Η «Έντα Γκάμπλερ» στο Bios σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά

Μάνος Βακούσης: «Ο “Επισκέπτης” εμφανίζεται στη ζωή του Φρόιντ και του ανακατεύει τα πάντα μέσα από έναν τρόπο ψυχαγωγικό, γεμάτο αγωνία και εκπλήξεις»
30 Ιανουαρίου 2023
Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τη «Ράβδο» στο «Αμφιθέατρο»
1 Φεβρουαρίου 2023
Μάνος Βακούσης: «Ο “Επισκέπτης” εμφανίζεται στη ζωή του Φρόιντ και του ανακατεύει τα πάντα μέσα από έναν τρόπο ψυχαγωγικό, γεμάτο αγωνία και εκπλήξεις»
30 Ιανουαρίου 2023
Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τη «Ράβδο» στο «Αμφιθέατρο»
1 Φεβρουαρίου 2023

 

Μετά τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, η ομάδα «Θέατρο του λόγου», παρουσιάζει την παράσταση του έργου «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, από τις 23 Φεβρουαρίου στο Bios. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς και τους ρόλους ερμηνεύουν ο ίδιος και οι ηθοποιοί Τζούλη Σούμα, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Βαγγέλης Παπαδάκης, Λένα Φραγκούλη και Νίκος Δερτιλής.

 

 

Το έργο, ως ψυχόδραμα, είναι η γνωμάτευση της εποχής μας, της κατάχρησης των σχέσεων και της ψυχικής παθολογίας του σύγχρονου ανθρώπου. Πίσω από τα πρόσωπα διακρίνεις τα συμπτώματα ενός αξιακού συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν μόνο χειριστικές και τοξικές σχέσεις. Πίσω από κάθε πρόσωπο διαφαίνεται ένα τερατώδες Υπερεγώ που συνθλίβει τον ψυχισμό του.

Η Έντα Γκάμπλερ λατρεύει την ομορφιά, υψώνει έναν καθρέφτη και μέσα σ’ αυτόν βλέπει την ασχήμια του εαυτού της, του σαρκοβόρου κόσμου που την περιβάλλει, της ύπαρξης που δεν της έχει μείνει κανένα ευγενές κίνητρο. Η παράσταση σκιαγραφεί ψυχαναλυτικά τον άνθρωπο του σήμερα, που βουλιάζει σε μια διαστροφική πλήξη, που ό,τι κι αν έχει δεν είναι ποτέ αρκετό, την διαφθορά ως κυρίαρχο μέσο αλληλοεπιρροής και το συμφέρον, βασικό πυρήνα των σχέσεων. Η ηρωίδα είναι το θύμα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, που απειλεί την ελευθερία της και στέκεται επικριτική και απειλητική απέναντί της. Η απάντησή της στον εγκλωβισμό, όσο κι αν είναι αυτοκαταστροφική, είναι και μια πράξη πολιτική, μια βίαιη ρήξη με το αδιέξοδο, ένας τρόπος να μας αφήσει άφωνους. Πιστεύω πως ο στόχος του Ίψεν είναι να μένουμε πάντα άφωνοι, γεμάτοι με τα ερωτηματικά μας. Οι απαντήσεις είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Έντα Γκάμπλερ»

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Σκηνικό-Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Επιμέλεια δραματουργικής κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας
Μουσική παράστασης: DNA (Αλέξανδρος Χρηστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ
Φωτογραφίες promo: Αριάδνη Παπαπαναγιώτου
Make-up artist: Ξένια Κουκά
Hair stylist: Ελεάνα Ντίνου
Επικοινωνία: Τζίνα Φουντουλάκη
Παραγωγή: Θέατρο του λόγου

Ερμηνευτές:
Έντα Γκάμπλερ: Τζούλη Σούμα
Γιόργκεν Τέσμαν: Δημήτρης Γεωργαλάς
Τέα Έλβστετ: Μαργαρίτα Βαρλάμου
Έιλερτ Λέβμποργκ: Βαγγέλης Παπαδάκης
Τζούλια Τέσμαν: Λένα Φραγκούλη
Δικαστής Μπρακ: Νίκος Δερτιλής

 

Πού: Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 210 3425335

Πότε: από 23 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων), 5 ευρώ (ατέλεια ηθοποιών, μόνο στο ταμείο του θεάτρου)