«Straight Line Crazy»: Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Ρέιφ Φάινς στο νέο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Χέαρ

Κωνσταντίνος Ρόδης: «Σε μια περίοδο, όπου ο πόλεμος έχει φτάσει στο κατώφλι της Ευρώπης, επιλέγουμε να ασχοληθούμε με ένα άκρως αντιπολεμικό έργο»
16 Μαρτίου 2023
O Πέτερ Στάιν σκηνοθετεί τον «Μισάνθρωπο» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
16 Μαρτίου 2023
Κωνσταντίνος Ρόδης: «Σε μια περίοδο, όπου ο πόλεμος έχει φτάσει στο κατώφλι της Ευρώπης, επιλέγουμε να ασχοληθούμε με ένα άκρως αντιπολεμικό έργο»
16 Μαρτίου 2023
O Πέτερ Στάιν σκηνοθετεί τον «Μισάνθρωπο» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
16 Μαρτίου 2023

Ο Ρέιφ Φάινς πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Straight Line Crazy» που προβάλλεται μαγνητοσκοπημένη την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 20.00, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Ρέιφ Φάινς, ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας, και συγκεκριμένα στο Bridge Theatre του Λονδίνου, ως πρωταγωνιστής του «Straight Line Crazy», του νέου έργου του πολυβραβευμένου Ντέιβιντ Χέαρ, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Νίκολας Χάυτνερ. Η παράσταση έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και προβάλλεται μαγνητοσκοπημένη την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 20.00, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των δορυφορικών μεταδόσεων National Theatre Live, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει σχεδόν 11 εκατομμύρια θεατές σε 2.500 αίθουσες και 65 χώρες από το 2009 έως σήμερα.

Στο «Straight Line Crazy», ο βραβευμένος με BAFTA και Tony Άγγλος ηθοποιός σε ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ ερμηνείας σκιαγραφεί, πλαισιωμένος από έναν εξαίρετο θίασο, το πορτρέτο ενός υπαρκτού προσώπου, του Ρόμπερτ Μόουζες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς αμερικανούς πολεοδόμους της δεκαετίας του 1950. Ο Moses ήταν μια δαιμόνια προσωπικότητα που ήξερε να κινεί με μαεστρία τα γρανάζια της εξουσίας στην πόλη της Νέας Υόρκης, στοχεύοντας πάντοτε στην πραγματοποίηση των προσωπικών του φιλοδοξιών και στην εξυπηρέτηση των επαγγελματικών του συμφερόντων.

Η δορυφορική προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το British Council.

 

 

«Straight Line Crazy»

Επί σαράντα συναπτά έτη, ο Ρόμπερτ Μόoυζες χειραγωγεί τους ιθύνοντες, επιστρατεύοντας την πονηριά και τη γοητεία του και προκαλώντας τον φόβο. Έχοντας αρχικά το όραμα να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται στη Νέα Υόρκη, δημιουργεί πάρκα, γέφυρες και 627 μίλια οδού ταχείας κυκλοφορίας, για να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να βγει στον ανοιχτό ορίζοντα.
Όταν όμως εμφανίζονται ομάδες διαδηλωτών με διαφορετική εικόνα για το μέλλον της πόλης, η δημοκρατία δοκιμάζεται ενώπιον της ατσάλινης θέλησης του χαρισματικού πολεοδόμου.

 

 

Ο θεατρικός συγγραφέας David Hare μιλά για το έργο

«Μερικοί από τους χαρακτήρες–συμπεριλαμβανομένων του Ρόμπερτ Μόουζες, του Αλ Σμιθ και της Σίρλεϋ Χέιζ– είχαν σάρκα και οστά, έζησαν και ανάπνευσαν. Οι πράξεις και τα βιογραφικά στοιχεία που τους αποδίδω είναι, σε γενικές γραμμές, ακριβή και αντλήθηκαν από πολλά βιβλία, άρθρα και φιλμ που αναφέρονται στη μεταμόρφωση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στα μέσα του 20ού αιώνα. Κάποιοι άλλοι χαρακτήρες έχουν επινοηθεί. Η ζωή του Μόουζες υπήρξε τόσο παραγωγική, και η απήχησή του τόσο σημαντική, που επέλεξα να επικεντρωθώ μόνο σε δύο αποφασιστικές στιγμές της εντυπωσιακής σταδιοδρομίας του».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Straight Line Crazy»

Συντελεστές
Σκηνοθεσία Nicholas Hytner
Σκηνικά-κοστούμια Bob Crowley
Σχεδιασμός φωτισμών Jessica Hung Han Yun
Σχεδιασμός ήχου George Dennis
Μουσική σύνθεση George Fenton
Διευθυντής διανομής Robert Sterne
Συνεργάτης σκηνοθέτης Jamie Armitage

Διανομή
Mariah Heller: Alisha Bailey
Ariel Porter: Samuel Barnett
Stamford Fergus: David Bromley
Sandy McQuade: Al Coppola
Finnuala Connell: Siobhan Cullen
Robert Moses: Ralph Fiennes
Lewis Mason: Ian Kirkby
Shirley Hayes: Alana Maria
Carol Amis: Dani Moseley
Henry Vanderbilt: Guy Paul
Jane Jacobs: Helen Schlesinger
Nicole Savage: Mary Stillwaggon Stewart
Κυβερνήτης: Al Smith Danny Webb

 

Mε ελληνικούς υπότιτλους

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνά, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr

Πότε: Πέμπτη 23 Mαρτίου 2023, στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) και 15 ευρώ