Το 2ο Artist Meeting φιλοξενείται στην Άτρακτο στις 18 Φεβρουαρίου

Ο Παντελής Φλατσούσης σκηνοθετεί την «Άκρα Ταπείνωση»
7 Φεβρουαρίου 2023
Εμμανουήλ Γ. Μαύρος: «Τα νοήματα του “Καίσαρα” είναι τόσο σημερινά, που εκπλήσσεται κανείς πώς, ο πολιτικός λαϊκισμός, η διαφθορά, η διαπλοκή, η μανία της εξουσίας και του χρήματος, κάνουν αυτό το έργο τόσο επίκαιρο»
7 Φεβρουαρίου 2023

Sharing is caring!

 

Η πλατφόρμα μoment Creative (μC) διοργανώνει το 2ο Artist Meeting, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στην Άτρακτο. Το θέμα του είναι καλλιτέχνες σε μετάβαση: τρόποι [επανα]σύνδεσης με την εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα μετά από χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό.

Επιδιώκοντας να ενισχύσει έμπρακτα καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και να ενθαρρύνει καλλιτεχνικές συνέργειες, η πλατφόρμα μoment Creative (μC) διοργανώνει μια σειρά από artist meetings. Απώτερος στόχος είναι να συζητήσουμε ανοιχτά, να μοιραστούμε και να λάβουμε χρήσιμες πληροφορίες, γνώση και εμπειρίες πάνω σε ζητήματα που μας απασχολούν, είτε επιμελούμαστε μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο.

Μετά το 1ο artist meeting που είχε ως θέμα τα αυτοχρηματοδοτούμενα καλλιτεχνικά projects, ο στόχος της δεύτερης ανοιχτής συνάντησης είναι να αναδείξει μερικά χρήσιμα βήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην εξοικείωση με τον τρόπο λειτουργίας του χώρου των τεχνών στην Ελλάδα: Ποιά είναι τα διαθέσιμα εργαλεία για να αναζητήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα; Πώς γίνεται η δικτύωση με ελληνικές ομάδες και χώρους πολιτισμού; Κατά πόσο η γνώση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στην ένταξη μας στην καλλιτεχνική κοινότητα; Παράλληλα, θα αναφερθούμε στην καθοριστική σημασία που έχει η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με φορείς και καλλιτέχνες από τις χώρες του εξωτερικού από τις οποίες ερχόμαστε.

Προσκεκλημένες ομιλήτριες στο 2ο artist meeting είναι η Ελληνίδα χορογράφος Αθανασία Κανελλοπούλου και η Γαλλίδα καλλιτέχνης Eve Ganneau. Η Αθανασία μετά από πολλά χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνεργασίας με μερικές από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού παγκοσμίως δρομολόγησε την επιστροφή της στην Ελλάδα. Η Eve τα τελευταία 15 χρόνια δραστηριοποιείται στην Ευρώπη ως χορεύτρια, δασκάλα χορού και χορογράφος, και επιθυμία της είναι να έχει καλλιτεχνική βάση σε Αθήνα και Μασσαλία. Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, η Αθανασία και η Eve θα προσεγγίσουν το ζήτημα της [επανα]σύνδεσης τους με τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο εκκινώντας από τη δική τους εμπειρία και τα βήματα που ακολούθησαν σε αμιγώς επαγγελματικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν η Αγγελίνα Λυκόγιαννη και η Κωνσταντίνα Γεωργίου.

 

Πληροφορίες για το 2ο artist meeting

Πού: Άτρακτος, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, 104 41, Αθήνα

Πότε: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, 17.00-19.30

Συντονισμός artist meetings: Αγγελίνα Λυκόγιαννη & Κωνσταντίνα Γεωργίου
Οργάνωση artist meetings: Βίκυ Μπαρμπόκα
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής εδώ: https://docs.google.com/document/d/1uIfznf5f6jov0emiB7TapR1uxRa5wfdUgty-B9v-Bcg/edit
Εmail. towardsmomentcreative@gmail.com
Web: themomentcreative.com | FB: momentcreativebyamongtheants |IG:themomentcreative

 

 

Τί είναι το μoment Creative (μC);

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και επαγγελματίες στον τομέα της παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων, σε οποιοδήποτε στάδιο της επαγγελματικής τους πορείας και αν βρίσκονται. Μέσα από 1:1 mentoring αλλά και μέσα από artist meetings το μC επιδιώκει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων εργαλείων προς κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό που επιθυμεί να συνδέσει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρακτική και τα επόμενα του βήματα στο χώρο της τέχνης.
Μερικές από τις θεματικές που αγκαλιάζει το μC είναι: διοργάνωση και παραγωγή φεστιβάλ σε εσωτερικούς και δημόσιους χώρους, συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ανάπτυξη μακροχρόνιας σχέσης με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε καλλιτεχνικό project, διεθνείς συνεργασίες με φορείς και καλλιτέχνες του εξωτερικού, ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα κι ανατροφοδότηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Δημιουργός του μoment Creative είναι η Κωνσταντίνα Γεωργίου.

