Αλέξανδρε, Αντιγόνη και Ορέστη, τι συμβαίνει στο «My Life in Art»;

«Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος» στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος
2 Μαρτίου 2023
Νάστια Βραχάτη: «Όταν είσαι νέος παλεύεις για ένα καλύτερο αύριο, για σένα και για τους γύρω σου, ενώ όσο μεγαλώνεις συμβιβάζεσαι»
2 Μαρτίου 2023
«Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος» στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος
2 Μαρτίου 2023
Νάστια Βραχάτη: «Όταν είσαι νέος παλεύεις για ένα καλύτερο αύριο, για σένα και για τους γύρω σου, ενώ όσο μεγαλώνεις συμβιβάζεσαι»
2 Μαρτίου 2023

H Αντιγόνη Μακρή, ο Ορέστης Τουλιάτος και ο Αλέξανδρος Δαβιλάς ερμηνεύουν στην παράσταση «My Life in Art». (Φωτογραφίες: Γιώργος Γιαννίμπας).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Οι τρεις ηθοποιοί Αλέξανδρος Δαβιλάς, Αντιγόνη Μακρή και Ορέστης Τουλιάτος μιλούν στο theatermag για την παράσταση «My Life in Art», η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Vault, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Η κωμωδία καταστάσεων του Άντριου Κόουι κοιτάζει μέσα από την κλειδαρότρυπα στις πρόβες μιας θεατρικής παράστασης και προσεγγίζει με χιούμορ τις παρεξηγήσεις, τις διαφωνίες και τα πάθη που μπορεί να προκύψουν πίσω από τη σκηνή.

 

Ποιο είναι το θέμα της κωμωδίας του Άντριου Κόουι «My Life in Art»;

Αλέξανδρος Δαβιλάς: Το θέμα του θεατρικού έργου είναι το τι συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί στην προσπάθεια να «ανεβεί» μια θεατρική παράσταση και στο πως οι ηθοποιοί μεταξύ τους, αλλά και με τον σκηνοθέτη συνυπάρχουν.

Αντιγόνη Μακρή: Η κωμωδία καταστάσεων του Άντριου Κόουι, προσεγγίζει με χιούμορ τις παρεξηγήσεις και τα πάθη, που μπορεί να προκύψουν στις πρόβες μιας θεατρικής παράστασης. Σατιρίζει το θέατρο, το παρασκήνιο του και τους ηθοποιούς, αλλά και το πόσο ευάλωτη μπορεί να γίνει η προσωπική τους ζωή. Αποτυπώνει όλη την ανασφάλεια των καλλιτεχνών, διατηρώντας μια τρυφερή ματιά στην προσωπική τους ζωή και τα αδιέξοδά της.

Ορέστης Τουλιάτος: Το έργο «My Life in Art», αναδεικνύει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν οι ηθοποιοί μπλέκουν τα προσωπικά τους με τα επαγγελματικά και πως μια παράσταση που ξεκινάει με αρμονική συνύπαρξη και ηρεμία, καταλήγει στην απόλυτη τρέλα. Στην ουσία είναι μια παράσταση μέσα στην παράσταση, μέσα στην οποία βλέπουμε τους συντελεστές της (έναν σκηνοθέτη και δύο ηθοποιούς), να έρχονται αντιμέτωποι με έρωτες, κόντρες, πάθη και κυρίως τρέλα. Κάθε σκηνή είναι και ένα διαφορετικό κεφάλαιο τρέλας.

 

 

Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο;

Αλέξανδρος Δαβιλάς: Είναι γραμμένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η ιστορία είναι απλή, αλλά ο τρόπος που το κάθε γεγονός εκτυλίσσεται, σε κρατάει και σε κάνει να αγωνιείς για το τι θα συμβεί μετά. Αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που το διάβασα.

Αντιγόνη Μακρή: Πολλά! Το ότι αναφέρεται στη δουλειά μας, δηλαδή στο θέατρο. Το πως θίγει σοβαρά θέματα για το χώρο, αλλά και για τη ζωή, μέσω του χιούμορ. Το ότι έχει πολύ έξυπνο χιούμορ και αυτή την εποχή, ο κόσμος το έχει ανάγκη πολύ! Ήταν ένα κείμενο που από την πρώτη κιόλας ανάγνωση με τους συναδέλφους, το αγαπήσαμε και μας αγάπησε. Θεωρώ ότι μας ταίριαξε απόλυτα!

