Γιώργος Γιανναράκος: «”Το Φτερούγισμα” έχει έναν καθημερινό διάλογο, ολοζώντανο, άμεσο»

«Homeward» του Φάνη Σακελλαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
9 Φεβρουαρίου 2023
«Η Αφιέρωση» του Μπότο Στράους στο θέατρο Σφενδόνη
9 Φεβρουαρίου 2023
«Homeward» του Φάνη Σακελλαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
9 Φεβρουαρίου 2023
«Η Αφιέρωση» του Μπότο Στράους στο θέατρο Σφενδόνη
9 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιώργος Γιανναράκος και η Αναστασία Παπαστάθη ερμηνεύουν στην παράσταση «Το Φτερούγισμα» που παρουσιάζεται στο θέατρο Radar. (Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει τον Αντώνη στην παράσταση «Το Φτερούγισμα». Ο Γιώργος Γιανναράκος μιλάει στο theatermag για το έργο του Βασίλη Γιαννόπουλου, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Radar, καθώς και για τη συνεργασία του με τη σκηνοθέτιδα Αναστασία Παπαστάθη.

 

Πώς δουλέψατε με την Αναστασία Παπαστάθη, η οποία σκηνοθετεί την παράσταση;

Με την Αναστασία γνωριζόμαστε από την περίοδο που ήμασταν φοιτητές. Η φιλία μας έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Παρακολουθούσαμε ο ένας την πορεία του άλλου από πολύ κοντά και – θα μπορούσα να πω – χωρίς διαλείμματα. Φυσικό είναι, λοιπόν, να υπάρχει επικοινωνία, διάλογος συνεννόηση, στοιχεία βασικά σε μια καλή φιλία. Στο σανίδι δεν είχαμε ξαναβρεθεί μαζί, ούτε στις φοιτητικές θεατρικές ομάδες που συμμετείχαμε. Όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε το δέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά. Για μένα είναι πολύ βασικό, πέρα από την παράσταση, το «καμαρίνι», να περνάμε καλά στις πρόβες. Και αυτό προφανώς συνέβη. Έγινε πολλή δουλειά, αλλά αβίαστα, ευχάριστα, δημιουργικά. Τα τελευταία χρόνια κυρίως σκηνοθετώ, είχα πολύ καιρό να παίξω. Αλλά παραμέρισα, νομίζω επιτυχώς, την σκηνοθετική μου πλευρά και απόλαυσα τη λειτουργία μου αμιγώς ως ηθοποιού. Χωρίς τις ευθύνες και το φορτίο μιας παράστασης, που το επωμίστηκε η Αναστασία.

 

Ο ηθοποιός Γιώργος Γιανναράκος.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας πάνω στο έργο «Το Φτερούγισμα» του Βασίλη Γιαννόπουλου;

Γενικώς με ενδιαφέρει πάντα το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο. Φαίνεται και από τις επιλογές μου στο παρελθόν. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλούς συγγραφείς στην Ελλάδα, γνωστούς και άγνωστους. Καλά έργα γράφονται σε όλο τον κόσμο, αλλά στο ελληνικό κοινό, κατά κανόνα θα μιλήσει πιο άμεσα ένας καλός Έλληνας συγγραφέας, από έναν καλό ξένο. Και πάντα είναι κίνητρο να παίζεις σε ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά. «Το Φτερούγισμα» έχει έναν καθημερινό διάλογο, ολοζώντανο, άμεσο. Στιγμές που θα μπορούσε κανείς να πει ότι βλέπει ένα ζευγάρι από την κλειδαρότρυπα. Και η σχέση του ζευγαριού του έργου, του Αντώνη και της Μυρτώς, αντανακλά το σήμερα. Είναι πολλοί εκείνοι ανάμεσα στους θεατές που θα αναγνωρίσουν στιγμές από τη ζωή τους, ίσως λέξεις που έχουν πει, συναισθήματα που έχουν νοιώσει. Επίσης, όπως η καθημερινότητα, έχει έναν δραματικό χαρακτήρα, αλλά με πολλά κωμικά σημεία. Δεν υπάρχει δράμα χωρίς κωμωδία, ούτε κωμωδία χωρίς δράμα. Και ο Βασίλης Γιαννόπουλος, που τον γνώριζα ως στιχουργό, τώρα τον μαθαίνω ως θεατρικό συγγραφέα, το ξέρει αυτό καλά.