 

 

Αθανασία Κανελλοπούλου

Η Αθανασία σπούδασε με υποτροφία κλασικό και σύγχρονο χορό στη Rambert School of Ballet and Contemporary Dance στο Λονδίνο και στη Σχολή της Martha Graham στη Ν. Υόρκη. Έχει επίσης σπουδάσει Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας και παραδοσιακή μουσική (πολίτικο λαούτο). Επί 18 έτη έζησε στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με ομάδες σύγχρονου χορού όπως: Les Ballets C de la B/ Koen Augustijnen, Tanztheater Wuppertal Pina Bausch (guest artist), Jasmin Vardimon Company, Cocoondance, Alexandra Waierstall, κ.ά.

Έχει χορογραφήσει συνολικά 18 έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ (Παλαιστίνη, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Mάλτα, Τουρκία, Κύπρο, Πορτογαλία, Αγγλία, Ισλανδία, Αίγυπτο κ.α). Η χορογραφική της έρευνα αφορά σε θέματα κοινωνικο-πολιτικά και σε μια βαθύτερη εμβάθυνση και κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Ως guest χορογράφος έχει προσκληθεί από: Zfin Malta Dance Ensemble, FWD, Jasmin Vardimon, Κέντρο Σύγχρονου Χορού στο Κάιρο, Ακαδημία Τεχνών της Ισλανδίας, ομάδα Σύγχρονου Χορού της Παλαιστίνης, Sareyyet Ramallah, Dance Studies University of Malta, Ακαδημία Χορού της Νορβηγίας κ.α. Από το 2017 διδάσκει στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και από το 2021 διδάσκει Αυτοσχεδιασμό και Χορογραφία στην ΚΣΟΤ.
To 2018 ίδρυσε την ομάδα ‘’Athanasia Kanellopoulou Performing Arts’’ ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής έρευνας και ανταλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες: http://athanasiakanellopoulou.blogspot.com/

 

 

Eve Ganneau

Η Eve δραστηριοποιείται στο πεδίο του χορού. Τα τελευταία 15+ χρόνια δραστηριοποιείται στην Ευρώπη ως χορεύτρια, δασκάλα χορού και πρόσφατα και ως χορογράφος. Μετά την εκπαίδευσή της στο Conservatoire Nationale (Παρίσι) και για τα επόμενα 8 χρόνια συνεργάστηκε με ομάδες χορού με διαφορετικά ρεπερτόρια σε Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Από το 2015 δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνις, ενώ απέκτησε την πιστοποίηση διδασκαλίας της μεθόδου Feldenkrais®. Πρόσφατα, συμμετείχε ως χορεύτρια στο Scottish Ensemble και Andersson Dance (Σουηδία), στο Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia, και στην διετή περιοδεία του καλλιτεχνικού project του Scarlattine Teatro (Ιταλία) κατα την οποία ταξίδεψε στη Βόρεια Θάλασσα και τη Μεσόγειο με ένα ιστιοφόρο. Είναι μέλος της ομάδας Joan Cleville Dance με έδρα τη Σκωτία. Συνεργάζεται τακτικά με το Scottish Dance Theatre, το ZAIK (Κολωνία), και το VERVE (Leeds), όπου διδάσκει σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης χορευτών καθώς και σε διάφορες κοινότητες. Φέτος ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του FAI-AR και του Aix-Marseille University στο οποίο εξειδικεύεται στην καλλιτεχνική δημιουργία στον δημόσιο χώρο.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.eveganneau.com

 

Λίγα λόγια για την Άτρακτο

Η Άτρακτος ΑΜΚΕ έχει ως στόχο την Προώθηση της Εκπαίδευσης και των Θετικών Προτύπων. O σκοπός της Ατράκτου είναι να ενώσει και να διαμορφώσει μία κοινότητα ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών με κοινούς στόχους και αξίες. Φιλοδοξεί να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο και στην κοινωνία, φωτίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο. Προσπαθεί να εντοπίσει, να χαρτογραφήσει και να αναδείξει τα προβλήματα της κοινωνίας και στη συνέχεια να βρει λύσεις για αυτά. Το όραμά της Ατράκτου είναι να προσφέρει «καταφύγιο» στις πνευματικές ανησυχίες ατόμων όλων των ηλικιών και να καλλιεργήσουμε ερεθίσματα που τους εμπνέουν να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Περισσότερες πληροφορίες: https://atraktos.org/