Ορέστης Τουλιάτος: Μόλις διάβασα το έργο ενθουσιάστηκα, γιατί καταρχάς μου φάνηκε έξυπνο και αστείο. Κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο. Ήταν ένα έργο που είχε λόγο ύπαρξης, με αρχή μέση και τέλος και το οποίο, καταπιάνεται με ρεαλιστικά θέματα, άσχετα αν τα αγγίζει κωμικά. Για την ακρίβεια, είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων και καταστάσεων, η οποία στο τέλος της ημέρας, πέρα από αστεία, μπορεί να φανεί και χρήσιμη στους θεατές, αλλά και σε εμάς τους ίδιους τους ηθοποιούς, γιατί θίγει γεγονότα τα οποία λίγο πολύ συμβαίνουν και καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Οπότε ο ρόλος του έργου είναι διπλής σημασίας. Διασκεδάζεις και ίσως σου μένει και κάτι.

 

Η ηθοποιός Αντιγόνη Μακρή. (Φωτογραφίες: Ιάσονας Κοντέος).

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της παράστασης Θοδωρή Βουρνά;

Αλέξανδρος Δαβιλάς: Ο Θοδωρής είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Ξέρει τι θέλει και ξέρει και πως να στο ζητήσει. Αυτό που θαυμάζω σε αυτόν, είναι ότι έχει όρεξη να σε ακούσει, να σε καταλάβει, να σε κάνει να νιώσεις όμορφα και να σε υποστηρίξει στα πάντα. Είναι από τους σκηνοθέτες που χαίρεσαι να συνεργάζεσαι μαζί του.

Αντιγόνη Μακρή: Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον Θοδωρή και μου ταιριάζει πολύ ο τρόπος που δουλεύει! Τα οργανώνει όλα εξαρχής. Έχει ξεκάθαρους τους ρόλους στο μυαλό του, αλλά είναι ανοιχτός για συζήτηση πάνω σε αυτούς και στις καταστάσεις, δίνοντας μας την ελευθερία να εκφραστούμε πάνω στη γραμμή που ορίζει. Τα μίνιμαλ σκηνικά βοηθούν στο να εκμεταλλευτούμε την υποκριτική μας σε όλο το φάσμα της.

Ορέστης Τουλιάτος: Εγώ αποφοίτησα από τη σχολή το καλοκαίρι του 2022. Ο Θοδωρής Βουρνάς είναι ο πρώτος σκηνοθέτης που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο θέατρο και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Μου είχε δηλώσει, ότι με πιστεύει και ότι είμαι το φετινό του στοίχημα. Από όσο ξέρω, μέχρι στιγμής του έχω βγει και χαίρομαι για αυτό, γιατί επιβεβαιώνω την κρίση του. Κατά τα άλλα, οι πρόβες κύλησαν πολύ καλά (όχι όπως οι πρόβες των ηθοποιών στο «My life in art») και συνθέσαμε μια εξαιρετική ομάδα. Ο Θοδωρής με το know how του, έβαλε τις βάσεις και ύστερα μας άφησε κάποιες ωραίες ελευθερίες. Έτσι ο Αλέξανδρος Δαβιλάς, η Αντιγόνη Μακρή, η βοηθός σκηνοθέτη Ευρώπη Αργυροπούλου και εγώ, βάλαμε τα εξτραδάκια μας και μιας και είχαμε κοινό κώδικα χιούμορ και επικοινωνίας, βγήκε αυτό το fun αποτέλεσμα.

 

Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Δαβιλάς. (Φωτογραφίες: Ιάσονας Κοντέος).

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Αλέξανδρος Δαβιλάς: Ο ρόλος μου είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης. Ο Γκράχαμ. Είναι σε μια περίεργη φάση της ζωής του, αφού μόλις έχει χωρίσει και καταπιάνεται με ένα θεατρικό έργο, πιο πολύ για να ξεχάσει τον πόνο του. Φυσικά ερωτεύεται έναν από τους ηθοποιούς του και εκεί αρχίζει η πραγματική παράσταση.

