Βίκυ Λέκκα: «Την πρώτη φορά που διάβασα τη “Νύχτα των Δολοφόνων” με γοήτευσε η συνεχής εναλλαγή ρόλων που βρίσκονται οι τρεις ήρωες»

«meta-Rινόκερos», μια περιπατητική performance στην Ακαδημία Πλάτωνος
21 Φεβρουαρίου 2023
«Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα» στο θέατρο Άβατον
23 Φεβρουαρίου 2023

Η ηθοποιός Βίκυ Λέκκα ερμηνεύει στην παράσταση «Νύχτα των Δολοφόνων» που παρουσιάζεται στο θέατρο 104.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η ηθοποιός Βίκυ Λέκκα μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου «Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα, στην οποία ερμηνεύει το ρόλο της Μπέμπα. Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο 104 από την ομάδα α-silen[θ]io, σε μετάφραση Γιάννη Θηβαίου και σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη. Να σημειώσουμε ότι η «Νύχτα των Δολοφόνων» γράφτηκε το 1964, από τον Κουβανό συγγραφέα Χοσέ Τριάνα, πέντε χρόνια μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα;

Την πρώτη φορά που διάβασα το έργο αυτό, ήταν πριν αρκετά χρόνια και αυτό που με γοήτευσε, ήταν η συνεχής εναλλαγή ρόλων που βρίσκονται οι τρεις ήρωες. Αλλάζουν ρόλους από τη μια στιγμή στην άλλη δίχως σκέψη, είναι σα να λένε «κάνουμε αυτό» και το κάνουν, απλώς είναι και μετά αλλάζουν πάλι. Με γοήτευσε λοιπόν, γιατί όπως καταλαβαίνετε, χρειάζονται απαιτήσεις από τον ηθοποιό κι αυτό για μένα είναι πρόκληση.

 

 

Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες του έργου και τι συμβαίνει ανάμεσα στους τρεις ήρωες;

Οι τρεις ήρωες – τρία αδέρφια – ο Λάλο, η Κούκα και η Μπέμπα, δημιουργούν ένα σκοτεινό παιχνίδι ο ένας για τον άλλον, κάτι σαν τελετουργικό, όπου υποδύονται ένα ευρύ φάσμα χαρακτήρων. Έτσι αρχίζει σιγά σιγά, να ξεδιπλώνεται η ιστορία τους και να αναδύονται επείγοντα ερωτήματα: πώς μπορούν να ξεφύγουν από έναν κόσμο βρώμικο και σάπιο; Πώς μπορούν να γκρεμίσουν το παλιό, το αναχρονιστικό και να ζήσουν αυτό που εκεί έξω τους καλεί. Οι νέες ιδέες, οι ιδέες της ανατροπής.

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτιδα Δανάη Κατσαμένη;

Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με τη Δανάη και θα είμαι ειλικρινής, στην αρχή ήμουν λίγο ανασφαλής, γιατί είναι νέα σκηνοθέτιδα και το έργο έχει μεγάλες απαιτήσεις. Όμως, επειδή είναι πολύ μεθοδική και με στόχο όταν δουλεύει, οι όποιες αμφιβολίες διαλύθηκαν. Από τη στιγμή αυτή κι έπειτα, η συνεργασία μας ήταν άψογη και άκρως ενδιαφέρουσα.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι η Μπέμπα, ένας χαρακτήρας που συνεχώς παρακολουθεί, επαγρυπνά και προσπαθεί, μέσα από αυτό το παιχνίδι ρόλων, κατά κάποιον τρόπο να φωτίσει το δρόμο, να δώσει την ώθηση για το ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν κι ότι θα τα καταφέρουν τελικά.

 

Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση σχετικά με την υποβάθμιση των πτυχίων των δραματικών σχολών

Η υποβάθμιση των πτυχίων για μένα, είναι κάτι πολύ λυπηρό, αλλά και εξοργιστικό ταυτόχρονα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ίδρυση δημοσίου συστήματος καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Μια σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου. Να πάψει πια να μας ταλανίζει για το αν αξίζουν τα πτυχία μας, ναι να αναγνωριστούν, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Όλη αυτή η κινητοποίηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό είναι πολύ συγκινητική. Εύχομαι να λειτουργήσει σαν μαγιά για τις επόμενες γενιές ηθοποιών και να οδηγήσει σε ένα ακόμη μείζον ζήτημα που τυραννάει τον κλάδο, οι συλλογικές συμβάσεις.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Νύχτα των Δολοφόνων»

Κείμενο: Χοσέ Τριάνα
Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη
Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης
Επιμέλεια Κίνησης: Άννα Λιανοπούλου
Φωτογραφίες: Λοΐζος Καμπούρης, Άκης Βαλεργάκης
Graphic design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεία: Γιώργος Δρίβας, Βίκυ Λέκκα, Αριάδνη Μιχαηλάρη

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Σταθμός μετρό: Κεραμεικός), τηλ. 210 3455020 και 695126982 | Facebook | www.104.gr

Πότε: από 22 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο: φοιτητών- ανέργων)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα