«Homeward» του Φάνη Σακελλαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τάσος Μπεκιάρης: «Στις “Βάκχες” θίγονται κεφαλαιώδη ζητήματα φιλοσοφικής φύσεως, με αποτέλεσμα ένα εσωτερικό ταρακούνημα»
8 Φεβρουαρίου 2023
Γιώργος Γιανναράκος: «”Το Φτερούγισμα” έχει έναν καθημερινό διάλογο, ολοζώντανο, άμεσο»
9 Φεβρουαρίου 2023
Τάσος Μπεκιάρης: «Στις “Βάκχες” θίγονται κεφαλαιώδη ζητήματα φιλοσοφικής φύσεως, με αποτέλεσμα ένα εσωτερικό ταρακούνημα»
8 Φεβρουαρίου 2023
Γιώργος Γιανναράκος: «”Το Φτερούγισμα” έχει έναν καθημερινό διάλογο, ολοζώντανο, άμεσο»
9 Φεβρουαρίου 2023

 

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την εικαστική performance «Homeward» του Φάνη Σακελλαρίου, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις υπόγειες εγκαταστάσεις του (Πειραιώς 206, Ταύρος). Από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου 2023 σας προσκαλούμε στο Homeward, σε ένα εφιαλτικό τοπίο άχρονου ασυνείδητου, με όλη τη ζωή να έχει μειωθεί σε μαύρη σκόνη, όπου τελείται η τιμωρία του νέου είδους ζωής, που αφάνισε ό,τι υπήρξε ποτέ. Μέσα στο παράξενο τελετουργικό show του Θηριοδαμαστή, το Θηρίο οδηγείται προς την Άνθρωπο και την καταστροφική τους ένωση. Ισορροπώντας στην περιοχή μεταξύ performance, installation, noise show και εικαστικού θεάτρου, το Homeward εξερευνά την ηθική στάση του ανθρώπου απέναντι στον κόσμο και τους Άλλους, καθώς και την σχέση μας με το ανοίκειο.

 

βιολογία νέα
μαύρη και θηριώδης
και όλα θόρυβος πολύς αφόρητος
για να δοξαστεί ο νέος βασιλιάς
το νέο είδος
που τη γη θα δαμάσει και τα ζώα θα υποτάξει και όλη την ζωή την ίδια θα
κατακτήσει
είναι εκεί
και δέχεται
μόνο δέχεται
πάνω του όλη τη μαύρη χύση των θεών
όλη πάνω του να πέσει
να το καλύψει
και τα αποσπαράγματα του κόσμου πάνω του
η γλίτσα η συμπαντική και το μαύρο χύμα πάνω του
όλο το σώμα του
κωμωδία κοσμική
να βλέπεται.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το «Homeward» φαντάζεται μία τερατώδη ουτοπία, όπου παραδοσιακές ανθρώπινες αντιλήψεις όπως το φύλο, ο εαυτός και ο Άλλος, το καλό και το κακό εκλείπουν. Μέσα από δραματουργίες πρωτόγονων τελετουργιών – κοινών σε πανανθρώπινη και διαχρονική βάση – μας καλεί να γίνουμε κοινωνοί της μετάβασης από τον Άνθρωπο σε αυτό που ακολουθεί. Ίσως είναι το Θηρίο. Ίσως ο μέτα-άνθρωπος. Τελείται στην ουσία ένα εφιαλτικό πέρασμα, μία θηριώδης κηδεία κατά την οποία θάβονται όλες οι πολώσεις και οι διακρίσεις. Αποκαλύπτεται το νέο είδος στο οποίο αφομοιώνονται όλα τα αντίθετα συνυπάρχοντας με αρμονία, χωρίς ηθικές διαθέσεις, αλλά μέσα σε πλήρη αποδοχή. Ως άνω, ούτως κάτω. Και ίσως έτσι να επικοινωνεί ο άνθρωπος με το μεγάλο Άλλο – ό,τι έχει ονομαστεί θείο – που, όπως έχει ήδη αρχίσει να διακρίνεται, δεν είναι άλλος παρά ο επόμενος άνθρωπος, ένας Homo Deus.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Homeward»

Σκηνοθεσία – Κείμενο – Sound Design: Φάνης Σακελλαρίου
Σκηνικός Χώρος: Όλγα Ντέντα
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Σχεδιασμός Κίνησης: Μάρω Πέτλη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Κατασκευές: Λυδία Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνος Χαλδαίος, Νικόλας Τσουνάκας, Ronnie Kommené, Ειρήνη Ολυμπίου
Κατασκευή Μάσκας: Κατερίνα Μητσιάλη
Σύμβουλος Δραματουργίας: Δάφνη Πατσουράκου
Performers: Θοδωρής Βράχας, Αλέξανδρος Καναβός, Σοφία Νικολοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής: Λυδία Λαμπροπούλου
Παραγωγή: Subtronica
Επικοινωνία: Κατερίνα Π. Τριχιά
Οπτική Επικοινωνία (Γραφιστικά, Φωτογραφίες & Drone): Δημήτρης Γκέλμπουρας @forbidden.designs
Trailer – Teaser και Φωτογραφίες: Γιάννης Παπουτσής

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος

Πότε: από 17 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30, Κυριακή στις 20.00. Έως 12 Μαρτίου 2023

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων: www.mcf.gr – στον σύνδεσμό στο www.ticketservices.gr και στα ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Κατάλληλο για ηλικίες 16+
Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών, καθώς περιλαμβάνει γυμνές εικόνες και βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο.
Κατά τη διάρκεια της, γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού και σκόνης κάρβουνου.

 

Βιογραφικό Φάνη Σακελλαρίου

Ο Φάνης Σακελλαρίου είναι performance artist, σκηνοθέτης και sound designer. Σπούδασε στη δραματική σχολή «Εμπρός- θεατροεργαστήριο» και στη συνέχεια στο East 15 Acting School, Λονδίνο (BA Acting & Contemporary Theatre) και το University of the Arts, London: Central Saint Martins (MA Performance Design & Practice, Distinction), από όπου αποφοίτησε με διάκριση. Έχει παρουσιάσει δουλειές του σε θέατρο, performance, installations και κινηματογράφο από το 2010 σε Λονδίνο, Βερολίνο, Αθήνα, Τόκυο, Πράγα, Ανκόνα, Καναδά και Ισραήλ. Το έργο του περιστρέφεται κυρίως γύρω από το εικαστικό σωματικό θέατρο και την performance.

Έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει την εικαστική σωματική performance Homeward (Central Saint Martins Studio Theatre 2019, Our Festival 7 Θέατρο Ρεματιάς 2021). Από το 2020 συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου ως sound designer και βοηθός σκηνοθέτη (Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι – Εθνικό Θέατρο, Αργός Σίδηρος – Κύπρια 2021) και με τον συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα ως sound designer (Αfterpop OST – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση). Συμμετείχε στο διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα “Πάροδος” στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2022).
Παράλληλα εργάζεται ως music και sound curator για το Athens Digital Arts Festival. Συμμετείχε στην Prague Quadrennial for Theatre and Performance Design 2019 36Q Sound Kitchen με την ηχητική του installation αrepΩ, μια όπερα μηχανών από τρυπάνια. https://fanissakellariou.com