Αντιγόνη Μακρή: Yποδύομαι τη Ρεβέκκα, μία ηθοποιό που δουλεύει χρόνια στο σανίδι, αλλά δεν έχει καταφέρει να κάνει την καριέρα που θα ήθελε. Παράλληλα, δουλεύει ως σερβιτόρα για να τα βγάλει πέρα. Aγαπάει πολύ το θέατρο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τα καταφέρει. Φαίνεται να είναι δυναμική και δεν θέλει να καταπατούνται τα δικαιώματα της, στην πραγματικότητα όμως είναι αρκετά ευαίσθητη.

Ορέστης Τουλιάτος: Ο ρόλος μου είναι ο Steven, ο νεότερος και πιο άπειρος ηθοποιός ενός θιάσου που ανεβάζει το έργο «Δον Ζουάν» και ο οποίος είναι ένα παιδί στην ψυχή. Έχει διάφορα στοιχεία, θετικά και αρνητικά, αλλά το κυριότερο είναι ότι δρα αυθόρμητα, επειδή παραμένει παιδί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Και η παιδικότητα είναι κάτι που συνήθως χάνουμε, ακόμα και όταν ήμαστε παιδιά. Αυτό ήταν που με τράβηξε σε εκείνον και που μας πηγαίνει παρέα.

 

Ο ηθοποιός Ορέστης Τουλιάτος. (Φωτογραφίες: Ιάσονας Κοντέος).

 

Υπάρχει κάποια σκηνή που ξεχωρίζετε ή κάποια με την οποία το κοινό γελάει;

Αλέξανδρος Δαβιλάς: Η αγαπημένη μου σκηνή στο έργο, είναι αυτή που εγώ (ως Γκράχαμ) αποφασίζω να δηλώσω με έναν παράδοξο τρόπο, το πως αισθάνομαι για έναν από τους ηθοποιούς της παράστασης. Είναι η τρίτη σκηνή του έργου και είναι αυτή που ξέρουμε πως αν πάει «καλά», θα πάνε και οι υπόλοιπες.

Αντιγόνη Μακρή: To κοινό γελάει με πολλές σκηνές! Υπάρχουν κάποια στάνταρ σημεία, αλλά πάντα μας εκπλήσσει όταν βρίσκει διαφορετικά σημεία αστεία κάθε φορά. Νομίζω πως η τρίτη σκηνή, που ο Στίβεν με τον Γκράχαμ κάνουν πρόβα και προς το τέλος μπαίνει η Ρεβέκκα, είναι αυτή που βγάζει το περισσότερο γέλιο. Κατά τα άλλα, ξεχωρίζω τη σκηνή με τα πετραδάκια που είμαστε και οι τρεις επί σκηνής, κατά την οποία ειπώνονται πολύ σημαντικά πράγματα, μέσα από το χιούμορ του συγγραφέα. Α, και οι σκηνές με τα τηλεφωνήματα είναι πολύ καλές και με ρυθμό! Τελικά, μάλλον ξεχωρίζω όλες τις σκηνές! Οπότε είναι ένα ξεχωριστό έργο!

Ορέστης Τουλιάτος: Το κοινό γελάει σε όλες τις σκηνές πολύ. Και αυτό είναι κάτι που μας δίνει έξτρα κίνητρο να δίνουμε έξτρα πόνο. «Ρεβέκκα να σε πετάξω πουθενά;».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «My Life in Art»

Συγγραφέας: Άντριου Κόουι
Απόδοση & Μετάφραση: Κατερίνα Βαϊμάκη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευρώπη Αργυρόπουλου
Μουσική: Γιώργος Ιωαννίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Φωτογραφίες παράστασης: Ιάσονας Κοντέος
Φωτογραφίες στούντιο: Γιώργος Γιαννίμπας
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Δαβιλάς, Αντιγόνη Μακρή, Ορέστης Τουλιάτος

 

Πού: Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός (πλησίον Σταθμού Μετρό Κεραμεικός)

Πληροφορίες: 694 953 4889 / 698 660 4174

Πότε: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ, 8 ευρώ (ατέλειες)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/my-life-in-art/

Email: vaultvotanikos@gmail.com
FB Page: https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1/