Ειρήνη Γαντερί: «Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα gay ζευγάρι βρικολάκων, που έρχεται αντιμέτωπο με το δίλημμα της μητρότητας-γονεϊκότητας»

«Αντίο, Βερολίνο» στο Αγγέλων Βήμα
6 Μαρτίου 2023
Φώτη Λαζάρου, τι θα δούμε στην παράσταση «1975» ή  «Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!»;
7 Μαρτίου 2023

Η Ειρήνη Γαντερί σκηνοθετεί την παράσταση «Θέλμα & Ίρις» που παρουσιάζεται στο «Θέλμα & Ίρις» Θέατρο Φούρνος.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης «Θέλμα & Ίρις». Η Ειρήνη Γαντερί μιλάει στο theatermag για το έργο που έγραψε με τη Μαρία Παπουτσή και για τη συνεργασία της με τις τρεις ηθοποιούς της παράστασης που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος.

 

 

Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή του έργου «Θέλμα & Ίρις», μαζί με τη Μαρία Παπουτσή;

Με την Μαρία συνεργαζόμαστε συγγραφικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο project «Once Upon a Dog», το οποίο είναι μία σειρά site-specific παραστάσεων που ξεκίνησε από το φεστιβάλ Λυκαβηττού και συνεχίστηκε σε πάρκα και λόφους της πόλης. Συνεργαζόμαστε πολύ ωραία καλλιτεχνικά και αλληλοσυμπληρωνόμαστε σε σκέψεις και ιδέες. Ήταν ιδέα της Μαρίας να γράψουμε μία ιστορία, με ήρωες δύο βρικόλακες και έτσι το ξεκινήσαμε. Το πρώτο draft του έργου, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν ήμασταν για διακοπές στη Νίσυρο και είχε ενδιαφέρον να γράφουμε για δύο σκοτεινά όντα, ενώ βρισκόμασταν σε μία παραλία και κάτω από τον ήλιο.

 

 

Στην παράσταση υπογράφετε και τη σκηνοθεσία. Πώς δουλέψατε με τις τρεις ηθοποιούς;

Η Κατερίνα Αγγελίτσα, η Αγγελική Γρηγορόπουλου και η Ίρις Κατσούλα, είναι τρεις ηθοποιοί εξαιρετικά ταλαντούχες και έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους πολύ επιτυχημένα στο παρελθόν, σαν ομάδα Fem Tettix. Είδα την παράστασή τους και με ενθουσίασε η δυναμική που είχαν οι τρεις τους, πάνω στη σκηνή. Ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί τους και να τις σκηνοθετήσω και έτσι σε μεγάλο βαθμό, με τη Μαρία γράψαμε και το έργο πάνω τους. Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική.

 

 

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Ποιο είναι το θέμα του έργου;

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα gay ζευγάρι βρικολάκων, που έρχεται αντιμέτωπο με το δίλημμα της μητρότητας-γονεϊκότητας. Η απάντηση στο «γιατί gay;» είναι «γιατί όχι;». Η σχέση τους μπαίνει στο έργο μας, σαν κάτι δεδομένο και δεν αποτελεί από μόνο του το θέμα του έργου. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν gay σχέσεις, όπως υπάρχουν και straight σχέσεις στην τέχνη και στη ζωή. Οι άνθρωποι ερωτεύονται μεταξύ τους ανεξαρτήτως φύλου. Το ίδιο και οι βρικόλακες! Το έργο μας, πραγματεύεται με κωμικό και καυστικό τρόπο, το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και των κοινωνικών συμβάσεων. Και κινείται διαρκώς στο μεταίχμιο, μεταξύ συμβατικού και αντισυμβατικού τρόπου ζωής.

 

 

Ποιους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου και Ίρις Κατσούλα;

Η Αγγελική Γρηγορόπουλου ερμηνεύει τη Θέλμα. Έναν βρικόλακα που αγαπάει τον διαλογισμό και την ανατολική φιλοσοφία. Η Ίρις Κατσούλα ερμηνεύει φυσικά την Ίριδα και είναι ένας βρικόλακας πιο κοντά στη δυτική σκέψη και τον γρήγορο και χαοτικό ρυθμό της δυτικής κουλτούρας. Η Κατερίνα Αγγελίτσα είναι η έκπληξη του έργου… αν πω κάτι παραπάνω θα είναι spoil!

 

 

Ποια θέματα σας απασχολούν ως καλλιτέχνιδα και πώς προσπαθείτε να τα εκφράζετε μέσω του θεάτρου;

Με απασχολεί οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλωστε αυτό είναι και η σκηνοθεσία κατά κάποιον τρόπο… η μελέτη και η διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσα από τον μεγεθυντικό φακό του θεάτρου. Και γι΄αυτό είναι πάντα ένα στοίχημα για μένα, το να είναι τα πράγματα όσο πιο ανθρώπινα γίνεται πάνω στη σκηνή, ακόμη κι αν οι ήρωες είναι δύο βρικόλακες! Επίσης, ένας λόγος που οι ηρωίδες είναι βρικόλακες, είναι και το εξής ερώτημα «Μία αιωνιότητα ψυχοθεραπείας και περισυλλογής είναι αρκετή απέναντι στις εσωτερικές μας συγκρούσεις, ανασφάλειες και αδυναμίες;».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Θέλμα & Ίρις»

Κείμενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Γαντερί
Βοηθός ενδυματολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Παρθύμος
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Dune Productions
Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα

 

Πού: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ. 210 646 0748

Πότε: από 8 Μαρτίου 2023 και κάθε Τετάρτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/lgbtqi/thelma-iris/