Ειρήνη Λιγάτου και η Δανάη Αλυσανδράτου, «Χορεύετε;»

Κατερίνα Προκόπη: «Το “Σουέλ!” μου χαρίζει ένα όμορφο και δημιουργικό ταξίδι»
17 Φεβρουαρίου 2023
Θέατρο νωρίς; Το theatermag προτείνει 30 παραστάσεις που παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα
18 Φεβρουαρίου 2023

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Ειρήνη Λιγάτου και η Δανάη Αλυσανδράτου μιλάνε στο theatermag, για την παράσταση «Χορεύετε;», η οποία ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη. Η παράσταση παρουσιάζεται από τον θίασο ΑΝΤΑΜΑ, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη και είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα, με τίτλο «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ».

 

Ποια ήταν τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας πάνω στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ»;

Ειρήνη Λιγάτου: Τα συναισθήματά μου, αν και μιλάμε για μια περίοδο που μόνο η λέξη φρίκη, θα μπορούσε
να την χαρακτηρίσει, είναι βαθιάς περηφάνιας και δύναμης. Γιατί ακριβώς επειδή οι συνθήκες ήταν τέτοιες, το παράδειγμα αυτών των γυναικών, αυτών των ανθρώπων που δεν λύγισαν, ακόμα και μπροστά στο θάνατο, δεν μπορεί να μην σε συγκινεί. Το γεγονός ότι αυτές οι
γυναίκες, μέσα στη φυλακή, φτιάχναν δικά τους σχολεία, φρόντιζαν για τη μόρφωση και την εξέλιξή τους, ενώ ήξεραν ότι καραδοκεί η εκτέλεση, σου δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπου που όταν έχει τέτοιου είδους αξίες κι ιδανικά, δεν λυγάει εύκολα.

 

H Ειρήνη Λιγάτου.

 

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης «Χορεύετε;» και τι σημαίνει ο τίτλος της;

Ειρήνη Λιγάτου: Μια κοπέλα μπαίνει σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και βρίσκει ένα βιβλίο για τις φυλακές Αβέρωφ. Το ανοίγει και μέσα από αυτό, ξεπηδούν οι μνήμες. Μνήμες ιστορικές, ηρωικές ή απλά ανθρώπινες. Ιστορίες γυναικών, που δεν λύγισαν μέσα στις φυλακές, που αντιμετώπισαν με περηφάνια την κατοχή και τον εμφύλιο. Μια περηφάνια και έναν ηρωισμό, που ίσως και οι ίδιες να μην γνώριζαν ότι κουβαλάνε, αλλά ήταν τέτοιες οι συνθήκες και το ιδεολογικό υπόβαθρό τους, που δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι λιγότερο. Ο τίτλος, θέλαμε να είναι μια όμορφη λέξη που παράλληλα να είναι και κάλεσμα. Οι γυναίκες αυτές, χόρεψαν στη ζωή τους τα βήματα του αγώνα. Βήματα πόνου, βήματα χαράς, βήματα αλύγιστα, βήματα που χάραξαν το δρόμο για να πατήσουμε εμείς. Ο τίτλος της παράστασης είναι ένα κάλεσμα αγώνα, για να χαράξουμε τα επόμενα βήματα. Θα χορέψουν άραγε οι θεατές;

Δανάη Αλυσανδράτου: Πρόκειται για ένα κορίτσι, το οποίο μπαίνοντας σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, βρίσκει ένα βιβλίο για τις φυλακές Αβέρωφ, και βουλιάζει μέσα στην ιστορία που της διηγείται. Μια ιστορία που δε γνωρίζει, μια ιστορία που δεν ακούγεται και στην πραγματικότητα. Όπως οι γυναίκες, στην ιστορία των οποίων η απόφαση να μείνουν αλύγιστες, παρά τα όσα τους συνέβαιναν, έτσι και ο τίτλος του έργου, έχει να κάνει με την απόφαση που καλείται να πάρει κάθε άνθρωπος, κάθε μέρα στη ζωή του όσον αφορά τα βήματα που ακολουθεί.

 

H Δανάη Αλυσανδράτου.

