Μάγδα Μαυρογιάννη: «Κάθε αναλόγιο περιλαμβάνει μία διαφορετική πτυχή της ζωής της Μαρίας Κάλλας»

«Κίνηση ΜΑΤ» στο Θέατρο Αθηνών
9 Μαρτίου 2023
Χάρης Δήμος: «Η παράσταση “Δίψα” καταπιάνεται με το ζήτημα της δίψας και μας φανερώνει μια τελετουργία, που συνέβαινε όχι πολύ μακριά από το σήμερα, σε διάφορα νησιά του Αιγαίου»
9 Μαρτίου 2023

Η Μάγδα Μαυρογιάννη αφηγείται στο μουσικό αναλόγιο Μαρία - Τζάκυ Κάλλας στο Ντιβάνι- «Μέσα από τα μάτια της αδελφής της» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μια ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη, η οποία έγραψε και αφηγείται το κείμενο Μαρία – Τζάκυ Κάλλας στο Ντιβάνι- «Μέσα από τα μάτια της αδελφής της», παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η Μάγδα Μαυρογιάννη, μιλάει στο theatermag για το μουσικό αναλόγιο στο οποίο μεταμορφώνεται σε Τζάκυ με πολύ πειστικό τρόπο, μιας και την γνώρισε προσωπικά και της μίλησε  ανοιχτά για την δύσκολη σχέση που είχε με την διάσημη αδελφή της Μαρία Κάλλας.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Μουσικό Αναλόγιο Μαρία – Τζάκυ Κάλλας στο Ντιβάνι- «Μέσα από τα μάτια της αδελφής της»;

Eδώ και πολλά χρόνια συνεργάζομαι με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζοντας τα Μουσικά μου Αναλόγια. Φέτος, καθώς ξεκινάει το έτος Μαρία Κάλλας -ο εορτασμός για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της- αποφασίσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ιδρύματος Φώτη Παπαθανασίου, να δημιουργήσουμε ένα Κύκλο Αναλογίων με σημαντικές πτυχές της ζωής της Μαρίας Κάλλας…. στο Ντιβάνι, που περιλαμβάνει το κάθε Αναλόγιο μία διαφορετική πτυχή της ζωής της, με την αδελφή της Τζάκυ Καλογεροπούλου, με τον Αριστοτέλη Ωνάση, με την πρώτη της δασκάλα Ελβίρα ντε Ιντάλγκο. Εκτός από καλλιτέχνες, θα συμμετάσχει και ένας ψυχαναλυτής που θα αναλύει την κάθε περίπτωση.

 

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Το θέμα μας είναι η σχέση της Μαρίας Κάλλας με την αδελφή της Τζάκυ ή Υακίνθη Καλογεροπούλου, που ήταν το πατρικό τους όνομα, τα ακραία συναισθήματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο αδελφών. Ανταγωνισμός. Ζήλεια. Μίσος. Οι επιπτώσεις που είχαν στη σχέση τους, όταν η Μαρία κατέκτησε την απόλυτη δόξα, ενώ η Τζάκυ έμεινε πίσω, χωρίς τίτλους για να επωμιστεί το βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων. Π.χ. να γιατροπορεύσει την μητέρα τους, που η Μαρία μισούσε και τη θεωρούσε υπεύθυνη πολλών κακών. Επίσης, πολλές διηγήσεις της Τζάκυ θα φωτίσουν τα προσωπικά τους μυστικά.

 

Πώς θα σας δούμε να … μεταμορφώνεστε στην αδελφή της Μαρία Κάλλας, τη Τζάκυ;

Η μεταμόρφωση έρχεται μέσα από τη διήγηση, τον ψυχισμό, τον σπαραγμό της Τζάκυ, που δεν κατάφερε να φτάσει τη δόξα της αδελφής της, αλλά και δεν κατάφερε και να είναι δίπλα της, έστω σαν αδελφή. Ήταν πάντα το πληγωμένο ετερόφωτο, που προσπαθούσε να δώσει μία αίγλη στην καθημερινότητά της για να αισθανθεί Ντίβα. Θυμάμαι ότι την Τζάκυ δεν την είχα δει ποτέ απεριποίητη, ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ κυριολεκτικά στολισμένη. Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη για να δώσω το μέγεθος, το στίγμα.

 

 

Πώς συμμετέχουν η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ο βαρύτονος Χάρης Αδριανός και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας;

Η μουσική με έργα Bellini και Verdi, συνδιαλέγεται με την ιστορία ανεβάζοντας και περιγράφοντας τα συναισθήματα στο βάθος των σχέσεων. Η εξαίρετη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, έχει μια μοναδικότητα στο χρώμα της φωνής της, στην έκφραση, στην ερμηνεία της και στον τρόπο που στέκεται στη σκηνή, αποδίδοντας τις άριές της. Ο Χάρης Ανδριανός με τη θεατρικότητά του και τη ζεστή φωνή του, μπαίνει κυριολεκτικά μέσα στη κατάσταση και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, ο οποίος έκανε και την επιλογή του ρεπερτορίου, συνοδεύει με έναν τρόπο μαγικό, που μοιάζει σαν να είναι μία ολόκληρη ορχήστρα.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη δική σας σχέση με τη Τζάκυ Καλογεροπούλου;

Η σχέση μου με τη Τζάκυ Καλογεροπούλου είχε μία μοναδικότητα, καθώς εγώ ήμουν λάτρης της Μαρίας Κάλλας, ενώ έπρεπε να ακούω το παράπονο της Τζάκυ και να κουβεντιάζω μαζί της με τρόπο παρηγορητικό, γιατί την καταλάβαινα που δεν έκανε η ίδια καριέρα, ενώ η αδελφή της ήταν και είναι αστέρι φωτεινό στην αιωνιότητα. Παράλληλα, δεν είχαν καθόλου καλή σχέση με την αδελφή της. Μπορεί και οι δύο να έβλεπαν τη ζωή με το δικό τους τρόπο. Για μένα πάντως, που ήμουν πολύ νέα το 1989 όταν γνώρισα τη Τζάκυ αγοράζοντας το σπίτι της, ήταν ένα μάθημα ζωής που το βίωνα σε καθημερινή βάση, καθώς η Τζάκυ έμενε στην ίδια πολυκατοικία και την έβλεπα καθημερινά. Είχε πολλές καλοσύνες, αλλά και πολλούς καημούς. Για μένα ήταν μια εμπειρία ζωής αληθινής και τώρα θεατρικής, με όλη αυτή την αλήθεια που εισέπραξα και θα την μεταφέρουμε στο κοινό, μαζί με τη δύναμη της μουσικής, αλλά και με τη ψυχαναλυτική πλευρά που θα ολοκληρώσει ο Φώτης Παπαθανασίου στο … ντιβάνι της εξομολόγησης, αναλύοντας το βάθος των συναισθημάτων, των σχέσεων και το ΓΙΑΤΙ η ζωή παίζει τέτοια παιχνίδια.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση Μαρία – Τζάκυ Κάλλας στο Ντιβάνι- «Μέσα από τα μάτια της αδελφής της»

Ιδέα-συγγραφή κειμένου-αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη

Συμμετέχουν: η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ο βαρύτονος Χάρης Αδριανός και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

Πού: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

Πότε: Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, στις 20.30

Εισιτήρια: 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά

Προπώληση/Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.thf.gr και στο ταμείο του Ιδρύματος στο τηλ. 210 3611206