Η «Μαρί Skłodowska Κιουρί» στο Σύγχρονο Θέατρο

«Πανεπιστήμιο – Ομόνοια» στο Θέατρο Άβατον
16 Φεβρουαρίου 2023
«Το τραγούδι της Φλέρυς» στο θέατρο Σταθμός
16 Φεβρουαρίου 2023
«Πανεπιστήμιο – Ομόνοια» στο Θέατρο Άβατον
16 Φεβρουαρίου 2023
«Το τραγούδι της Φλέρυς» στο θέατρο Σταθμός
16 Φεβρουαρίου 2023

Εμπνευσμένη από τη συγκλονιστική ζωή μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του σύγχρονου κόσμου, η παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

 

 

Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, χάραξε με ακατάβλητη θέληση την πορεία της, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο. Η Μαρί Κιουρί φλέγεται από «την ποίηση της επιστήμης»· το πάθος της και το ανυπέρβλητο ερευνητικό της πνεύμα έγιναν τα όπλα για να αναμετρηθεί με τον ρατσισμό και την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως γυναίκα και ως μετανάστρια. Σημάδεψε την εποχή της, στο γύρισμα του σύντομου 20ου αιώνα αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης.

 

 

Το θεατρικό έργο, που υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Παναγιώτα Πανταζή, βασισμένο σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια μιας ζωής που αγγίζει το μυθιστόρημα: τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόννη, ο αγώνας να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, ο «απαράμιλλος σύντροφος» στη ζωή και στην επιστήμη Πιερ Κιουρί, οι πολλαπλοί ρόλοι, τα χημικά στοιχεία που την «στοίχειωσαν», η ραδιενέργεια, η «Κιουριθεραπεία» ενάντια στον καρκίνο, τα δύο Νόμπελ, η απώλεια, η δόξα και η κατακραυγή, οι ασυμβίβαστοι αγώνες για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η τραγικότητα αλλά και η ειρωνεία που της επιφύλαξε η Ιστορία με την μετέπειτα ολέθρια χρήση των ανακαλύψεών της.

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους, θέλοντας να αναδείξει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής· μιας ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα καθώς και στον αγώνα των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση. Μια παράσταση που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της Μαρί Κιουρί, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτοπία της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί»

Κείμενο: Θέμης Μουμουλίδης, Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου
Video| Art Work: Θωμάς Παλυβός
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανοιξιά Μπουντζιούκα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Δ/νση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Μπάλλα

Ερμηνεύουν:
Μαρί Κιουρί Κωνσταντίνα Τάκαλου
Ιρέν Κιουρί Ιφιγένεια Καραμήτρου
Μπρόνια Σκλοντόφσκα Κατερίνα Λυπηρίδου
Πιερ Κιουρί Γιάννης Παπαδόπουλος

Παραγωγή: Ars Aeterna, ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, Πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου, 5η Εποχή Τέχνης
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

 

Πού: Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα, τηλ. 210 3464380

Πότε: από 10 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Τετάρτη στις 17.30, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 14 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65, 12 ευρώ (ανέργωνn), 7 ευρώ (ατέλειες), ειδικές τιμές για Ομαδικά εισιτήρια

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr