Έλενα Πελαγία: «Ο μαγικός-ποιητικός ρεαλισμός που διατρέχει το “Viva la Muerte” ήταν μια πρόκληση, αλλά τα ζητήματα που πραγματεύεται είναι τόσο επίκαιρα που η σκέψη ήταν πως αξίζει να παρασταθεί»

Εγκαίνια για την «Εκδρομή» της Χριστίνας Κάλμπαρη
23 Μαρτίου 2023
Μάιρα, Ναταλία και Σεμέλη, τι είναι οι «Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse»;
24 Μαρτίου 2023
Εγκαίνια για την «Εκδρομή» της Χριστίνας Κάλμπαρη
23 Μαρτίου 2023
Μάιρα, Ναταλία και Σεμέλη, τι είναι οι «Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse»;
24 Μαρτίου 2023

Η Έλενα Πελαγία ερμηνεύει στην παράσταση «Viva la Muerte» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. (Φωτογραφίες: Ιουλία Λαδογιάννη).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Η Έλενα Πελαγία, ερμηνεύει στην παράσταση «Viva la Muerte», που παρουσιάζεται το Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. Η ηθοποιός μιλάει στο theatermag για το νέο έργο του Γιάννη Παπάζογλου και τη συνεργασία της με τον Τάσο Ράπτη, ο οποίος βρίσκεται επί σκηνής μαζί της και υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το νέο έργο του Γιάννη Παπάζογλου «Viva la Muerte»;

Όταν ήρθε στα χέρια μου το «Viva la Muerte» εντυπωσιάστηκα από τον κοφτό λόγο της γραφής του Γιάννη Παπάζογλου στις διαλογικές σκηνές και παράλληλα από την πυκνότητα των νοημάτων και συμβολισμών που ο συγγραφέας περιλαμβάνει στο κείμενο. Ο μαγικός-ποιητικός ρεαλισμός που διατρέχει το έργο ήταν μια πρόκληση, αλλά τα ζητήματα που πραγματεύεται είναι τόσο επίκαιρα που η σκέψη ήταν πως αξίζει να παρασταθεί. Η σκηνοθεσία του Τάσου Ράπτη ήταν καταλυτική στο να αποτυπωθούν καθαρά τα νοήματα και οι συμβολισμοί της ιστορίας.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και ποια ζητήματα πραγματεύεται;

Στο «Viva la Muerte» ο Παπάζογλου καταπιάνεται με πολλά επιμέρους θέματα. Μιλάει για την ενδοοικογενειακή βία, την σεξουαλική κακοποίηση, τον κοινωνικό ρατσισμό, την υποκρισία, την πατριαρχία. Τελικά όμως, αυτή η περιπλάνησή του στις κοινωνικοπολιτικές πλευρές των ηρώων που επιλέγει να φέρει επί σκηνής, καταλήγει σε μία κοινή συνιστώσα: τις σχέσεις εξουσίας που κατοικοεδρεύουν σε κάθε ρωγμή της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής των ηρώων του, τις συμπεριφορές που αυτές γεννούν και τα τραύματα που αφήνουν στα θύματα.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Η Σοφία είναι μια γυναίκα δυναμική, αποφασιστική, καλλιεργημένη, δικαστής στο επάγγελμα, ωστόσο μοναχική. Έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια, όπου η τάξη θεωρείται βασική προϋπόθεση της προόδου. Μέσα στο θόλο της «αγίας ελληνικής οικογένειας», με πατέρα στρατιωτικό και μητέρα που θεωρεί υποχρέωσή της να κουκουλώσει οτιδήποτε πάει να πλήξει τη δημόσια εικόνα τους, είναι μια τραγική φιγούρα ενός «συστήματος» που τελικά γεννά βία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να βρει τρόπο να επουλώσει τα τραύματά της ή έστω να ζήσει με αυτά. Γι’ αυτό έχει και πολύ ενδιαφέρον η σχέση που αναπτύσσει με τον έτερο ήρωα της ιστορίας, τον Μίλτο, ο οποίος φαινομενικά είναι πολύ διαφορετικός, αλλά τελικά αποκαλύπτεται ότι τα κοινά τους σημεία είναι πολλά περισσότερα, απ’ ότι φαίνεται εξαρχής.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Τάσο Ράπτη, με τον οποίο βρίσκεστε και επί σκηνής;

Με τον Τάσο Ράπτη είχε προηγηθεί μια θεατρική συνεργασία, όπως και μια καλοκαιρινή περιοδεία, όπου μας δόθηκε η δυνατότητα, εκτός από το να γνωριστούμε καλλιτεχνικά, να αναπτύξουμε και μία προσωπική σχέση. Όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε στο ανέβασμα του «Viva la Muerte», δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη καθώς είχε ήδη αναπτυχθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη – βασική προϋπόθεση για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Μοιραστήκαμε το ανέβασμα αυτής της παράστασης σχεδόν σε κάθε επίπεδο, υπήρχε πάντα χώρος για ανταλλαγή απόψεων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που με εμπιστεύτηκε σε αυτή την πρώτη του σκηνοθεσία. Για να απαντήσω στην ερώτηση, ήταν μια συνεργασία με ροή, ιδιαίτερα δημιουργική, ισότιμη – κάτι που θεωρώ ότι μας συντροφεύει και κάθε φορά που βρισκόμαστε επί σκηνής.

 

Θα θέλατε να μας περιγράψετε μια σκηνή της παράστασης;

Μια από τις ιδιαίτερες σκηνές της παράστασης είναι η αναβίωση του πάρτι των γενεθλίων της έφηβης ηρωίδας. Λόγω κακοκαιρίας, οι καλεσμένοι ακυρώνουν την έλευσή τους, οπότε και αναγκάζεται να γιορτάσει τα 16α γενέθλιά της με τους δύο γονείς της. Εν μέσω γιορτινής ατμόσφαιρας, μεταξύ τούρτας και σαμπάνιας, χορεύει ένα βαλς με τον πατέρα της – ένας χορός που θα εξελιχθεί σε μια ζοφερή για την ηρωίδα εμπειρία και θα φτάσει στην αφετηρία του τραύματός της.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Viva la Muerte»

Κείμενο: Γιάννης Παπάζογλου
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράπτης
Σκηνικά: Φαίδρα Χάρδα
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Φωτισμοί: Σάββας Σουρμελίδης
Κίνηση: Κατερίνα Δρακοπούλου
Χορογραφία: Βιβή Μπρακουμάτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγάπη Παπαθανασιάδου
Σχεδιασμός αφίσας – Γραφιστικά: Φαίδρα Χάρδα
Φωτογραφίες: Ιουλία Λαδογιάννη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγη: Κέντρο Τεχνών Ορνεράκη

Ερμηνεία: Έλενα Πελαγία, Τάσος Ράπτης

 

Πού: Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού, Βοτανικός, τηλ. 210 3425637

Πότε: από 6 Μαρτίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Viva la Muerte | Εισιτήρια online! | Viva.gr