Μάνος Βακούσης: «Ο “Επισκέπτης” εμφανίζεται στη ζωή του Φρόιντ και του ανακατεύει τα πάντα μέσα από έναν τρόπο ψυχαγωγικό, γεμάτο αγωνία και εκπλήξεις»

O Δημήτρης Γεωργαλάς σκηνοθετεί τον «Αγαμέμνων» του Γιάννη Ρίτσου
30 Ιανουαρίου 2023
Η «Έντα Γκάμπλερ» στο Bios σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά
1 Φεβρουαρίου 2023
O Δημήτρης Γεωργαλάς σκηνοθετεί τον «Αγαμέμνων» του Γιάννη Ρίτσου
30 Ιανουαρίου 2023
Η «Έντα Γκάμπλερ» στο Bios σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά
1 Φεβρουαρίου 2023

O Μάνος Βακούσης και η Μαρία Παπαλάμπρου ερμηνεύουν στην παράσταση «Ο Επισκέπτης» που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας. (Φωτογραφίες: Γιάννης Δίασακης).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υποδύεται το ρόλο του Επισκέπτη στην παράσταση «Ο Επισκέπτης» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο ηθοποιός Μάνος Βακούσης μιλάει στο theatermag για το θέμα του έργου, το ρόλο του και τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια.

 

«Αυτός ο “Επισκέπτης” είναι εκείνος που κρύβεται και υπάρχει μέσα μας, έξω μας, που είναι εδώ, που είναι εκεί, ένας επισκέπτης που είναι παντού» λέει ο ηθοποιός Μάνος Βακούσης. «Στην ουσία ο άνθρωπος είναι μια φωνή που έχει σωματοποιηθεί κατά τον συγγραφέα Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ, όπως πολύ ωραία και έχει γίνει και από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” που μεταμορφώνει τους ανθρώπους άλλoτε σε εραστές, άλλοτε σε γαϊδουράκια, κτλ. Αυτός, λοιπόν, ο “Επισκέπτης” είναι ένα πρόσωπο που έρχεται να μας θυμίσει με μορφή ανθρώπου, πως ο άνθρωπος έχει καταφέρει μέσα από την αμφιβολία και τη σύγχυση της ατομικότητάς του, άρα και του συνόλου, να δημιουργεί την υστερία του απραγματοποίητου στη ζωή του.

Έρχεται ο “Επισκέπτης” να τα επισημάνει όλα αυτά, μέσω ενός μεγάλου επιστήμονα, του Σίγκμουντ Φρόιντ, για να μας δείξει ότι η γνώση δεν αρκεί για να πιστέψουμε στο θεό που είναι η φύση, κατά τον συγγραφέα. Μπορούμε να προσεγγίσουμε με σεβασμό τις μορφές των δογμάτων, τον Βούδα, τον Χριστό και όλες τις μεγάλες μορφές, αλλά η ίδια η θρησκεία αναζητάει όχλο και όχι άτομα. Έρχεται, λοιπόν, ο σύγχρονος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ, να μας πει ότι όσο είμαστε ακόμα εν ζωή, μπορούμε να γίνουμε άνθρωποι. Αυτό μέσα από έναν ψυχαγωγικό τρόπο, αλλά και εσωτερικό θρίλερ».

 

Ο Μάνος Βακούσης και ο Φώτης Θωμαΐδης. (Φωτογραφίες: Γιάννης Δίασακης).

 

Το έργο αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν μαρτυράει τίποτα και ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα

«Είναι ένα έργο που από την πρώτη στιγμή δημιουργεί σασπένς. Ποιος είναι αυτός ο επισκέπτης, ποιος είναι ο Φρόιντ, βλέπουμε την κόρη του, βλέπουμε το Ναζί» συνεχίζει ο Μάνος Βακούσης. «Χρησιμοποιούνται δε και τα τέσσερα πρόσωπα σε ένα εσωτερικό τοπίο της ανθρώπινης εξέλιξης του ατόμου για το σύνολο. Παρατηρείται, δηλαδή, ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτή την ευφυία ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τις διαφορετικότητες των ανθρώπων και να γίνουν δικές μας και να μην έχουμε φανατισμό για τίποτα. Το έργο αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν μαρτυράει τίποτα και ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα. Ο ίδιος ο συγγραφέας ξέρει ότι το σωστό και το λάθος υπάρχουν στον άνθρωπο και καλό είναι έστω και με τη μορφή ουτοπίας, να υπάρχει στον άνθρωπο η αγάπη.

