
«Το Κλουβί με τις Τρελές» στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη
10 Μαρτίου 2023
«Νύχτες» στο Studio Μαυρομιχάλη
10 Μαρτίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Είναι ο Φώντας και ο Κόλιας. Ο Δημήτρης Κάσσης και ο Κοσμάς Κονδύλης μιλάνε στο theatermag για τους ρόλους που ερμηνεύουν αντίστοιχα, στην παράσταση «Το τάβλι», που παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον. Ο Κοσμάς Κονδύλης υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Ποιες ήταν οι σκέψεις σας διαβάσατε το έργο «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη;
Το θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Κεχαΐδη, ήρθε και μας βρήκε. Είναι τόσο επίκαιρο, που αυτό που συμβαίνει στη σκηνή, μας συμβαίνει πραγματικά! Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι ο προφητικός λόγος του συγγραφέα, θα συναντούσε, τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και ότι οι ήρωες του -ο Φώντας και ο Κόλιας- με σημερινά εκφραστικά μέσα, θα ήταν ίδιοι και απαράλλαχτοι: πού σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Εκείνο που άλλαξε μόνο, είναι ότι η ίδια η ζωή έφερε μπροστά τους το απίθανο: το μεγάλο κόλπο του Φώντα να ταξιδέψουν στην Αφρική, επαληθεύεται με τον ερχομό των ανθρώπων στη χώρα μας, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Η ουτοπία του ταξιδιού -που δεν θα γίνει ποτέ- να αποδράσουν από το περιθώριο και να ζήσουν την «κορυφή» της κοινωνίας, έγινε μια πραγματικότητα: ζουν την κατάπτωση του ονείρου τους!
Ποιο είναι το θέμα του έργου και τι σημαίνει για τον σημερινό θεατή;
Ο Κεχαϊδης πραγματεύεται με εκπληκτική δεξιότητα την επιθυμία του Νεοέλληνα να πετύχει. Όπου βρεθεί, αναπτύσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, για τη «μεγάλη ζωή» που ζουν οι περισσότεροι, αλλά αυτός δεν μπορεί να την πλησιάσει. Γι’ αυτό γίνεται σαρκαστικός, αφελής, αυτοκαταστροφικός, εκρηκτικός, προσβλητικός και διεισδυτικός, ακόμα και σε προσωπικά θέματα. Σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του, τόσο παραστατικά που είναι σα να σου λέει: αυτοί είμαστε και αν δεν σου αρέσει κάτι, μπορείς να το αποδομήσεις! Και το θεατρικό κείμενο αποδομεί τα πάντα, με βασικό συστατικό, το χιούμορ. Ο σημερινός θεατής θα δει στη σκηνή τον εαυτό του και τον άλλον, αλλά από τη εύθυμη πλευρά, δηλαδή τη δραματική.
Ποιοι είναι ο Φώντας και ο Κόλλιας; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους ρόλους που ερμηνεύετε;
Τα δύο «εμβληματικά» πρόσωπα της δραματουργίας του Κεχαϊδη, αναγνωρίσιμα από την πρώτη στιγμή, είναι άνθρωποι που τους έριξαν οι καταστάσεις στην άκρη. Ο Φώντας, χωρίς καμιά ιδεολογία- ξέρει καλά πως δουλεύει το σύστημα- περιμένει να πιάσει την «καλή» ζαριά και να ξεφύγει απάνω «ψηλά». Περιμένει τη μεγάλη ευκαιρία παθητικά, παίζοντας τάβλι και καταστρώνει σχέδια, που στα μάτια του Κόλια φαίνονται «άπιαστα»!
Ο Κόλιας, άνθρωπος με αντιστασιακή δράση στο παρελθόν και τώρα λαχειοπώλης, αντιστέκεται προσωρινά, αλλά τελικά πείθεται να τον ακολουθήσει στη μακρινή Αφρική, να δημιουργήσουν μια εταιρία εκμετάλλευσης των νέγρων: να τους βάλουν να δουλεύουν στα χωράφια και να έχουν εκείνοι τα οφέλη.
Η κατάπτωση της προσωπικής τους ζωής, τους οδηγεί στο όνειρο και τελικά στη ματαίωση των προσδοκιών τους. Ένα σπουδαίο έργο με πολιτικές αιχμές, που αναπλάθει- από τη συμμετοχή και το γέλιο του θεατή- πότε το όνειρο και πότε τη σκληρή πραγματικότητα.
Πώς ήταν η συνεργασία σας σε αυτή την παράσταση;
Η παράσταση απαιτεί απόλυτο συγχρονισμό -σχεδόν χορογραφικό-γιατί οι ήρωες στη δική μας παράσταση, παίζουν την ίδια τους τη ζωή, σαν τα «πούλια» του πραγματικού παιχνιδιού. Συμπεριφέρονται και στη ζωή και στη σκηνή, με τον ίδιο εκφραστικό τρόπο. Έτσι ο ρυθμός της κίνησης, παίρνει διαστάσεις πραγματικής παρτίδας. Η δυσκολία να ταυτιστούν οι ρόλοι με το αληθινό «τάβλι», μας αναγκάζει σε απόλυτη προσήλωση στους άξονες της σκηνής, γι’ αυτό κάθε παράσταση, είναι και μια καινούργια παρτίδα! Ένα τεράστιο τάβλι υποδέχεται τους ηθοποιούς – με τις βαλίτσες έτοιμες για το μεγάλο ταξίδι της καταξίωσης- και καλούμαστε να λειτουργήσουμε στα όρια που θέτει το ίδιο το παιχνίδι: να παίξουμε σύμφωνα με τους κανόνες του.
Ποια σκηνή της παράστασης ξεχωρίζετε;
Η σκηνή, όπου οι δύο χαρακτήρες συγκρούονται και πιάνονται στα χέρια, καθώς αποδομείται το παρελθόν τους, αποτελεί πρόκληση υποκριτικής τεχνικής. Για εμάς, η εμπειρία αυτής της παράστασης, μας αφήνει παρακαταθήκη τη βελτίωση των εκφραστικών μας δυνατοτήτων. Είναι σπουδαία υποκριτική «σχολή» -στο σύνολό του- το θέατρο του Κεχαϊδη: Το «τάβλι» θα παίζεται πάντα, όσο υπάρχει το όνειρο..!
Πληροφορίες για την παράσταση «Το τάβλι»
Σκηνοθεσία, σκηνικός χώρος: Κοσμάς Κονδύλης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Φώντας: Δημήτρης Κάσσης
Κόλιας: Κοσμάς Κονδύλης
Σχεδιασμός και χειρισμών φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς
Τεχνική βοηθός: Στεφανία Μακριαλέα
Επικοινωνία: Γιώργος Κάλτσας
Πού: Τεχνοχώρος Εργοτάξιον, Διογένους 1, δίπλα στη στάση του μετρό της Δάφνης, τηλ. 6983 930220.
Πότε: από 6 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό) , 7 ευρώ (μειωμένο – ΟΑΕΔ, φοιτητικό, στρατιωτικό κ.α.), 5 ευρώ (ατέλεια).