Δημήτρης Μπούρας: «Το θέμα του έργου “Ιππόκαμπος” είναι ο έρωτας και η απώλεια»

Η «Δίψα» της ομάδας Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project στο θέατρο Φούρνος
28 Φεβρουαρίου 2023
Κωνσταντίνε Ραβνιωτόπουλε, τι θα δούμε στη «Βλακεία παράσταση»;
2 Μαρτίου 2023

Ο Δημήτρης Μπούρας ερμηνεύει στην παράσταση «Ιππόκαμπος» που παρουσιάζεται στον Χώρο Κ4.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο έρωτας και η μνήμη είναι το θέμα της παράστασης του θεατρικού έργου «Ιππόκαμπος», στην οποία ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπούρας. Ο ηθοποιός μιλάει στο theatermag για την παράσταση που παρουσιάζεται από τις 13 Μαρτίου, στον Χώρο Κ4 από την Ομάδα Θεάτρου Ε.Α.Ν. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Θύμιος Διαμάντης και ο Κώστας Κουτρούλης. Η παράσταση βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στον αυτοσχεδιασμό.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας διαβάσατε το έργο «Ιππόκαμπος»;

Το κείμενο στήθηκε από την Ομάδα Θεάτρου Ε.Α.Ν. (Ελεύθεροι Αυτοσχέδιοι Ναυαγοί) με αυτοσχεδιασμούς, πάνω στην ιδέα που θέλαμε να στήσουμε. H δημιουργία του κειμένου, ήταν μια ομαδική, κατά βάση, δουλειά, το οποίο πήρε σάρκα και οστά από τον Κώστα Κουτρούλη και τον Θύμιο Διαμάντη, που βασίστηκε πάνω στους αυτοσχεδιασμούς που κάναμε με τη Βερόνικα Μπακόλα. Σε όλα αυτά, ήρθε και έδεσε με έναν υπέροχο τρόπο η μουσική του Βασίλη Ράλλη και οι χορογραφίες της Εύης Τσακλάνου. Έτσι, μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά, πλέον, πως το κείμενο που βγήκε είναι συγκινητικό, αγνό και απλό, ως προς τη διάθεσή του να μεταδώσει μια πολύ ανθρώπινη και αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που όλοι έχουμε βιώσει, με κύριο συστατικό της, εννοείται, τον έρωτα.

 

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και πώς συνδυάζεται με τον ιππόκαμπο του ανθρώπινου εγκεφάλου;

Το θέμα του έργου «Ιππόκαμπος» είναι ο έρωτας και η απώλεια. Είναι τόσο απλό, αλλά και σύνθετο. Είναι πως ένας άνθρωπος βιώνει κάποια από τα δυνατότερα συναισθήματα, που θα μπορούσε να βιώσει και πως θα μπορούσε ο ίδιος άνθρωπος, να αντιμετωπίσει τη στιγμή που τα χάνει, που ένα τόσο αγνό συναίσθημα εξαφανίζεται και μένει μόνος με τις αναμνήσεις του. Εκεί λοιπόν, έρχεται και δένει ο ιππόκαμπος. Είναι το κομμάτι του εγκεφάλου, που αφορά την αποθήκευση της μνήμης. Και εμείς απλά, θέλουμε να θέσουμε το ερώτημα: και τι θα γινόταν αν μια ανάμνηση ήταν τόσο δυνατή που θα ήθελες να βρεις τρόπο να τη διαγράψεις; Και αν τη διέγραφες, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα; Αυτή είναι η ιστορία του δικού μας έργου, η ιστορία ενός ζευγαριού, που έρχεται αντιμέτωπο με την απόφασή του, να διαγράψει ο ένας τον άλλον. Και εννοείται, τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

 

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους δύο ήρωες του έργου; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Οι δύο χαρακτήρες του έργου μας, είναι ένα χωρισμένο ζευγάρι που ξανανταμώνει πάνω στη διαδικασία διαγραφής της μνήμης τους. Όπως είναι φυσικό, αυτό φέρνει στην επιφάνεια εντάσεις, μα και αναμνήσεις φυσικά, οι οποίες σιγά σιγά σβήνονται παράλληλα μπροστά τους, οδηγώντας σε μια εσωτερική και εξωτερική, σύγκρουση. Ο ρόλος μου είναι αυτός του Δημήτρη, ενός ανθρώπου, που ενώ νόμιζε πως βρήκε τον έρωτα και πως θα μπορούσε να κατασταλάξει στη σχέση του, κατάλαβε πως τα πράγματα ήταν πιο πολύπλοκα και οδηγήθηκε σε μια απόφαση επιπόλαια, θα έλεγα. Λόγω της φύσης του κειμένου και τον τρόπο που αυτό στήθηκε, ό,τι και αν πω θα ήταν spoiler, οπότε προτιμώ να το αφήσω εδώ. Ας πω απλά, ότι ο χαρακτήρας μου, αναγκαστικά βιώνει τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεών του.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους σκηνοθέτες Θύμιο Διαμάντη και Κώστα Κουτρούλη;

Με τα παιδιά αυτά, όπως και με τη Βερόνικα, τον Βασίλη και την χορογράφο μας την Εύη, νιώθω πως έχει χτιστεί, θα έλεγα, μια ομάδα-οικογένεια, υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και κατανόηση. Ο καθένας και η καθεμία, προσθέτει σε αυτό το εγχείρημα το λιθαράκι του και δεν θα μπορούσα, πραγματικά, να περιγράψω τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση που έχω για το αποτέλεσμα. Ο Κώστας και ο Θύμιος, σαν σκηνοθέτες λειτουργούν με ακρίβεια και ξεκάθαρο όραμα και καθοδήγησαν όλη την ομάδα, στη δημιουργία κάτι μοναδικού. Και ανυπομονώ να το μοιραστούμε μαζί σας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ιππόκαμπος»

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θύμιος Διαμάντης, Κώστας Κουτρούλης
Πρωτότυπη Μουσική – Μουσικός επί Σκηνής: Βασίλης Ράλλης
Επιμέλεια κίνησης: Εύη Τσακλάνου
Φωτογραφίες: Σίμος Πράσινος

Teaser
Video: Γιώργος Διάκος Λομνιός
Montage: Παντελής Πέτρου
Μουσική: Βασίλης Ράλλης – Tέλος [από το δίσκο χωρίς εισιτήριο]
Βeat: Δίχως Χρώμα
Μίξη: Δίχως Χρώμα
Mastering: Δίχως Χρώμα, Πάνος Μπόθος

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Γραφιστικά αφίσας: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Παίζουν: Βερόνικα Μπακόλα, Δημήτρης Μπούρας

Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Ράνια Αντύπα

 

Πού: Χώρος Κ4 (Οι Άνθρωποι που Ακολουθούν τη Γη), Βεΐκου 28, Κουκάκι, πλησίον μετρό Ακρόπολης και Συγγρού-Φιξ

Πότε: από 13 Μαρτίου 2023 και κάθε Δευτέρα και στις 21.00, για 8 παραστάσεις (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 4234814

Τιμές εισιτηρίων:  14 ευρώ (ταμείο), 7 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ΑμΕΑ, άνω των 65):

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: 12 ευρώ στο Ιππόκαμπος | Εισιτήρια online! | Viva.gr