
«Διαβάστηκε…» στο Red Jasper Cabaret Theatre
2 Φεβρουαρίου 2023
«Τετάρτες στην Πειραματική»: παρουσίαση θεατρικών αναλογίων
2 Φεβρουαρίου 2023
Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου
Δύο γυναίκες, μοιράζονται τη ζωή τους και ανταγωνίζονται η μία την άλλη για τη θέση τους σ΄ ένα δυστοπικό περιβάλλον. Η Δώρα Θωμοπούλου μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου «Το Κουτί» της Βίκυς Θαλασσινού, η οποία παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.
Ένα τρανζίστορ, δύο γυναίκες και μια χωματερή. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας πάνω στο έργο «Το Κουτί» της Βίκυς Θαλασσινού;
Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του εγκλωβισμού και την αέναη προσπάθεια διαφυγής από ένα δυστοπικό περιβάλλον, από το πεπρωμένο μας, από τον ίδιο μας τον εαυτό. Δύο γυναίκες closhards, «διασκεδάζουν» τις δυστυχίες της ανθρώπινης ύπαρξης σε ένα παράλογο κόσμο, με χιούμορ και στωικότητα.
Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου και ποια είναι τα θέματα που θίγει;
Το «Κουτί» δανείζεται το τίτλο του από τον Μύθο του Ησίοδου, «Το Κουτί της Πανδώρας». Η Πανδώρα, που υπήρξε μια αρχετυπική μορφή της Ελληνικής μυθολογίας, από ανοησία ή περιέργεια ή σκοπιμότητα, άνοιξε το κουτί- δώρο του Δία, για να τιμωρήσει το ανθρώπινο γένος, και έτσι σκόρπισαν στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και οι ασθένειες που ήταν κρυμμένες. Όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί, η Πανδώρα έκλεισε γρήγορα το κουτί και έμεινε μέσα κλειδωμένη η Ελπίδα.
Στο «Κουτί» λοιπόν και εμείς, με αφορμή το Μύθο, ακροβατούμε ανάμεσα σε ιστορικά γεγονότα, αληθινές ιστορίες, αλλά και αποκυήματα φαντασίας, θίγοντας θέματα που σχετίζονται με το μίσος, την κακία, τη βία, τον πόλεμο, τη δυστυχία, τη μοναξιά, τη συκοφαντία, το ψέμα, τα γηρατειά και τις ασθένειες, προσμένοντας πάντα την ελπίδα να φανεί. Στην παράσταση μας, ένα τρανζίστορ, παίρνει τη θέση του «Κουτιού» και ανασύρει, κάθε φορά που το ανοίγουν ή ανοίγει από μόνο του, σπαράγματα ιστορίας.
Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε και ποιος εκείνος που υποδύεται η Βίκυ Θαλασσινού;
Ερμηνεύουμε δύο πλάσματα άχρονα και αλλόκοτα, που θα μπορούσαν να είναι δύο ηρωίδες του Ιονέσκο ή του Μπέκετ, ή δύο κλόουν σε ένα φανταστικό τσίρκο ή δύο άστεγες σε μια μεγαλούπολη. Τα δύο αυτά πλάσματα έχουν μια σχέση εξάρτησης, τοξικότητας, αλλά και αφοσίωσης και αγάπης. Πορεύονται μαζί στις συμφορές, μαζί και στο όνειρο. Θα ήθελαν να φύγουν, αλλά δεν έχουν πού να πάνε.
Πέρα από την ερμηνεία σας στην παράσταση, δουλέψατε και ως βοηθός σκηνοθέτη της Ιωάννας Ρούσσου. Πώς ήταν η συνεργασία σας, αφενός ως ηθοποιός και αφετέρου ως συνεργάτις;
Η Ιωάννα Ρούσσου είναι συνεργάτις μας στην ομάδα la strada, ως ηθοποιός σε κάποιες παραγωγές και ως σκηνοθέτις σε άλλες. Έχουμε κοινούς κώδικες. Η Ιωάννα, νομίζω πως, μπόρεσε να αναδείξει το κείμενο και να εστιάσει στην «έρημο» και τη μοναξιά της ανθρώπινης ύπαρξης, με οδηγό το χιούμορ, το απρόσμενο και την έκπληξη. Στην παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το καλοκαίρι του 2021, δούλεψα στην ομάδα και ως βοηθός σκηνοθέτη. Στο φετινό νέο σχεδίασμα της παράστασης, είχαμε τη χαρά να έχουμε στην ομάδα, ως βοηθό σκηνοθέτη τη Νέλλη Πουλοπούλου, που έδωσε τη δική της φρέσκια ματιά.
Ποιος διάλογος ή ποια σκηνή είναι, κατά τη γνώμη σας, πολύ σημαντική στην παράσταση;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια σκηνή. Η κάθε σκηνή έχει τη δική της σημασία. Ξεχωρίζω τις σιωπές και τα βλέμματα. Και την τελευταία εικόνα που οι δύο γυναίκες «κλωσώντας» ένα αυγό, βρίσκουν τη χαμένη τους ελπίδα μέσα στο όνειρο.
Εκτός από την παράσταση «Το Κουτί», η ομάδα θεάτρου la strada, ασχολείται με το θέατρο για παιδιά, παρουσιάζοντας διαδραστικές, αφηγηματικές παραστάσεις με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, σε χώρους σχολείων, πολιτιστικούς χώρους Δήμων και φεστιβάλ. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε την παράσταση «Το Γαϊτανάκι» για την περίοδο της Αποκριάς, με ήθη, έθιμα και μουσικές από όλη την Ελλάδα.
Πληροφορίες για την παράσταση «Το Κουτί»
Κείμενο: Βίκυ Θαλασσινού
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Ρούσσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δώρα Θωμοπούλου
Δραματολόγος: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Ράνια Αντύπα
Κοστούμια: Ιερονίκη Πιπεράκη
Μουσική: Νίκος Τουρνάκης
Φωτογραφία video: Μιρέλα Σδούκου
Παίζουν: Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου
Ηχογράφηση-Μίξη ήχου: Γιώργος Φραγκέλης-Soundhouse Studio
Voice off Γιώργος Πολυμερόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Ιωάννα Ρούσσου
Δημόσιες σχέσεις: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου La Strada
Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι «Αθήνα» του συγκροτήματος Κοινοί Θνητοί.
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του θεσμού « Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» τον Ιούλιο του 2021.
Πού: Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγάλου. Αλεξάνδρου 125, Αθήνα, τηλ. 210 3411651
Πότε: από 6 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Δευτέρα στις 21.00 (για 8 παραστάσεις)
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ατέλειες/ανέργων)
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: