Ελένη Ζαραφίδου και Βαλάντη Φράγκο τι συμβαίνει «Μετά την πρόβα»;

Γιάννης Οικονομίδης: «Ο “Scarmface” είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου με αρκετά στοιχεία παντομίμας»
20 Φεβρουαρίου 2023
Θρίλερ και μυστήριο στην Αθήνα; Το theatermag προτείνει 6 παραστάσεις που θα σας κόψουν την ανάσα!
20 Φεβρουαρίου 2023
Γιάννης Οικονομίδης: «Ο “Scarmface” είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου με αρκετά στοιχεία παντομίμας»
20 Φεβρουαρίου 2023
Θρίλερ και μυστήριο στην Αθήνα; Το theatermag προτείνει 6 παραστάσεις που θα σας κόψουν την ανάσα!
20 Φεβρουαρίου 2023

Ο Βαλάντης Φράγκος και η Ελένη Ζαραφίδου συνεργάζονται στην παράσταση «Μετά την πρόβα» που παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον.

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Ελένη Ζαραφίδου και ο Βαλάντης Φράγκος μιλούν στο theatermag για την παράσταση «Μετά την πρόβα», η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον. Οι δύο συνεργάτες και ιδρυτές της ομάδας «The 3rd person theater group», αναλύουν το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στο οποίο o Βαλάντης Φράγκος υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία και η Ελένη Ζαραφίδου, ερμηνεύει μαζί με τον Ιερώνυμο Καλετσάνο.

 

 

Πώς αποφασίσατε να παρουσιάσετε το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Μετά την πρόβα», στο θέατρο;

Βαλάντης Φράγκος: Είναι ένα θεατρικό έργο για τον κινηματογράφο ή ένα κινηματογραφικό έργο για το θέατρο. Όπως και αν είναι γραμμένο ή προσανατολισμένο, σίγουρα είναι υπερβολικά ενδιαφέρον να το μεταφέρεις στη σκηνή. Είναι ένα έργο σχέσεων και προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ, να αναλύσω τη δομή του, τόσο σε επίπεδο δραματουργικό, αλλά και σε υποκριτικό. Πως δηλαδή, οδηγείς τους ηθοποιούς σε μια διαδρομή των χαρακτήρων, που στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν είναι ορατή με τον προφανή τρόπο.

Ελένη Ζαραφίδου: Ο στοχασμός και οι ταινίες του Μπέργκμαν, ήταν για μας, πάντα ένα σημείο αναφοράς στην έρευνά μας, από τότε που δημιουργήθηκε η ομάδα the 3rd person theater group. Μας ενδιαφέρει πολύ, ο τρόπος που θίγονται τα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και το πως ζωντανεύουν οι ήρωες, η ιδιαίτερη ψυχολογία τους και η εκφραστικότητα τους. Στο έργο του «Μετά την πρόβα», όλες οι ιδέες συνδέονται με ένα ιδιαίτερο τρόπο εξαιρετικά σύγχρονο και επίκαιρο, και οι σχέσεις των ηρώων καθρεφτίζουν πολύσημα τις διαδρομές των δεσμών που αναπτύσσονται.

 

Ο Ιερώνυμος Καλετσάνος και η Ελένη Ζαραφίδου ερμηνεύουν στην παράσταση «Μετά την πρόβα» που σκηνοθετεί ο Βαλάντης Φράγκος. (Φωτογραφίες: Ραφαήλ Σουλιώτης).

 

Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες του έργου και τι συμβαίνει ανάμεσα στους ήρωες του έργου;

Βαλάντης Φράγκος: Να διαχωρίσουν ή να συνδυάσουν την προσωπική ζωή, από ή με τη ζωή τους στο θέατρο. Πράγμα πολύ δύσκολο. Γιατί οι συγκεκριμένοι ήρωες, ζουν τις ζωές τους μέσα από το Θέατρο. Και αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο στις σχέσεις τους. Δεν είναι καθαρό πότε κάποιος υποδύεται ή πότε μιλάει ειλικρινά.

Ελένη Ζαραφίδου: Το βασικό θέμα του έργου είναι η προσπάθεια των ηρώων να νικήσουν τους δαίμονές τους και να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι, απέναντι στις πιέσεις της καθημερινότητας. Κυνηγούν το ανέφικτο, μια ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή, αλλά σκοντάφτουν πάνω στις ίδιες τους τις επιθυμίες και στις σχέσεις τους με τους άλλους, πληγώνουν και πληγώνονται.

 

 

Πώς δουλέψατε με τους δύο ηθοποιούς της παράστασης;

Βαλάντης Φράγκος: Πρώτα αναλύσαμε τους βασικούς δραματουργικούς άξονες του έργου. Έπειτα ερευνήσαμε σε βάθος τους χαρακτήρες και τέλος, δουλέψαμε σκηνικά πάνω στην ειδική συγκέντρωση, που χρειάζεται ένας ηθοποιός για να μπορέσει να δημιουργήσει «το σύμπαν του Μπέργκμαν», εκφέροντας ένα τόσο απλό και σχεδόν καθημερινό λόγο, γεμάτο από συναισθηματικές μεταπτώσεις και προσωπικά φορτία.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ελένη Ζαραφίδου: Στην παράσταση υποδύομαι την Άννα, μια νεαρή ηθοποιό που συναντά τον σκηνοθέτη της, διεκδικώντας ένα μέλλον, μια καριέρα και επίσης την Ράκελ, που εμφανίζεται ως μια ανάμνηση, είναι η μητέρα της Άννας, που δε ζει πια, καταξιωμένη ηθοποιός, που έρχεται για να φωτίσει και να δώσει απαντήσεις στους ήρωες. Είναι πολύ διαφορετικές, ωστόσο από το ίδιο υλικό φτιαγμένες και λειτουργούν συμπληρωματικά για να οδηγηθούν στη λύτρωση.

 

Ποια είναι η δική σας θέση, σε σχέση με το θέμα των πτυχίων των δραματικών σχολών;

Βαλάντης Φράγκος: Είναι μια ακραία και λανθασμένη στάση της κυβέρνησης, απέναντι στους ανθρώπους του Θεάτρου και ταυτόχρονα, μια πολύ καθαρή εικόνα για το που τοποθετείται η Τέχνη σήμερα και συγκεκριμένα το επάγγελμα του ηθοποιού.

Ελένη Ζαραφίδου: Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι πολύ σοβαρό, είναι μια κατάσταση που χρειάζεται λύση. Η σπουδή στις δραματικές σχολές είναι μια πολύ σύνθετη και βαθιά διαδικασία, ασκούμαστε πνευματικά και σωματικά, μια σύνθετη και πολύ πλούσια σπουδή, που δεν μπορεί να αγνοείται, να μένει αδιαβάθμητη και να μας καθιστά μετέωρους, απέναντι στη εργασιακή και μορφωτική μας εξέλιξη

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μετά την πρόβα»

Μετάφραση: Χαράλαμπος Μαγουλάς
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Βαλάντης Φράγκος
Ηθοποιοί: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ελένη Ζαραφίδου
Σκηνικό: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Κοστούμια: the 3rd person theater group
Φωτογραφίες πρόβας: Ραφαήλ Σουλιώτης

 

Πού: Θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7, τηλ. 6977 135669

Πότε: από 14 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 11 Απριλίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο/φοιτητικό

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού για το 2022-2023