 

 

Ερμηνεύετε τον Αντώνη. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτόν τον χαρακτήρα, καθώς για τη Μυρτώ που υποδύεται η Αναστασία Παπαστάθη;

Είναι δυο άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ, έγιναν ζευγάρι και συμβιώνουν εδώ και χρόνια. Ο Αντώνης είναι συγγραφέας. Μπορεί να είναι πολύ καλός, μπορεί πολύ κακός, μπορεί μέτριος. Πάντως καταξιωμένος δεν είναι. Αυτό όμως δεν τον πτοεί. Όσο κι αν περνούν τα χρόνια δεν σταματάει να ονειρεύεται ότι θα βρει επιτέλους την αναγνώριση. Κατά τα άλλα, έχει συμφιλιωθεί με την καθημερινότητά του. Με τη συμβίωσή του με τη Μυρτώ, με τη ρουτίνα αυτής της συμβίωσης, με τις οικονομικές δυσκολίες. Ίσως και να έχει βολευτεί, αφήνοντας στη Μυρτώ όλες τις πρωτοβουλίες και τελικά όλες τις ευθύνες. Ειλικρινής και καθαρός, μεταθέτει τις εκπλήξεις και τις εξάρσεις στους χαρακτήρες που δημιουργεί, μέσα από τους οποίους και ζει μια δική του πραγματικότητα.

Η Μυρτώ είναι μια γυναίκα που είδε τα όνειρά της να τσακίζονται. Η επαγγελματική της εξέλιξη διακόπηκε απότομα λόγω της οικονομικής κρίσης, η σχέση της με τον Αντώνη, όσο και να τον αγαπάει, δεν είναι εύκολη. Την ενοχλεί η αφοσίωσή του στο γράψιμο, καθώς μια άλλη ερμηνεία αυτής της αφοσίωσης είναι η ανεμελιά, η αδιαφορία, η ευθυνοφοβία που η Μυρτώ βλέπει να τον χαρακτηρίζει. Με τα χρόνια έχει κλειστεί στο σπίτι. Η καθημερινή τριβή φέρνει γκρίνια. Κι όταν αυτή η τριβή συνδυάζεται με μυστικά ή με παρεξηγήσεις μπορεί η πραγματικότητα να γίνεται αφόρητη. Όταν όμως ο καθένας ψάξει στον εαυτό του και όχι στους άλλους την ευθύνη για την πραγματικότητα που βιώνει, μπορεί να υπάρξει διέξοδος.

 

 

Αν ήσασταν ένας καλός, ένας «κολλητός» φίλος του Αντώνη, ποια στάση θα του προτείνατε να κρατήσει απέναντι στη Μυρτώ;

Θα του έλεγα να συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα, να είναι ειλικρινής πρώτα – πρώτα με τον εαυτό του και μετά με τη Μυρτώ και στη συνέχεια να επιλέξει ποια στάση θα κρατήσει. Το βέβαιο είναι ότι θα του έλεγα να δει την αλήθεια, να δει την ουσία των προβλημάτων και να τα αντιμετωπίσει, όπου νομίζει με διάλογο με τη Μυρτώ, όπου πρέπει μόνος του. Είναι αποφάσεις που ο καθένας πρέπει να παίρνει μόνος για τον εαυτό του και ένας καλός φίλος προς τα εκεί πρέπει να τον παρακινεί.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το Φτερούγισμα»

Κείμενο: Βασίλης Γιαννόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνικά/Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσολάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αναστασία Παπαστάθη
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης
Επικοινωνία : Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Web Administration: Χρήστος Λουκόπουλος
Art work: Creatures

Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης

Αναστασία Παπαστάθη: Μυρτώ
Δημήτρης Τσολάκης: Γαβριήλ
Γιώργος Γιανναράκος: Αντώνης

Πού: Θέατρο Radar, Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 – Νέος Κόσμος, Αθήνα (απέναντι από τον σταθμό μετρό ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ), τηλ.  210 9769294

Πότε: από τις 23 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Δευτέρα στις 20.00 και Τρίτη στις 21.00.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ: κανονικό, 12 ευρώ: Φοιτητές / ΑμΕΑ / Άνεργοι/ Άνω των 65

Πληροφορίες-κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 210 9769294

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/family/foradults/to-fterougisma/

Η αίθουσα κλιματίζεται