Δημήτρης Καπουράνης: «Ο “Βέρθερος” είναι ένα επιστολογραφικό μυθιστόρημα – σε ξεγελά σου δίνει την αίσθηση πως μόνο σε σένα γράφει»

Χριστίνα Θανάσουλα: «Ο θεατρικός φωτισμός, ήρθε να γίνει ένα συνδετικό μέσο, που συνδύασε τη σκηνοθεσία με τη φωτογραφία που με ενδιέφερε»
17 Μαρτίου 2023
Ο Άρης Γραικούσης μιλάει για τον «Γερμανικό Ρομαντισμό»
20 Μαρτίου 2023

Ο ηθοποιός Δημήτρης Καπουράνης ερμηνεύει στην παράσταση «Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα» που παρουσιάζεται στο χώρο ΠΛΥΦΑ.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μέσα στο κλίμα των ημερών, η ομάδα 400 lbs, που δημιουργήθηκε από νέους ηθοποιούς – πρόσφατους αποφοίτους δραματικών σχολών, συστήνεται για πρώτη φορά στο κοινό, με μια παράσταση που στοίχημά της έχει μια στιγμή πραγματικής συναισθηματικής σύνδεσης, μια ειλικρινή συνάντηση με το θεατή. Ο Δημήτρης Καπουράνης μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα», η οποία παρουσιάζεται στο χώρο ΠΛΥΦΑ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χαραλαμπόπουλου.

 

Η παράσταση είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γκαίτε «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου». Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτό το κείμενο και για τη θεατρική του μεταφορά στο ΠΛΥΦΑ;

Διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα, ο αναγνώστης δημιουργεί μια πολύ προσωπική σχέση με το έργο, με τους χαρακτήρες, καθώς και με τον συγγραφέα. Απ’ την πρώτη κιόλας σελίδα, μια συνωμοσία δημιουργείται πολύ μοναδική, η ψευδαίσθηση πως μόνο εσύ το έχεις διαβάσει, πως εσένα σε εμπιστεύτηκε και πως μόνο εσύ γνωρίζεις. Και η αλήθεια είναι, πως αυτή μου η σκέψη δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το μυθιστόρημα και οι σχέσεις που δημιουργεί ο αναγνώστης με αυτό, επηρεάζονται από τον τόπο και το χρόνο. Αλλιώς διαβάζεις ένα μυθιστόρημα το καλοκαίρι στην αυλή του παππού και της γιαγιάς σου και αλλιώς το διαβάζεις στη πόλη Οκτώβρη μήνα. Πως είναι εφικτό να σπάσεις αυτή τη σχέση; Δραματοποιείς το κείμενο ή τη σχέση σου με το μυθιστόρημα; Είναι ερωτήματα που ακόμα τα σκέφτομαι και ακόμα δυσκολεύομαι να βρω την απάντηση – αν αυτή υπάρχει. Ο «Βέρθερος» είναι ένα επιστολογραφικό μυθιστόρημα – σε ξεγελά σου δίνει την αίσθηση πως μόνο σε σένα γράφει. Πως εσύ είσαι ο καλύτερος του φίλος και πως μόνο εσύ ξέρεις. Σε πλημμυρίζει εικόνες, συναισθήματα, σε κακομεταχειρίζεται, σε αγαπά και σε μισεί, σελίδα τη σελίδα. Η διασκευή που φτιάξανε ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, η Ιόλη Χαραλαμποπούλου και η Αθηνά Παπαδάκη ενέχει μια συμπαγή δραματουργία, ως προς τη ροή των γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει απ’ έξω την εμπειρία της ανάγνωσής τους, καθώς και το ακατανόητο της ύπαρξης του Βέρθερου.

 

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται γύρω από έναν πλατωνικό έρωτα του Βέρθερου με τη Λόττε. Αυτό που διέπει όλο το έργο, είναι η αίσθηση καθώς και η κατάσταση του ανεκπλήρωτου – μέσα από την αγωνία ενός ανθρώπου, να ζήσει και να αισθανθεί.

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο;

Όπως κάθε νέα ομάδα, έτσι και εμείς ξεκινήσαμε διερευνητικά. Προσπαθήσαμε και ακόμα προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία στην ομάδα – ποτέ δεν είναι εύκολο. Βέβαια, ούτε πρέπει να είναι εύκολο, καθώς η πραγματική ζύμωση και μετατόπιση έρχεται μέσα από συγκρούσεις, διαφωνίες και συμφωνίες. Ο Δημήτρης έχει την ευαισθησία που απαιτεί το έργο και νιώθω σιγουριά στον τρόπο που καθοδηγεί την ομάδα. Ξεκινήσαμε παραθέτοντας παράλληλο υλικό, κείμενα δηλαδή, που σχετίζονται με το υλικό του Βέρθερου, καθώς και με τη δικιά μας εμπειρία διαβάζοντας το μυθιστόρημα. Αυτό διεύρυνε τον τρόπο που κατανοούμε το κείμενο, ενώ ταυτόχρονα μας βοήθησε να μπούμε σε μια κοινή πορεία, όταν πια «σηκωθήκαμε» από το τραπέζι. Πλέον η εικόνα έχει ολοκληρωθεί και μετράμε μέρες για να το επικοινωνήσουμε σε φίλους και θεατές.

