Ο Άρης Γραικούσης μιλάει για τον «Γερμανικό Ρομαντισμό»

Δημήτρης Καπουράνης: «Ο “Βέρθερος” είναι ένα επιστολογραφικό μυθιστόρημα – σε ξεγελά σου δίνει την αίσθηση πως μόνο σε σένα γράφει»
18 Μαρτίου 2023
Η «Πλαστελίνη» στο Θέατρο Σφενδόνη
20 Μαρτίου 2023

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Ο  Άρης Γραικούσης παρουσιάζει το ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο «Γερμανικός Ρομαντισμός». Ο Έλληνας πιανίστας μιλάει στο theatermag για τα έργα των Μέντελσον, Μπραμς και Σούμαν, που ερμηνεύει την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη.

 

 

«Γερμανικός Ρομαντισμός». Πώς επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Το ρεσιτάλ που θα παρουσιάσω την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, περιλαμβάνει έργα τριών σπουδαίων Γερμανών συνθετών. Ο Μέντελσον, ο Μπραμς και ο Σούμαν είναι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κινήματος του ρομαντισμού στη Γερμανία που αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Έτσι δόθηκε και ο τίτλος του ρεσιτάλ μου.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους τρεις  συνθέτες που είναι αφιερωμένο το νέο σας ρεσιτάλ;

Οι τρεις συνθέτες που ερμηνεύω στο πρόγραμμά μου, είναι από τους πιο σημαντικούς της ρομαντικής περιόδου της Γερμανίας. Ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά, τόσο στη δομή όσο και στην έκφραση. Η μουσική τους, συνδυάζει λυρικά στοιχεία και δραματική έκφραση, δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και εσωτερικές φράσεις.

 

 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ρεσιτάλ;

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ, περιλαμβάνει ένα έργο του κάθε συνθέτη. Τα 3 Intermezzi έργ. 117 του Μπραμς, ένα σύνολο από 3 κομμάτια με ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα το καθένα. Το δεύτερο έργο οι «Σοβαρές παραλλαγές» έργ. 54 του Μέντελσον. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο για πιάνο του συνθέτη. Το έργο αποτελούσε μέρος μιας ανθολογίας έργων πολλών συνθετών της εποχής, όπου τα έσοδα προορίζονταν για την ανέγερση μνημείου του Μπετόβεν στη Βόννη. Το τελευταίο έργο του ρεσιτάλ, είναι το διάσημο «Καρναβάλι» έργ. 9 του Σούμαν. Μία έμπνευση του συνθέτη που αποτελείται από 21 μικρά κομμάτια. Δημιούργησε έναν κόσμο μασκοφόρων με χαρακτήρες από την commedia dell’ arte, περιγράφει επίσης τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και τους φίλους του. Ο υπότιτλος του έργου είναι «μικρές σκηνές σε τέσσερις νότες».

 

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις μουσικές σπουδές νέων μαθητών πάνω στο πιάνο στην Ελλάδα;

Η μουσική παιδεία στην Ελλάδα είναι σαφώς λιγότερο ανεπτυγμένη σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με παράδοση στην κλασική μουσική. Υπάρχουν φυσικά πολλά νέα ταλαντούχα παιδιά, καθώς και εξαιρετικοί συνάδελφοι καθηγητές, όπου όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Διαφωνώ κάποιες φορές με το σύστημα στα ωδεία και στην ύλη. Σημαντική είναι η δημιουργία μίας Ανώτατης Ακαδημίας, όπως σε όλες τις χώρες του εξωτερικού.

 

 

Πληροφορίες για τη συναυλία «Γερμανικός Ρομαντισμός»

Ρεσιτάλ πιάνου

Ερμηνεύει ο Άρης Γραικούσης

 

Πού: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. 210 3611206

Πότε: Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, στις 20.30

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Διάρκεια: 70 λεπτά

Προπώληση/Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.thf.gr και στο ταμείο του Ιδρύματος |στο τηλ. 210 3611206, www.thf.gr και http://www.arisgraikousis.com/