Κατερίνα Προκόπη: «Το “Σουέλ!” μου χαρίζει ένα όμορφο και δημιουργικό ταξίδι»

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17 Φεβρουαρίου 2023
Ειρήνη Λιγάτου και η Δανάη Αλυσανδράτου, «Χορεύετε;»
18 Φεβρουαρίου 2023

Η Κατερίνα Προκόπη ερμηνεύει τη Νικολέτα στην παράσταση «Σουέλ!» που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Τσαπακίδης.

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει ένα κορίτσι γεμάτο ενέργεια για ζωή και θετικότητα. Η ηθοποιός Κατερίνα Προκόπη μιλάει στο theatermag για το ρόλο της στην παράσταση «Σουέλ!», για τα όσα συμβαίνουν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση σήμερα, καθώς και για τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη της παράστασης Θοδωρή Τσαπακίδη και τις δύο ηθοποιούς Ελπίδα Τοπάλογλου και Μαρία Μπαταγιάννη.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν διαβάσατε το έργο «Σουέλ!» του Θοδωρή Τσαπακίδη;

Οι πολυπλοκότητα των ανθρώπων και πως κανένας άνθρωπος, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός. Πίσω από κάθε προσωπικότητα, υπάρχουν ιστορίες και αυτές οι ιστορίες, αν μπούμε στον κόπο να τις ακούσουμε, είναι ικανές να μας συμφιλιώσουν και με τους φαινομενικά δυσκολότερους ανθρώπους. Το έργο αυτό, είναι για μένα ένα ταξίδι και ο προορισμός του η κατανόηση και η αγάπη.

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και τι σημαίνει για τον σημερινό θεατή;

Το θέμα του έργου προσαρμόζεται στον καθένα ξεχωριστά. Για μένα το θέμα του είναι ο άνθρωπος. Είναι κατά κύριο λόγο ένας μονόλογος ενός ατόμου, που φαντάζεται καταστάσεις πριν τις ζήσει και που φυσικά, όπως στο πλήθος των καταστάσεων, το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν προβλέπεται. Και ο ίδιος ο θεατής, παρακολουθώντας την εξέλιξη του έργου, δύσκολα θα προβλέψει τι έπεται. Και έχοντας ακόμα όλα τα δεδομένα στο τέλος, το θέμα για εκείνον θα είναι πολύ προσωπικό. Ίσως βιώσει την απώλεια, ίσως συγκινηθεί με την «αλλαγή» που συμβαίνει μέσα μας, μετά από δύσκολες καταστάσεις, ίσως με την αλληλεγγύη, ίσως αμφισβητήσει την ευκολία με την οποία κρίνουμε πολλές περιπτώσεις, πριν τις οικειοποιηθούμε, ίσως πάλι είναι και κάτι εντελώς ξένο, με τον τρόπο που εγώ το βιώνω.

 

Η Μαρία Μπαταγιάννη, η Ελπίδα Τοπάλογλου και η Κατερίνα Προκόπη ερμηνεύουν στην παράσταση «Σουέλ!». (Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου).

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι η Νικολέτα. Μια νεαρή υιοθετημένη κοπέλα, η οποία έχασε τους γονείς και το αδερφάκι της, μέσα στην εποχή του κορωνοιού και υιοθετήθηκε από την γειτόνισσά τους, με την οποία οι γονείς της είχαν, ας πούμε, κάποιες διαφωνίες για την συμβίωσή τους στην πολυκατοικία. Η ίδια, δεν γνώριζε μέχρι κάποια ηλικία, για την υιοθεσία αυτή, καθώς ήταν πολύ μικρή όταν συνέβη, αλλά και μέχρι το τέλος του έργου, εξακολουθεί να μην γνωρίζει όλη την ιστορία. Ένα κορίτσι μεγαλωμένο σε νησί, με μια μητέρα που αν και όχι η βιολογική της, της έδωσε όση αγάπη είχε μέσα της. Και λόγω της ηλικίας, του περιβάλλοντος που έζησε και της αγάπης που εισέπραξε, αυτό το κορίτσι παρουσιάζεται γεμάτο ενέργεια για ζωή και θετικότητα, με στόχους, με προσήλωση σε αυτούς, αλλά και έτοιμη να δώσει τον πιο όμορφο εαυτό της στον κόσμο της πρωτεύουσας, σπουδάζοντας ιατρική. Με πολλή αγάπη για τη μαμά της και με ελευθερία να την εκφράζει σε κάθε στιγμή.

 

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη και τις δύο ηθοποιούς της παράστασης;

Η συνεργασία μας, από τη δική μου οπτική γωνία, ήταν εξαιρετική. Δουλέψαμε με αγάπη, με γέλιο, με δημιουργικότητα, σεβασμό και ομαδικότητα. Νιώθω ευγνώμων που βρίσκομαι μαζί με αυτούς τους ταλαντούχους ανθρώπους, με τους οποίους μέσα από πολλή ευαισθησία και δουλειά, μεταφέραμε στο θεατή, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, το όμορφο αυτό αποτέλεσμα. Το «Σουέλ!» μου χάρισε και συνεχίζει να μου χαρίζει ένα όμορφο και δημιουργικό ταξίδι.

 

 

Ποια είναι η άποψή σας, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση σήμερα;

Η καλλιτεχνική εκπαίδευση σήμερα, θα πω ακολουθεί σε πολλά σημεία τη γενικότερη εκπαίδευση. Αυτό όμως που την ξεχωρίζει, είναι οι άνθρωποί της, που στο πλήθος των περιπτώσεων είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις οποίες δυσκολίες και να στηρίξουν τους μαθητές τους. Μέσα από αυτούς, καλλιέργησα τις ευαισθησίες μου και έμαθα να εκφράζω με φως, ό,τι κουβαλάω στο μικρό μου βαλιτσάκι. Φυσικά και υπάρχουν πολλές δυσκολίες και φυσικά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δεν μπορώ όμως να παραβλέψω και τη συνεχή προσπάθεια επίλυσής τους. Πριν καν φτάσει ο καθηγητής και ο μαθητής στην πόρτα της σχολής, έχει δώσει πολλούς προσωπικούς αγώνες και γι’ αυτό, μπαίνοντας, αυτό που ενώνει όλους εμάς, είναι η αγάπη μας για την τέχνη. Όλη αυτή η αγάπη, δεν θα μας αφήσει ποτέ να μείνουμε στάσιμοι σε μια εκπαίδευση, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Η εκπαίδευση, λοιπόν, σήμερα μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι στάσιμη.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Σουέλ!»

Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τσαπακίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Φωτισμοί/Video: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Γεωργία Συριοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Ράπτης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Παραγωγή: BLANDA ΑΜΚΕ
Ερμηνεύουν: Ελπίδα Τοπάλογλου, Μαρία Μπαταγιάννη, Κατερίνα Προκόπη

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Σταθμός μετρό: Κεραμεικός), τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945 197000, 210 3455020 | Facebook | www.104.gr

Πότε: από 28 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 €
Μειωμένο: 8€
Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 εισιτηρίων): 10€

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/souel/ και στο ταμείο του θεάτρου