
Πέτρος Λενούδιας: «Η “Σουλτάνα” αγγίζει επίκαιρα θέματα που βιώνουμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας»
17 Μαρτίου 2023
Χριστίνα Θανάσουλα: «Ο θεατρικός φωτισμός, ήρθε να γίνει ένα συνδετικό μέσο, που συνδύασε τη σκηνοθεσία με τη φωτογραφία που με ενδιέφερε»
17 Μαρτίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Το Θείο Τραγί». Ο Χρήστος Παπαδημητρίου μιλάει στο theatermag για το θέμα του έργου του Γιάννη Σκαρίμπα και τη συνεργασία του με τους ηθοποιούς της παράστασης, η οποία παρουσιάζεται στις 20-21 Μαρτίου και στις 3-4 Απριλίου στο Eightball Club, στη Θεσσαλονίκη.
Υπογράφετε τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Το Θείο Τραγί». Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το κείμενο του Γιάννη Σκαρίμπα;
Οφείλω να ομολογήσω πως το κείμενο δεν το είχα στις αναγνωστικές μου καταχωρήσεις. Η πρόταση ήρθε από τον Στάθη Μαυρόπουλο, ο οποίος ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα, οπότε και το έπιασα στα χέρια μου. Υπό το πρίσμα της θεατρικής του μεταφοράς, κατά την ανάγνωσή του, μου προκλήθηκαν έντονες εικόνες και ατμόσφαιρες, οι οποίες στοιχειοθετούσαν μέσα μου μια επισφράγιση, ότι μπορεί να συντελεστεί θέατρο με πρώτη ύλη το συγκεκριμένο διήγημα. Τώρα, για το βάσανο της δραματουργικής επεξεργασίας, με όρους θεατρικής οικονομίας από τη μια πλευρά, αλλά και επαρκούς πρόσληψης της ιστορίας του έργου από την άλλη, μπορώ να πω ότι ήταν ένα κουπί που τράβηξα, πότε με χαρά και πότε με αγωνία, ως προς το αν χαράζω σωστή ρότα πλεύσης. Πιστεύω πως τα βράχια και τις ξέρες τις αποφύγαμε.
Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το θέμα του έργου;
Ίσως το θέμα του έργου «Το Θείο Τραγί» να καταλήγει να είναι αυτό που ερεθίζει τον μεσάζοντα περισσότερο. Θα μπορούσα να πω ότι μια σειρά θεματικών του διηγήματος ήταν πολύ ερεθιστικές στη μετεγγραφή τους στη σκηνή. Σε επίπεδο λόγου, πρώτα από όλα, η όλη νεωτερικότητα και ιδιοτυπία που φέρει, για μένα φτιάχνουν από μόνα τους ένα θέμα. Το ότι ο κεντρικός ήρωας είναι ένα πρωτόφαντο πλάσμα, με χαρακτηριστικά εξαίσιου τέρατος που προχωρά σε αντισυμβατικές συμπεριφορές με συνειδητότητα, επίσης, δημιουργεί ένα ακόμη θέμα, καθώς έχουμε ένα αντί-πορτρέτο του κοινωνικού όντος, όπως το γνωρίζουμε από τον Αριστοτέλη. Η συνειδητή ανυποταγή δηλαδή, στις κοινωνικές νόρμες είναι επίσης θέμα. Και για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει ένα θέμα που μόνο να το ψηλαφίσω μπόρεσα, αυτό το δύσκολα εξηγήσιμο ζήτημα του χρόνου με τη φιλοσοφική ή χωροχρονική έννοια (σε μία έκφανση στοχαστική του ο αντί-ήρωας Γιάννης αναφέρει μεταξύ άλλων και τη θεωρία του Αϊνστάιν και σε στέλνει αδιάβαστο!!).
Πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών και πώς δουλέψατε μαζί;
Η ομάδα «Γκραν Γκινιόλ» έχει παρουσία δέκα ετών στη Θεσσαλονίκη και απαρτίζεται από σταθερά μέλη στον πυρήνα της. Ήταν ευτυχής συγκυρία να ταιριάξουν αριθμητικά στις ανάγκες που προέκυπταν για τη διανομή του έργου και ευτυχέστερη να δουλέψουμε ποιοτικά με τον τρόπο που δουλέψαμε: πολύ εντατική εργασία πάνω στο κείμενο και την εννόησή του και εξαντλητική διαδικασία στην παραστασιακή παρτιτούρα. που συντάξαμε στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας των δοκιμών.
Οι φωτισμοί και ηχητικά τοπία δημιουργούνται ζωντανά μπροστά στους θεατές. Πώς θα το δούμε αυτό;
Από πολύ νωρίς με πήγε η σκέψη στο να έχουν τη λειτουργία του «χειρώνακτα», οι ηθοποιοί στην παράσταση και να επιτελούν τη δημιουργία του γεγονότος μπροστά στα μάτια των θεατών, χωρίς την κρυμμένη σύμπραξη φωτιστή και ηχολήπτη. Έτσι έχουμε φακούς, εκκρεμές γλόμπο, επιδαπέδιες φωτιστικές ράβδους και led, primitive θέατρο σκιών, αλλά και ηχοπεριβάλλοντα από ψηφιακή κονσόλα, που συμπλέκονται με εκ του φυσικού ηχητικές πηγές, όπως τα δόντια μιας τσατσάρας, μια ξυριστική μηχανή, χαλίκια, ρυζογκοφρέτες κ.ά. Όλα τα παραπάνω, αποδίδουν μια αίσθηση χειροποίητου, αλλά και έντονα παροντικού κατά τη θέαση.
Τελικά, τι είναι «Το Θείο Τραγί»;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω τελεσιδικήσει ακόμα ως προς αυτό το ερώτημα. Σίγουρα, είναι ένα γοητευτικά αποκρουστικό πλάσμα που όσο και αν δεν μπορείς να ταυτιστείς μαζί του, άλλο τόσο σε προκαλεί να ακολουθήσεις τα χνάρια που αφήνουν πίσω τους οι βέβηλες οπλές του.
Πληροφορίες για την παράσταση «Το Θείο Τραγί»
Κείμενο: Γιάννης Σκαρίμπας
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης
Ηχοπεριβάλλοντα: Σάββας Τραπεζάνογλου
Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος
Teaser: Πάνος Βλασσάς
Αφίσα: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Γκραν Γκινιόλ
Επί σκηνής: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου
Χώροι, ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων:
Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 842 509)
Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 21.00
Σάββατο 11 Μαρτίου στις 21.00
Κυριακή 12 Μαρτίου στις 20.00
Προπώληση εισιτηρίων: Μέσω viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου (καθημερινά 10:30-14:30 και 17:30-21:30)
Eightball Club, Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 21:00
Τρίτη 21 Μαρτίου στις 21:00
Δευτέρα 3 Απριλίου στις 21:00
Τρίτη 4 Απριλίου στις 21:00
*Το ποτό είναι προαιρετικό και δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων και άνω των 65), ατέλειες όλες τις μέρες, με σειρά προτεραιότητας και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 6986 818 052
Προπώληση εισιτηρίων: Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα | Εισιτήρια online! | Viva.gr
Περισσότερα:
Website: https://granginioltheatro.gr/
Facebook page: https://www.facebook.com/granginiol
Facebook event Θέατρο Αμαλία: https://fb.me/e/3g9ekdcrp
Facebook event Eightball Club: https://fb.me/e/2GfcSHWMc
Instagram: https://www.instagram.com/granginioltheatro/