Βασίλης Τσικάρας: «Το “Σουτζούκ Λουκούμ” είναι μια λαϊκή κωμωδία με απλούς χαρακτήρες, αλλά και αρκετούς συμβολισμούς για τον Έλληνα του χθες και του σήμερα»

Η Ομάδα Θεάτρου Ε.Α.Ν. παρουσιάζει τον «Ιππόκαμπο» στο Χώρο Κ4
21 Φεβρουαρίου 2023
«meta-Rινόκερos», μια περιπατητική performance στην Ακαδημία Πλάτωνος
21 Φεβρουαρίου 2023

Ο Βασίλης Τσικάρας σκηνοθετεί την παράσταση «Σουτζούκ Λουκούμ» η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Σουτζούκ Λουκούμ». Ο Βασίλης Τσικάρας μιλάει στο theatermag για το έργο του, το οποίο έχει ταξιδέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό και αυτή τη σεζόν, παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν δέκα ηθοποιοί, καθώς και ο ίδιος, ο οποίος εμφανίζεται ως … από μηχανής Θεός.

 

Υπογράφετε το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Σουτζούκ Λουκούμ». Πώς ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι;

Το έργο γράφτηκε το 2013 και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο θέατρο Άρατος. Ήταν η επίσημη πρώτη, τόσο για το έργο, όσο και για το θέατρο Άρατος (θυρανοίξια). Από εκείνη την ημέρα, μόνο επιτυχίες καταγράφει το εν λόγω έργο, καθώς εκτός από το 1ο Βραβείο Κοινού Θεσσαλονίκης 2014-2015, ταξίδεψε σε Ελλάδα και εξωτερικό σημειώνοντας ανεπανάληπτη επιτυχία. Επιτυχία που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Θεωρείται μία από τις θεατρικές μου επιτυχίες.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το θέμα και τους χαρακτήρες του έργου;

Το «Σουτζούκ Λουκούμ» είναι μια λαϊκή κωμωδία με απλούς χαρακτήρες, αλλά και αρκετούς συμβολισμούς για τον Έλληνα του χθες και του σήμερα. Στηρίζεται πάνω σε δύο, εκ διαμέτρου αντίθετα, θέματα και τόσο αντιφατικά. Πιο συγκεκριμένα, στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τον σεξισμό, θέματα που μας απασχολούν έντονα από τη δεκαετία του 1990. Υπάρχει το ζευγάρι, ο Δημήτρης με την Ιφιγένεια, που προετοιμάζεται για την εξωσωματική. Δύο χαρακτήρες που τους ενώνει η αγάπη, αλλά με διαφορετικές αντιλήψεις. Υπάρχει επίσης, ο ανατρεπτικός θείος Νικόλας που έρχεται να δυναμιτίσει το ήδη αναστατωμένο κλίμα, ο ενοχλητικός γείτονας Ντάνης, η μασέζ Ιρίνα και τρία ακόμη πρόσωπα. Ο Αλέξης, η Τατιάνα και η Σιλβάνα. Περισσότερα στοιχεία επί σκηνής.

 

 

Πώς δουλέψατε με τους ηθοποιούς της παράστασης και ποιο ρόλο ερμηνεύετε εσείς;

Η θεατρική μας ομάδα είναι έμπειρη και αποτελείται από ηθοποιούς που γνωρίζουν πως να παίζουν μαζί. Έτσι, η δουλειά πολλές φορές γίνεται ευκολότερη. Στην κωμωδία, πρέπει να υποδείξεις στον ηθοποιό τον χαρακτήρα που πρέπει να υποδυθεί και να δουλέψεις μαζί του καιρό. Χαρακτήρας που μπορεί να είναι τελείως «ξένος» σε μία κατάσταση ή ακόμη και σε ολόκληρο το έργο. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμη και πριν από κάθε παράσταση, συζητάμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον κάθε χαρακτήρα του έργου. Όσον αφορά εμένα, υποδύομαι τον θείο από την Ορεστιάδα. Στο έργο εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός. Έρχεται να μας θυμίσει ανθρώπους μιας άλλης εποχής και νοοτροπίας. Ανθρώπους που αφήσαμε πίσω στα όμορφα χρόνια που περάσαμε ως παιδιά στο χωριό μας. Αυτός ο άνθρωπος, ξετυλίγει το κουβάρι της κωμωδίας μας. Είναι Αριστοφανικός χαρακτήρας.

 

Ποια είναι η θέση της κωμωδίας στη ζωή σας;

Η κωμωδία είναι το Α και το Ω στη ζωή μου. Από μικρός με έλκυε το είδος της κωμωδίας, αν θέλετε και λόγω χαρακτήρα. Το χιούμορ είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα μου. Θεωρώ, επίσης, πως η κωμωδία είναι δυσκολότερη από το δράμα. Οι τεχνικές της κωμωδίας είναι πολύπλοκες, περίπλοκες, έχουν να κάνουν με ρυθμό, χρόνους, στιγμές, χαρακτήρες, καταστάσεις και συνεχείς – αδιάκοπους συνδυασμούς.

 

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σουτζούκ Λουκούμ»

Κείμενο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Βλάχου
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά
Φώτα – ήχος: Γιάννης Λαζαρίδης, Χριστίνα Ασλανίδη
Δημιουργικό: Νίκος Γκάρας
Φωτογράφιση: Αιμίλιος Ραφαηλίδης
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου
Παραγωγή: Theatro Aratos

Παίζουν: Σοφία Αϊβάζογλου, Σταύρος Βαφειάδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Εύα Καντούρου, Γιάννης Λαζαρίδης, Κωνσταντίνα Μυλωνά, Αριστείδης Σιναπίδης, Κική Σπύρου, Βασίλης Τελίδης, Χρύσα Τραΐτση και ο Βασίλης Τσικάρας

 

Πού: Θέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311 820275

Πότε: 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (εκπτωτικά εισιτήρια με την επίδειξη ταυτότητας: Senior (άνω των 65), Φοιτητικό, Νεανικό (κάτω των 22), Ανέργων, ΑΜΕΑ)

Προπώληση: Goldmall.gr: 8 ευρώ https://www.goldmall.gr/soutzouk-loukoum-kinhmatotheatro-athinaion-42795