Λευτέρης Παπακώστας: «Η σκέψη ήταν να μεταφερθεί ο “Πάκο Γιούνκε” στο εδώ και στο αύριο»

5+1 ερωτήσεις για τους ηθοποιούς του «Ναπάλμ Χάσταγκ Φάμιλι: Μια οικογενειακή ιλαροτραγωδία»
24 Φεβρουαρίου 2023
«Ο Γάμος»: Εκδήλωση για την 8η του Μάρτη στο θέατρο Επί Κολωνώ
26 Φεβρουαρίου 2023

O Λευτέρης Παπακώστας σκηνοθετεί την παράσταση «Πάκο Γιούνκε» η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο 104. (Φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη  Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί την παράσταση «Πάκο Γιούνκε». Ο Λευτέρης Παπακώστας μιλάει στο theatermag για το έργο του Σέσαρ Βαγιέχο, το οποίο έχει διασκευάσει και επεξεργαστεί δραματουργικά, μαζί με την Κατερίνα Παρισσινού. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο 104, με τις ηθοποιούς Μικαέλα Δανά, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Δήμητρα Παπουρτζή και Κατερίνα Παρισσινού.

 

 

Πώς επιλέξατε τη νουβέλα «Πάκο Γιούνκε» του πρωτοπόρου ποιητή Σέσαρ Βαγιέχο;

Μόλις έπεσε στα χέρια μου η νουβέλα του Σέσαρ Βαγιέχο, αμέσως συνδέθηκα μαζί της. Αν υπολογίσει κανείς ότι είναι γραμμένη το 1931, μπορεί να καταλάβει τελικά, πόσο σύγχρονη είναι. Το θέμα της, ο τρόπος που το αντιμετωπίζει, η ποιητική σκληρότητα στον τρόπο γραφής, ο τρόπος προσέγγισης του συγγραφέα ήταν οι πυρήνες για να συνδεθώ μαζί της.

 

Υπογράφετε τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία με την Κατερίνα Παρισσινού. Πώς συνεργαστήκατε;

Η δραματουργική επεξεργασία σε ένα κείμενο έχει πολλά στάδια. Αρχικά, πρέπει να «αγαπήσεις» τον συγγραφέα, μετά πρέπει να αρχίσει η δουλειά σε πρακτικό επίπεδο. Πρώτα πρέπει να διαβάσεις τον συγγραφέα, δηλαδή να διαβάσεις και να προσπαθήσεις να καταλάβεις και άλλα έργα του, αυτό γίνεται για να αντιληφθείς το πνεύμα του και την ποιότητά του. Μετά ξεκινάς να δουλεύεις το αρχικό κείμενο. Στην συγκεκριμένη νουβέλα του 1931 έχει γίνει διπλή δουλειά. Ξεκινήσαμε με την διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία, για να μεταφερθεί ως ένα ενιαίο θεατρικό έργο και μετά έγινε και μια μεταγραφή, διότι η σκέψη ήταν να μεταφερθεί ο «Πάκο Γιούνκε» στο εδώ και τώρα, ή μάλλον να το πω καλύτερα στο εδώ και στο αύριο.

 

Οι ηθοποιοί Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Κατερίνα Παρισσινού, Μικαέλα Δανά και Δήμητρα Παπουρτζή ερμηνεύουν στην παράσταση «Πάκο Γιούνκε» που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Παπακώστας. (Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης ).

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και τι συμβαίνει στο νεαρό παιδί Πάκο Γιούνκε;

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Πάκο Γιούνκε είναι ένα παιδί που πάει την πρώτη μέρα στο καινούργιο του σχολείο. Από την αρχή της ζωής του, γνωρίζει μια μόνιμη και «εξελικτική» βία σε πολλαπλά επίπεδα, είτε λόγω της έμφυλης αναζήτησής του ως το Πάκο Γιούνε, είτε λόγω της κοινωνικής/ταξικής του θέσης, είτε λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα που έχει. Τον πηγαίνουν στο καινούργιο του σχολείο με πρόσχημα, την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, αλλά στην πραγματικότητα τον εξαναγκάζουν να υπηρετεί τον συμμαθητή του, που ανήκει σε ανώτερη κοινωνική τάξη, γίνεται ουσιαστικά ένα παιχνίδι-υπηρέτης. Έτσι λοιπόν, το σχολείο μεταβάλλεται σε τόπο καταπίεσης και εκφοβισμού. Ένα περιβάλλον επιβίωσης του ισχυρότερου.

 

 

Πώς δουλέψατε με τις τέσσερις ηθοποιούς Μικαέλα Δανά, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Δήμητρα Παπουρτζή και Κατερίνα Παρισσινού; Ποιους ρόλους υποδύονται;

Όταν ξεκινάς να δουλεύεις ένα έργο, θεωρώ ότι πρέπει να αρχίσεις να κατανοείς το υλικό δουλεύοντας αυτοσχεδιαστικά. Δηλαδή να προσπαθήσεις να «αγγίξεις» κάποιες σκέψεις, κάποιες συνθήκες, κάποιες συμβάσεις που υπάρχουν στο κείμενο. Από εκεί, θα προκύψουν στοιχεία και υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη δομή της παράστασης. Ένα δεύτερο βήμα, είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα γόνιμα υλικά που γεννήθηκαν στους αυτοσχεδιασμούς, στη δομή του έργου, των σκηνών και των σκέψεων, πάνω στις οποίες θα χτιστεί η παράσταση. Ένα τρίτο βήμα, είναι σύνδεση αυτών των υλικών, με την σκηνοθετική ανάλυση, σκέψη και άποψη. Στην παράσταση «Πάκο Γιούνκε», η Μικαέλα Δανά έχει το ρόλο του Ουμπέρτο Γκρίβ, του δυνάστη- συμμαθητή του Πάκο Γιούνκε. Η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου έχει το ρόλο του καθηγητή, του ανθρώπου που ουσιαστικά χτίζει το σχολικό επιθετικό περιβάλλον του Πάκο Γιούνκε. Η Δήμητρα Παπουρτζή έχει το ρόλο του Πάκο Φαρίνια, του συμμαθητή που προσπαθεί να βοηθήσει τον Πάκο Γιούνκε, αλλά επειδή και ο ίδιος έχει αφομοιώσει την ταξική και κοινωνική θέση και το επιθετικό περιβάλλον του σχολείου, ουσιαστικά δεν βοηθάει, αντίθετα πιέζει περισσότερο. Κλείνοντας, η Κατερίνα Παρισσινού έχει το ρόλο του Πάκο Γιούνκε, του παιδιού που το τσακίζουν σωματικά και ψυχολογικά, δημιουργώντας του ένα αφόρητο περιβάλλον πίεσης κοινωνικά, οικογενειακά και σχολικά.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την πρωτότυπη μουσική που υπογράφει η Ανθή Γουρουντή; Πώς λειτουργεί στην παράσταση

Η μουσική στην παράσταση έχει διπλό χαρακτήρα. Λειτουργεί και σε ηχογραφημένο πλαίσιο, αλλά και σε ζωντανό. Είναι ένας επιπλέον υποκριτικός άξονας για τους ηθοποιούς, προσθέτοντας λεπτές ποιότητες στο αισθηματικό φορτίο που μεταφέρουν.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πάκο Γιούνκε»

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Παπακώστας
Διασκευή/δραματουργική επεξεργασία: Λευτέρης Παπακώστας –Κατερίνα Παρισσινού
Σύμβουλος Δραματουργίας: Δρ Κατερίνα Διακουμοπούλου
Σκηνογραφία/ενδυματολογία: Σπύρος Γκέκας
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Πρωτότυπη μουσική: Ανθή Γουρουντή
Sound design: Μάριος Τσάγκαρης
Επιμέλεια κίνησης /χορογραφίες : Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου
Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης
Υπεύθυνη Παραγωγής: Πασχαλιά Σιγγίκου
Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΕΝΤΡΟΠΙΑ»
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν:
Μικαέλα Δανά: Ουμπέρτο Γκριβ
Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου: Καθηγητής
Δήμητρα Παπουρτζή: Πάκο Φαρίνια
Κατερίνα Παρισσινού: Πάκο Γιούνκε

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41 Αθήνα

Πότε: από 15 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15. Έως 6 Απριλίου 2023

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος 13 ευρώ
Early bird 10 ευρώ
Ομαδικά/Φοιτητικά/Εκπαιδευτικών 8 ευρώ
ΑΜΕΑ/Ανέργων/Ατέλειες κλπ 5 ευρώ