 

Θα θέλετε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ειρήνη Λιγάτου: Είμαστε αυτές οι γυναίκες που έζησαν σε αυτές τις φυλακές, αλλά ερχόμαστε στο σήμερα, ως μνήμες που έρχονται να θυμίσουν αυτή την ιστορία. Μπορεί όμως, να μας θυμίσουν και κάτι από το σήμερα καθώς η βία, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι, δυστυχώς, θέματα διαχρονικά. Μέσα σε αυτές τις μνήμες όμως, δεν υπάρχουν μόνο οι φυλακισμένες γυναίκες. Υπάρχουν οι μανάδες τους, οι εκτελεστές τους, οι δεσμοφύλακες, ο έρωτας κλπ. Όλοι αυτοί, περνάνε από τη σκηνή της παράστασής μας, γιατί κάνουν και αυτοί τα δικά τους βήματα στο χρόνο και αφήνουν τα δικά τους αποτυπώματα.

Δανάη Αλυσανδράτου: Η δική μου θέση είναι αυτή του κοριτσιού που ξεσκεπάζει την ιστορία, παίρνοντας κι αυτή με τη σειρά της, τη δική της απόφαση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με το μεγαλείο των ανθρώπων εκείνων και την επιτακτική ανάγκη να πάρει θέση.

 

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτιδα Δανάη Κατσαμένη;

Ειρήνη Λιγάτου: Η αρχή των προβών μας, συνέπεσε με τα μέτρα του covid το 2020. Όπως καταλαβαίνετε αυτό μας δυσκόλεψε αρκετά, αλλά από την άλλη πλευρά, λειτούργησε και σαν παράγοντας αποσυμπίεσης αυτής της κατάστασης. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, καθώς το έργο δεν είναι θεατρικό και γιατί ο στόχος μας ήταν και είναι, να μην γίνει μια απλή έκθεση των γεγονότων της εποχής σαν ιστορικό μάθημα, αλλά να μπει ο προβληματισμός, το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στο χθες και το σήμερα. Κάναμε πολλές αλλαγές στο κείμενο, αλλά και στη προσέγγιση, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή, υπό την καθοδήγηση και τη μαεστρία της Δανάης Κατσαμένη. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως υπήρχε σύμπλευση, στο τί θέλουμε να πούμε με αυτή την ιστορία.

 

 

Πώς λειτουργεί η πρωτότυπη μουσική, η οποία εκτελείται επί σκηνής;

Ειρήνη Λιγάτου: Η μουσική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασής μας και για αυτό θέλαμε να είναι πρωτότυπη και live στην παράσταση. Είναι ένας διάλογος επί σκηνής, που ενώνει το θέατρο, το χορό, την ποίηση και τη μουσική. Εξάλλου και οι ίδιες οι γυναίκες στις φυλακές Αβέρωφ, έδιναν βάρος στις τέχνες. Ανέβαζαν δικές τους παραστάσεις και είχαν χορωδία με τραγούδια, που έγραφαν οι ίδιες τους στίχους, περιγράφοντας τα βιώματά τους και την αταλάντευτη στάση τους.

Δανάη Αλυσανδράτου: Ο μουσικός με τη σκηνοθέτιδα, δούλεψαν χέρι χέρι από την πρώτη ως και την τελευταία μέρα που χτίστηκε αυτή η παράσταση. Κάθε εικόνα που δημιουργούνταν, ολοκληρώνονταν με τη μουσική. Το έργο είναι γυμνό χωρίς τη μουσική του. Δεν έχει φτιαχτεί για να παίζεται έτσι, μοιάζει φάλτσο. Κι έχει μεγάλη σημασία για την παράσταση, το γεγονός ότι ο μουσικός μας βρίσκεται επί σκηνής. Με αυτόν τον τρόπο αναπνέει όλο αυτό, είναι ζωντανός οργανισμός.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Χορεύετε;»

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη
Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης
Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης
Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη
Κατασκευή κοστουμιών: Μαριλίζα Λούντζη, Κλαίρη Γερανίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Πολάκης
Επιμέλεια κίνησης: Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Καϊμά
Φωτογραφία/βίντεο: Άκης Βαλεργάκης
Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη

Ευχαριστούμε την Στεφανία Γώγου

 

Πού: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα, τηλ. 210 363 6144

Πότε: από Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Κυριακή 21.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο: φοιτητές), 10 ευρώ (ανέργων)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/xoreuete/