Προσωπικά, εγώ πια, δεν είμαι αισιόδοξος, με την έννοια ότι ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα ον ομοφαγικό, που ακόμα και να έχει πολλά, πάντα θέλει να φάει κι άλλο. Έχει για παράδειγμα, ένα εκατομμύριο ευρώ, μετά θέλει να τα κάνει δύο, να βουλιάξει καράβια, να καταστρέψει τη φύση, κτλ. Αυτό είναι ένα στοιχείο και ένα στοίχημα του συγγραφέα, που θέλει να επαναφέρει την ανθρώπινη κοινότητα σε μια αγάπη, όχι όμως παθητική, ούτε ενοχική, ούτε αυτολύπησης, αλλά μια αγάπη που είναι πανίσχυρη, όπως είναι η θάλασσα, ο ουρανός, ακόμα και ο σεισμός. Ένας σεισμός, άλλωστε, δεν γίνεται από κακία.

Μέσα στο έργο υπάρχει μια τρομακτική εξέλιξη. Ο “Επισκέπτης” εμφανίζεται στη ζωή του Φρόιντ και του ανακατεύει τα πάντα μέσα από έναν τρόπο ψυχαγωγικό, γεμάτο αγωνία και εκπλήξεις. Βρισκόμαστε στη Βιέννη, το 1938, όπου οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Η Μαρία Παπαλάμπρου ερμηνεύει το ρόλο της Άννας Φρόιντ, ο Φώτης Θωμαΐδης τον Φρόιντ και τον Αξιωματικό υποδύεται ο Δημήτρης Παπαδάτος. Το ρόλο του Επισκέπτη ερμηνεύω εγώ, ενώ τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Με τον Σωτήρη έχουμε συνεργαστεί και στις ταινία “Έτερος Εγώ” (Χαμένες Ψυχές, Κάθαρσις, Νέμεσις). Είναι ένας διαμόνιος άνθρωπος, που αγαπάει πολύ τους ανθρώπους και έχει μια βαθιά αγάπη στη ζωή και ανακαλύπτω ότι και σαν σκηνοθέτης του θεάτρου, που επέμενα πολύ να βρούμε ένα θεατρικό έργο και ο ίδιος βρήκε τον “Επισκέπτη”, θέλει την ομάδα ελεύθερη, έχει το όραμά του, αλλά θέλει ανθρώπους που να βάζουν το νου τους, να αυτοσχεδιάζουν, να παίζουν, να έχουν μια άποψη προσωπική για το έργο και για τους ρόλους τους. Και μέσα από αυτό, κάνει σαν σπουδαίος σκακίστας το παιχνίδι του».

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Επισκέπτης»

Κείμενο: Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ
Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας – Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – Έλενα Πετροπούλου
Παίζουν: Στο ρόλο του Επισκέπτη ο Μάνος Βακούσης, στο ρόλο του Φρόιντ ο Φώτης Θωμαΐδης, Άννα Φρόιντ η Μαρία Παπαλάμπρου, Αξιωματικός ο  Δημήτρης Παπαδάτος.
Φωτογραφίες: Γιάννης Δίασακης
Παραγωγή: Robin 4 Arts

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418550 – info@mcf.gr

Πότε: από 1η Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 18.30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.30 και στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κέντρο: 25€ (20€ μειωμένο*)
Πλαϊνά: 20€ (15€ μειωμένο*)

* Τα μειωμένα εισιτήρια Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Ανέργων (ΟΑΕΔ)/ ΑμΕΑ/ άνω των 65/ ομάδες άνω των 10 ατόμων.

Προπώληση εισιτηρίων:
TICKET SERVICES
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: www.ticketservices.gr

– ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