταλήγουν σε διαφορετικούς προορισμούς, ο Ντοστογιέφσκι θίγει τα πιο βαθιά και ουσιαστικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιδιαιτέρως γλαφυρή περιγραφή τόπων και προσώπων, οι λυρικοί διάλογοι προσδίδουν στο έργο έντονη θεατρικότητα και δεν είναι τυχαίο που ανεβαίνει συχνά πυκνά στο θέατρο.

 

Ποια είναι τα θέματα του έργου και πόσο μας αγγίζουν σήμερα;

Το έργο «Νύχτες», καταπιάνεται με θέματα που πάντα απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν το είδος που λέγεται άνθρωπος. Η αγάπη και τα είδη της αγάπης, η ανάγκη μας για αγάπη και συντροφικότητα, οι προσδοκίες μας, τα όνειρα μας, η ματαίωση των ονείρων μας, τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, η απογοήτευση, η απόρριψη, η μοναξιά. Δε μπορεί παρά να αναγνωρίσουμε πολλά κομμάτια του εαυτού μας και της ζωής μας στο συγκεκριμένο έργο.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας με τη σκηνοθέτιδα Βάσια Χρονοπούλου;

Τη Βάσια Χρονοπούλου δεν είχε τύχει να την γνωρίσω προσωπικά πριν τη συνεργασία μας, ούτε είχε τύχει να δω κάποια δουλειά της, την ήξερα βέβαια ως σκηνοθέτιδα. Κατ’ αρχάς, πρέπει να πω ότι με συγκινεί που βλέπω έναν νέο άνθρωπο με τόσο πάθος για τη δουλειά του και το όραμά του. Είχε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο σε σχέση με το έργο, ήξερε ακριβώς τι ήθελε στην πρόβα και πολύ γρήγορα, μας καθοδήγησε στο δρόμο που ήθελε να χαράξουμε. Είναι αξιοθαύμαστο ότι φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Πολύ δημιουργική συνεργασία, πολύ ευτυχής συνάντηση.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε και ποια η έρευνα που χρειάστηκε να κάνετε;

Υποδύομαι τον Ονειροπόλο, τον κεντρικό ήρωα του έργου (ο συγγραφέας δεν του δίνει κάποιο όνομα), έναν μοναχικό νέο, δημόσιο υπάλληλο ο οποίος αδυνατεί να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, απλώς παρακολουθεί σαν μέσα από κλειδαρότρυπα τις ξένες ζωές και ζει μέσα από τις ονειροφαντασίες του. Η τυχαία συνάντηση του, όμως, με τη Νάστενκα, τον φέρνει αντιμέτωπο με την πραγματικότητα και τα αισθήματα του. Σε κάθε παράσταση που συμμετέχω, έτσι και σε αυτή, ξεκινώ πάντα με την αναζήτηση στοιχείων για τη ζωή και τις επιρροές του συγγραφέα, την εποχή που γράφτηκε το έργο, αλλά και άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα. Από εκεί και πέρα, με βάση τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το κείμενο για τον χαρακτήρα που θα υποδυθείς, αρχίζεις και φτιάχνεις το προφίλ του και προσθέτεις αυτά που λείπουν, μέσα από επιλογές που κάνεις, είτε μόνος, είτε σε συνεννόηση με τον σκηνοθέτη.

 

 

Θα θέλατε να μας περιγράψετε μια σκηνή της παράστασης;

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη δεύτερη νύχτα που συναντιούνται ο Ονειροπόλος και η Νάστενκα, δύο άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πρότινος, όπου σιγά σιγά ξετυλίγουν όλη τη ζωή τους, όλους τους φόβους και τις αγωνίες τους, όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες τους και βλέπεις τελικά, πόσο μπορεί να μοιάζουν οι άνθρωποι και πόσο μαλακώνει ο πόνος όταν μοιράζεται.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Νύχτες»

Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Σχεδιασμός βαλίτσας: Αναστασιάννα Μωραΐτη
Κοστούμια: Βάσια Χρονοπούλου
Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Νικολέττα Ζαρίφη
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Βασιλίνα Κατερίνη, Παναγιώτα Μπιμπλή, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6453330

Πότε: από 13 Μαρτίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, Παρασκευή 7/4 και Σάββατο 8/4, στις 21.15. Έως και 8 Απριλίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 104 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό και άνω των 65), 5 ευρώ (ανέργων και ατέλειες)

Προπώληση μέσω viva.gr