Αθηνά Δελιάδη και Ελιάν Ρουμιέ τι είναι το «Blackberry Trout Face»;

«Μεταξύ 47’» από την Ομάδα Εννεάπους
15 Μαρτίου 2023
Κωνσταντίνος Ρόδης: «Σε μια περίοδο, όπου ο πόλεμος έχει φτάσει στο κατώφλι της Ευρώπης, επιλέγουμε να ασχοληθούμε με ένα άκρως αντιπολεμικό έργο»
16 Μαρτίου 2023

Η Αθηνά Δελιάδη και η Ελιάν Ρουμιέ συνεργάζονται στην παράσταση «Blackberry Trout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)» που ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Αθηνά Δελιάδη υπογράφει τη σκηνοθεσία και η Ελιάν Ρουμιέ είναι βοηθός σκηνοθέτις και έχει επιμεληθεί την κίνηση των ηθοποιών. Πρόκειται για την παράσταση «Blackberry Trout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)», για την οποία οι δύο καλλιτέχνιδες μιλάνε στο theatermag. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ανδρέας Γιαννακούλας, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου και Γιάννης Τσουμαράκης, ενώ η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός.

 

Πώς επιλέξατε να σκηνοθετήσετε την παράσταση «Blackberry Trout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)»;

Αθηνά Δελιάδη: Είναι ένα κείμενο που ανακάλυψα όταν σπούδαζα στο Λονδίνο, συγκεκριμένα στη LAMDA. Θεωρώ ότι αφορά απολύτως τη συνθήκη που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια: τη διάλυση των κοινωνικών δεσμών και τη δημιουργία άλλων.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το θέμα του έργου;

Αθηνά Δελιάδη: Το «Blackberry Trout Face» είναι η ιστορία τριών πολύ διαφορετικών ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται, πολύ νωρίς και πολύ ξαφνικά, να συνυπάρξουν ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις της ζωής.
Σε ένα διαμέρισμα του Λίβερπουλ -που θα μπορούσε να είναι στον κάτω όροφο μιας οποιαδήποτε ελληνικής πολυκατοικίας- μεγαλώνουν μαζί, αλλά και ο καθένας μόνος, τρεις έφηβοι. Ο Τζέηκι, η Κέρι και ο Κάμερον -τα τρία πρόσωπα του έργου- είναι ετεροθαλή αδέρφια από την ίδια μητέρα και διαφορετικούς πατεράδες.
Μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, όπου οι μόνες διέξοδοι είναι οι τοξικοεξαρτήσεις, η πορνεία και οι συμμορίες. Όταν η μητέρα τους, τούς εγκαταλείπει, θα πρέπει οι τρεις τους να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, για να επαναφέρουν μια ισορροπία στην οικογένεια και να παραμείνουν ενωμένοι για να επιβιώσουν.

 

 

Τι σημαίνει o τίτλος του έργου «BlackBerry Trout Face»;

Αθηνά Δελιάδη: Ο ακριβής τίτλος του έργου στα Ελληνικά, θα ήταν Μούρα Πέστροφα Μούρη. Ο τίτλος έχει παιγνιώδη διάθεση, τρεις λέξεις που δεν βγάζουν νόημα μέχρι να δεις την παράσταση.

 

Ποιους ρόλους ερμηνεύουν οι τρεις ηθοποιοί και πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους;

Αθηνά Δελιάδη: Ο Αντρέας Γιαννακούλας ερμηνεύει τον απόμακρο και φαινομενικά επιθετικό μεγάλο αδελφό, τον Jakey, η Μαντώ Παπαρρηγοπούλου τη στοργική και επίμονη Κέρι και ο Γιάννης Τσουμαράκης, τον μικρότερο αδελφό, τον εύθραυστο και αιθεροβάμονα Κάμερον. Η συνεργασία μας μαζί τους είναι εξαιρετική, η επικοινωνία μας εύκολη και ουσιαστική και οι στόχος όλων μας να πούμε μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας ως βοηθός σκηνοθέτη και ως επιμέλεια κίνησης;

Ελιάν Ρουμιέ: Με την Αθηνά συνεργαζόμαστε στον καλλιτεχνικό τομέα αρκετά χρόνια, αναπτύσσοντας μία  αλληλοσυμπληρούμενη σχέση. Ο ρόλος μου ως βοηθός σκηνοθέτιδας, είναι για εμένα ένας υποστηρικτικός ρόλος, ο οποίος ενισχύει τη σκέψη και τη ματιά της Αθηνάς, κατά τη δημιουργική διαδικασία. Όσον αφορά στην κινησιολογία της παράστασης, το έργο ορίζει από μόνο του μια ρεαλιστική προσέγγιση, η οποία όμως επιτρέπει πολύ παιχνίδι και αρκετό πειραματισμό μεταξύ των ηθοποιών.

 

Τι σημαίνει αυτό το έργο για τον θεατή του σήμερα;

Αθηνά Δελιάδη: Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο να λέγονται και να ακούγονται ιστορίες σαν και αυτή στην Ελλάδα. Το «Blackberry Trout Face», είναι μια εξέταση του αντίκτυπου που έχει η χρήση ναρκωτικών ουσιών μέσα στην οικογένεια, σε τρεις εφήβους που τα βγάζουν πέρα, με μεγάλη δυσκολία, σε κάποιες εργατικές κατοικίες του Λίβερπουλ. Δυστυχώς, η ιστορία αυτή αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από μόνο μια γωνία του Liverpool. Το «Blackberry Trout Face», είναι για αυτούς τους ανθρώπους και αυτή τη φορά,
η ιστορία μιλιέται μέσα από τη δική τους οπτική, μία οπτική που ενδεχομένως να μην έχουμε αναλογιστεί ποτέ.

Ελιάν Ρουμιέ: Το Blackberry Troutface είναι ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να διαδραματίζεται καθημερινά σε άλλο διαμέρισμα της Αθήνας κάθε φορά. Είναι ένα έργο με σκληρό χαρακτήρα από το οποίο όμως αναδύονται τρυφερές και κωμικές ανθρώπινες στιγμές. Την ίδια στιγμή που καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία πολύ δύσκολη κατάσταση στη ζωή σου, μπορεί και να βελτιώνεις πτυχές του εαυτού σου αλλά και να εξελίξεις διαπροσωπικές σχέσεις σπουδαίας σημασίας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Blackberry Trout Face (Μούρη Γεμάτη Μούρα)»

Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Αθηνά Δελιάδη
Βοηθός Σκηνοθέτις– Κίνηση: Ελιάν Ρουμιέ
Μουσική: Γιάννης Ιόλαος Μανιάτης
Σκηνικό-Κοστούμια: Αλέγια Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή
Video: Γιάννης Αντωνόπουλος
Παραγωγή: LET’S TALK ABOUT

Ερμηνεύουν: Ανδρέας Γιαννακούλας, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Γιάννης Τσουμαράκης

 

Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο), τηλ. 210 52 30 267

Πότε: από 27 Μαρτίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 25 Απριλίου 2023

Εισιτήρια: 15 ευρώ και 13 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr και στα ταμεία του θεάτρου