Χρίστο Μοδέστου, τι είναι ο «Περιπλανώμενος»;

Γιάννης Οικονόμου: «Το θέμα του έργου είναι η βία που υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις γύρω μας και εμείς δεν την αναγνωρίζουμε»
4 Μαρτίου 2023
«Πρωτοβρόχια on tour…» στο θέατρο «όροφως» στην Πάτρα
6 Μαρτίου 2023

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Υπογράφει το κείμενο, την ερμηνεία και τις μουσικές επιλογές. Ο Χρίστος Μοδέστου μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Περιπλανώμενος», η οποία παρουσιάζεται στο ProjectR cafe-bar-stage, το Σάββατο 11 Μαρτίου. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να βρει το «σπίτι του». Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα τραγούδια που μεγαλώνουν γενιές και γενιές ανθρώπων. Μια πορεία από τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις μέχρι και τη δημιουργία της δικής του οικογένειας.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον «Περιπλανώμενος»;

Σαν ιδέα το είχα στο μυαλό μου πολλά χρόνια. Σκηνές που έχουμε όλοι, λίγο ή πολύ, ζήσει. Προβλήματα και σκέψεις των απλών ανθρώπων, σκηνές της καθημερινότητάς μας, εικόνες που βλέπουμε, αλλά δεν μιλάμε, γιατί απλά «άσε μωρέ, που να μπλέκεις τώρα». Ήταν πολλά πράγματα που με έτρωγαν μέσα μου. Τα είχα με εμένα, τα είχα με το γείτονα, τα είχα με όλο τον κόσμο, γιατί βλέπουμε πράγματα και δεν μιλάμε. Μας καταπατούν, μας πιέζουν, μας χειρίζονται, αλλά εμείς δεν θέλουμε να χαλάσουμε το image μας. Ώσπου έφτασα σε ένα σημείο να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Έτσι, τα έγραψα και από το μυαλό μου μεταφέρθηκαν στο χαρτί.

 

Ποια τραγούδια έχετε επιλέξει σε αυτό το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα;

Έχουμε τραγούδια από Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι και σύγχρονων συνθετών, του Αποστόλη Αρμάγου και του Γιώργου Καγιαλίκου. Όλα φυσικά διασκευασμένα με τον δικό μας τρόπο και την αισθητική της Μαρίας Τύμπα, που είχε τη μουσική επιμέλεια.

 

 

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο στις ιστορίες που θα ακούσουμε;

Ουσιαστικά όλο το έργο είναι ένας μονόλογος που περιπλέκονται μέσα και τραγούδια. Είναι η ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου που μας λέει τα βιώματά του, τις σκέψεις του, αλλά αυτός ο μοναχικός άνθρωπος αντιπροσωπεύει όλους εμάς. Πίσω από τη λαμπερή μας εικόνα, πίσω από τη μάσκα με το χαμόγελο, κρύβονται τύψεις, πόνοι, απωθημένα. Αν μπορούσα να το περιγράψω όλο με μια λέξη, αυτή θα ήταν η λέξη «ταύτιση».

 

Υπογράφετε το κείμενο, την ερμηνεία και τις μουσικές επιλογές. Πώς δουλέψατε πάνω στο καθένα;

Το 80% του έργου βγήκε σχεδόν ταυτόχρονα. Δηλαδή γράφοντας το κείμενο, ερχόταν στο μυαλό μου το τραγούδι ή τα τραγούδια που θα το συνόδευαν, ακόμη μπορώ να πω, ότι είχα στο μυαλό μου και την προσέγγιση που θα έδινα στο κάθε τραγούδι. Φυσικά, με το τέλος της συγγραφής του κειμένου έγιναν κάποιες αλλαγές.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας με τη σκηνοθέτιδα Αντονέλλα Χήρα;

Με την Αντονέλλα δεν γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Τα τελευταία πέντε, αν δεν κάνω λάθος. Είχα παρακολουθήσει μια παράστασή της και με συγκλόνισε τόσο πολύ η σκηνοθεσία της. Είχε μια οπτική καθαρή, που σε χτυπούσε κατευθείαν στο συναίσθημα. Λίγο πριν την πρώτη καραντίνα, της είχα κάνει πρόταση να συνεργαστούμε, σε ένα αφιέρωμα που ετοίμαζα για τον Θάνο Μικρούτσικο. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Τέλη του 2022, της είχα κάνει πρόταση για το συγκεκριμένο έργο, το διάβασε, της άρεσε και ξεκινήσαμε τις πρώτες συναντήσεις. Υπήρξε από την αρχή μια ταύτιση με το όλο έργο. Ακόμη και στις πρόβες μας, ήμασταν «περιπλανώμενοι», αλλάζοντας συνολικά πάνω από 6-7 χώρους. Η Αντονέλλα έχει ένα ταλέντο. Σκηνοθετεί με συναίσθημα. Το συναίσθημα σε χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά. Οι σκηνές μένουν στο μυαλό, γιατί συνδέονται με τα συναισθήματα.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Περιπλανώμενος»

Κείμενο- Ερμηνεία- Μουσικές επιλογές: Χρίστος Μοδέστου
Σκηνοθεσία: Αντονέλλα Χήρα
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Τύμπα
Φωτογραφία: Ευθύμης Λεβέντης
Αφίσα: Φρύνη Πάζουρου

 

Πού: ProjectR cafe-bar-stage, Αλεξάνδρου Πάντου 10 και Λαγουμιτζή 32, Καλλιθέα

Τηλ. Κρατήσεων: 211 1110055

Πότε: Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Απογευματινή παράσταση: 19.00

Βραδινή παράσταση: 21.15

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος: 10 ευρώ