 

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Η αφηγηματική δομή έχει χωριστεί σε τρία μέρη, με κεντρικό άξονα τη σχέση του Βέρθερου με τη Λόττε. Εγώ έχω αναλάβει το πρώτο κομμάτι – δηλαδή την άφιξή του στον τόπο αυτόν και την πρώτη γνωριμία τους. Οι πρώτες μέρες του… Οι πρώτες μέρες σε έναν τόπο γεμάτο αισθήσεις μακριά από την πόλη, πνιγμένος στη φύση ανακαλύπτει κάτι από τον εαυτό του ξεχασμένο ή μάλλον καλύτερα, κάτι πολύ καλά θαμμένο μέσα του. Θυμάμαι εκείνη την πρώτη φορά που έφυγα από την ασφάλεια της μητέρας μου, ένιωσα ότι τώρα πιο πολύ από ποτέ, έχω την ανάγκη να ζητήσω και να δώσω αγάπη – περπατώ στους δρόμους της Αθήνας για πρώτη φορά, χωρίς προορισμό, το ρολόι είναι απλά ένας μπούσουλας και τα πόδια μου είναι η ώρα. Τα πρόσωπα είναι ο καθρέφτης μου και η φύση, όπου αυτή υπάρχει, είναι η μητέρα μου και ο πατέρας μου ο ουρανός. Ξαπλωμένος στο γρασίδι γράφω ή διαβάζω, όλα πιθανά, όλα εφικτά όμως αν κάτι λείπει, λείπει τρομακτικά.

 

 

Τι σημαίνει αυτό το κείμενο για τον σημερινό θεατή;

Το κείμενο αυτό είναι ταξίδι, έτσι το διαβάσαμε και έτσι το αποδίδουμε. Δεν θα δώσουμε απαντήσεις για τίποτα, διότι και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Νομίζω ότι αυτό έχουν ανάγκη οι θεατές: χώρο για να σκεφτούν και να ονειρευτούν. Ελπίζω να ταυτιστούμε σε αυτό. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος.

 

Ως νέος ηθοποιός, ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα της υποβάθμισης των πτυχίων των δραματικών σχολών;

Λίγες μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αδυνατώ πλέον ολοκληρωτικά να σκεφτώ το οτιδήποτε αισιόδοξο, ως προς την πολιτεία και την πρόθεσή της. Η πολιτική στάση της κυβέρνησης, ήταν ξεκάθαρη εξαρχής – ο άνθρωπος στο βωμό του κέρδους όσο γραφικό και αν ακούγεται. Είναι αλήθεια. Κάνουν τα πάντα για να επαληθεύσουν αυτόν τον συλλογισμό. Απαξιώνουν παντελώς τον πολιτισμό ή τέλος πάντων, απαξιώνουν παντελώς οτιδήποτε δεν θα τραβήξει ψήφους ή χρήματα για την Ελλάδα 2.0.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος
Δραματουργία: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Ιόλη Χαραλαμποπούλου, Αθηνά Παπαδάκη
βασισμένο στο μυθιστόρημα του Johann Wolfgang von Goethe : “Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου”, σε μετάφραση της Στέλλας Νικολούδη
Πρωτότυπη μουσική & σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ροΐδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Σκηνικά: Σοφία Ελένη Ξεζωνάκη
Κοστούμια: Ουρανία Φραγγέα
Επιμέλεια κίνησης: Δάφνη Δρακοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Παπαδάκη
Βοηθός Φωτιστή: Αγγελική Λεοντάρη
Επικοινωνία: Μάρθα Κοσκινά
Παραγωγή: 400lbs με συμπαραγωγή το ΠΛΥΦΑ

Παίζουν: Μπάμπης Αλεφάντης, Δημήτρης Καπουράνης, Ιόλη Χαραλαμποπούλου, Εύη Χρόνη, Μιχάλης Ψαλίδας

Κατάλληλο για ηλικίες 15+

 

Πού: ΠΛΥΦΑ – Κορυτσάς 39, Βοτανικός, τηλ. 6982 080791

Πότε: 22, 23, 24, 25, 26, 30 Μαρτίου και 5, 6, 7, 8, 11, 12 Απριλίου στις 21:15
Στις 25 και 26 Μαρτίου και στις 8 Απριλίου, διπλή παράσταση και στις 18.30.

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ , 12 ευρώ (φοιτητικό), 10 ευρώ (ανέργων), 8 ευρώ (Ομαδικές κρατήσεις 8+ άτομα)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/vertheros-plyfa/?lang=el