Ο Παντελής Φλατσούσης σκηνοθετεί την «Άκρα Ταπείνωση»

Νίκος Διαμαντής: «Η απόφαση να σκηνοθετήσω την παράσταση “Χιροσίμα Αγάπη μου” ξεκίνησε από την αγάπη μας για τη Μαργκερίτ Ντυράς»
4 Φεβρουαρίου 2023
Το 2ο Artist Meeting φιλοξενείται στην Άτρακτο στις 18 Φεβρουαρίου
7 Φεβρουαρίου 2023
Νίκος Διαμαντής: «Η απόφαση να σκηνοθετήσω την παράσταση “Χιροσίμα Αγάπη μου” ξεκίνησε από την αγάπη μας για τη Μαργκερίτ Ντυράς»
4 Φεβρουαρίου 2023
Το 2ο Artist Meeting φιλοξενείται στην Άτρακτο στις 18 Φεβρουαρίου
7 Φεβρουαρίου 2023

 

Η παράσταση «Η Άκρα Ταπείνωση» βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη, ανεβαίνει στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, από τις 9 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο ηθοποιοί Βαγγέλης Αμπατζής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Λάμπρος Γραμματικός και Μαριάμ Ρουχάτζε.

 

Ποια είναι σήμερα η σχέση μας με τα χρόνια της κρίσης; Με ποιους τρόπους άλλαξαν οι ζωές των ανθρώπων έπειτα από αυτή την κομβική ιστορική στιγμή; Με ποιες απρόσμενες διαδρομές διαπλέκονται τα ατομικά με τα συλλογικά βιώματα και πώς μια κοινωνία μπορεί να βρει τρόπους να τα αφηγηθεί; Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του πυκνού ιστορικού χρόνου της τελευταίας δεκαετίας; Έχει άραγε τελειώσει η περίοδος της κρίσης ή μήπως, αντίθετα, έχει συμβάλει ώστε να εγκαινιαστεί μια νέα ιστορική περίοδος με κυρίαρχη την γενική ανασφάλεια; Πώς μπορούν οι γενιές που έρχονται στο προσκήνιο να προχωρήσουν πέρα από το τραύμα της κρίσης χωρίς, όμως, αυτό να συνεπάγεται τη λήθη;

Στην νέα του παράσταση, ο Παντελής Φλατσούσης, (Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου, από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών, 2022) με μία ξεχωριστή ομάδα ηθοποιών (Δήμητρα Βλαγκοπούλου – βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2020, Βαγγέλης Αμπατζής, Λάμπρος Γραμματικός, Μαριάμ Ρουχάτζε), θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα με αφετηρία και όχημα το ομότιτλο μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση (Καστανιώτης, 2015 – Βalkanika Literary Award, 2019).

 

 

Το μυθιστόρημα «Η Άκρα Ταπείνωση» εστιάζει στα γεγονότα της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου 2012, που μετέτρεψαν την Αθήνα σε πεδίο μάχης και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην εικόνα της πόλης μέχρι σήμερα, ακριβώς δέκα χρόνια μετά. Παρακολουθώντας την καθημερινότητα ανώνυμων ηρώων και ηρωίδων, διαφορετικών ηλικιών, καταβολών και ιδεολογιών, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη εξετάζει την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή στιγμή της Ελλάδας της κρίσης στην ιστορική της διάσταση, σε διάλογο με γεγονότα προηγούμενων ιστορικών περιόδων αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Συνομιλώντας διαρκώς με τις αρχαίες τραγωδίες, τις οποίες χρησιμοποιεί ως όχημα, η συγγραφέας επιχειρεί να φωτίσει τις συνέχειες και ασυνέχειες μεταξύ ατομικού και συλλογικού ιστορικού χρόνου, που έρχονται στο φως την περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο.

Η παράσταση, που πρόκειται να κινηθεί στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, θα επιχειρήσει να αναψηλαφήσει την μνήμη των πρώτων ετών της περασμένης δεκαετίας, αλλά και συνολικότερα την ελληνική κοινωνία κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια, με αφετηρία το σήμερα και κατεύθυνση προς το παρελθόν, στην προσπάθεια να βρει, μαζί με το κοινό, απαντήσεις για το μέλλον.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Άκρα Ταπείνωση»

Κείμενο παράστασης: Παντελής Φλατσούσης και η ομάδα, βασισμένοι στο μυθιστόρημα Η Άκρα Ταπείνωση της Ρέας Γαλανάκη

Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Video design & editing: Κωνσταντίνος Νησίδης
Μουσική & Ηχητικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σχεδιάστριας φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Βοηθός σκηνοθέτη: Σόνια Καλαϊτζίδου
Β Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Μπακογιάννη
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Γραφιστικός σχεδιασμός: Άρης Απαρτιάν
Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και είναι μία συμπαραγωγή της Spectrum AMKE και της Olympia Culture.

Παίζουν: Βαγγέλης Αμπατζής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Λάμπρος Γραμματικός, Μαριάμ Ρουχάτζε

*Το μυθιστόρημα Η Άκρα Ταπείνωση της Ρέας Γαλανάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

 

Πού: Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή

Πότε: από 9 Φεβρουαρίου 2023, Τετάρτη στις 19.30, Πέμπτη στις 21.00, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.30. Έως 9 Απριλίου 2023

Εισιτήρια: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 14 ευρώ, 7 ευρώ, Πέμπτες γενική είσοδος: 14 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: Η ΑΚΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ :: Υπηρεσία Εισιτηρίων – TicketServices.gr