Γιάννης Οικονομίδης: «Ο “Scarmface” είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου με αρκετά στοιχεία παντομίμας»

Θέατρο νωρίς; Το theatermag προτείνει 30 παραστάσεις που παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα
18 Φεβρουαρίου 2023
Ελένη Ζαραφίδου και Βαλάντη Φράγκο τι συμβαίνει «Μετά την πρόβα»;
20 Φεβρουαρίου 2023
Θέατρο νωρίς; Το theatermag προτείνει 30 παραστάσεις που παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα
18 Φεβρουαρίου 2023
Ελένη Ζαραφίδου και Βαλάντη Φράγκο τι συμβαίνει «Μετά την πρόβα»;
20 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιάννης Οικονομίδης (Johnny O.) και ο Γιώργος Ντούσης ερμηνεύουν στην παράσταση «Scarmface».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Γιάννης Οικονομίδης παρουσιάζει την σατιρική παντομιμική παράσταση με τίτλο «Scarmface», εμπνευσμένος από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου και την πρωτότυπη ταινία «Ο Σημαδεμένος». Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός και ως Johnny O., μιλάει στο theatermag για τη συνεργασία του με τους ηθοποιούς, το ρόλο που υποδύεται και την παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Olvio, στην οποία υπογράφει το κείμενο, και τη σκηνοθεσία.

 

Μια σατιρική παντομιμική παράσταση. Τι είναι το «Scarmface», πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την παράσταση;

Η αγάπη μου για τον παλιό κλασικό κινηματογράφο μου δίνει έμπνευση εδώ και αρκετά χρόνια. Η ταινία «Scarface» του 1932 ήταν η αφορμή, για να διασκευάσω την ιστορία της στην αισθητική και το ρυθμό του βωβού κινηματογράφου, ένα είδος που αγαπώ και υπηρετώ από το 2003, όπου και δημιούργησα τη θεατρική ομάδα Splish-Splash.

Υπογράφετε τη σκηνοθεσία, το σενάριο και ερμηνεύετε το ρόλο του Toni Cazzo. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτές τις ιδιότητές σας;

Το να δημιουργείς ένα θεατρικό έργο είναι για μένα πηγή ζωής. Γράφοντας τις σκηνές ενός έργου μου, που κατά κύριο λόγο αναφέρεται και υπογραμμίζει τη σωματικότητα και την έκφραση των ηθοποιών, αυτόματα γίνομαι και σκηνοθέτης, καθώς οι σκηνές παίρνουν σάρκα και οστά, ήδη στο μυαλό μου. Ο ρόλος του Toni, είναι ίσως, ο πιο αγαπημένος μου ρόλος από όσους έχω μέχρι σήμερα υποδυθεί. Είναι ένας εκρηκτικός χαρακτήρας, με υπέρμετρη φιλοδοξία να φτάσει στην κορυφή του υπόκοσμου. Δυναμικός, ευφυής, πονηρός, ευέξαπτος και ο έρωτάς του για την Betty, τη γυναίκα του μεγάλου αφεντικού της μαφίας, αχαλίνωτος.

 

 

Πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών και πώς ήταν η συνεργασία σας;

Η επιλογή των ηθοποιών γίνεται πάντα με δύο κριτήρια. Το πρώτο, αφορά την τεχνική τους κατάρτιση σε σχέση με το σωματικό θέατρο. Το δεύτερο κριτήριο, αφορά τον χαρακτήρα τους, γι’ αυτό και η συνεργασία μου μαζί τους είναι υπέροχη.

 

Ποια εργαλεία έχετε χρησιμοποιήσει σε αυτή την παράσταση;

Ο «Scarmface», είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου με αρκετά στοιχεία παντομίμας. Είμαι θαυμαστής του βωβού κινηματογράφου, συνεπώς ο στόχος μου είναι να αναδείξω τους ρόλους και τις σχέσεις τους, μέσα από την εκφραστικότητα των ηθοποιών. Ενεργά, δυναμικά σώματα και εκφράσεις, που δίνουν απόλυτα αναγνωρίσιμες σχέσεις.

 

 

Αυτή τη σεζόν, βρίσκεστε και στην παράσταση παράσταση «Ω, Θεοί !!», επίσης στο θέατρο Olvio. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτή τη συνεργασία;

Είχα τη μεγάλη χαρά να συνεργαστώ με τον Δημήτρη Κανέλο, τον σκηνοθέτη της παράστασης «Ω, Θεοί !!», όπως και να «ζωντανέψω» το σπουδαίο ρόλο του Δία. Το κείμενο της Αβγί Παπ είναι εξαιρετικό. Η σάτιρα και ο συμβολισμός, είναι για μένα τα δυνατά σημεία αυτού του έργου. Οι συνάδελφοι ηθοποιοί, είναι όλοι τους εξαιρετικοί και η συνεργασία μας υπέροχη. Ο ρόλος του Δία είναι για μένα μια συνεχής έκπληξη πάνω στη σκηνή, δεν είναι ποτέ ο ίδιος.

 

Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση σχετικά με την υποβάθμιση των πτυχίων των θεατρικών σχολών;

Η υποβάθμιση των σπουδών ενός καλλιτέχνη, ισοδυναμεί με την απαξίωση και την προσβολή της ίδιας της τέχνης. Είναι ντροπή να δέχεται πόλεμο η τέχνη σε αυτήν εδώ τη χώρα. Ο δρόμος μας είναι ήδη δύσκολος, δε χρειαζόμαστε επιπλέον αναχώματα ή ναρκοπέδια. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Scarmface»

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Johnny O
Σκηνικά – Κοστούμια – Μακιγιάζ: Αντώνης Νομικός
Μουσική επιμέλεια: Johnny O
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Φωτισμοί: Χρήστος Αντωνακόπουλος
Βίντεο: Παναγιώτα Καντιάνη
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Ερμηνεύουν
Toni Cazzo: Johnny O
Pippo / Εκτελεστής: Γιώργος Ντούσης
Giuseppe: Αλέξης Βιδαλάκης
Betty: Μαρία Μπαλούτσου
Μπάτσος / Μπράβος / Lucchese: Βασίλης Καζής
Μάνα Toni: Εύη Κολιούλη
Αδερφή Toni: Χριστίνα Δενδρινού

 

Πού: Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118

Πότε: από 28 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 21:15

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: από 13 ευρώ και ηλεκτρονικά στο viva.gr

Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17.00 – 21.00 www.olviotheater.gr