Η «Πουπουλένια πολιτεία» στο Θέατρο 104
28 Ιανουαρίου 2023
«Ποιος κρατάει το φανάρι»: Η πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση επιστρέφει στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
28 Ιανουαρίου 2023

H Βίκυ Βολιώτη και η Ευσταθία στην παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθρούρος» που παρουσιάζεται στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο. (Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού).

Sharing is caring!

Μετά τη θερμή υποδοχή της από το κοινό, η παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος» με τη Βίκυ Βολιώτη συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο. Την έρευνα και το κείμενο υπογράφει η Ευσταθία.

«Γειά σας, είμαι η Ιζαμπέλ Ρεμπώ. Αδελφή του διάσημου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ. Από τις 11 Δεκεμβρίου και μετά σας καλώ όλους να έρθετε στο σπίτι μου, να σας κεράσω καφέ, κρασί και λικεράκι, γιατί θέλω να σας διηγηθώ τη ζωή του αδελφού μου μέσα από τα δικά μου μάτια. Όσοι από σας τον ξέρετε μέσα από το έργο του θα ανακαλύψετε και μια άλλη πλευρά του πέρα από αυτή του “καταραμένου” ποιητή. Και όσοι από σας δεν έχει τύχει να διαβάσετε κάτι δικό του, είμαι σίγουρη ότι μετά, γυρίζοντας σπίτι σας, θα θελήσετε να γνωρίσετε την ποίησή του. Η διεύθυνση του σπιτιού μου είναι Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Β. Κωνσταντίνου, Μαρούσι, στο “Ιδιόμελο”. Σας περιμένω με ανυπομονησία…».

 

Τι σημαίνει για κάποιον να μεγαλώνει στη σκιά μιας ιδιοφυΐας; Τι σημαίνει να ζεις αφιερώνοντας τη ζωή σου προκειμένου να “υπάρξει” κάποιος που αγαπάς; Τι σημαίνει να ζεις σαν δορυφόρος γύρω από την γη; Να είσαι ένα ταπεινό λουλούδι κάτω απ’ τη σκιά ενός μεγάλου δένδρου; Η αδελφή του Αρθούρου Ρεμπώ έζησε μια ζωή αφιερωμένη στην αγάπη για τον αδελφό της. Έμοιαζε πάντα μια μικρή πεταλούδα γύρω από το εκτυφλωτικό φως μιας λάμπας. Κι όμως, εκείνη ήταν τελικά αυτή που είχε την τεράστια δύναμη από τους δυο τους. Εκείνη τον στήριξε μέχρι το μαρτυρικό του τέλος αποδεικνύοντας ότι ο ισχυρός δεν είναι πάντα αυτός που φαίνεται…

 

 

Η Ιζαμπέλ Ρεμπώ, μια γυναίκα μεγαλωμένη μέσα σε ένα ασφυκτικό, αυστηρό καθολικό περιβάλλον, μάς διηγείται τη δική της ζωή που όμως είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή του αδερφού της. Μια γυναίκα που ταλαιπωρήθηκε ψυχικά έχοντας γνωρίσει τον εκφοβισμό του κόσμου, εξαιτίας του κοινωνικά «απόβλητου» αδερφού της, κάνει την υπέρβασή της υπερασπίζοντάς τον με πάθος που συγκινεί.

Η Ιζαμπέλ δίνει μια σπαρακτική μάχη με τον εσωτερικό της κόσμο και μέσω της αγάπης της σώζει τον εαυτό της και την υστεροφημία εκείνου. Έτσι, αγκαλιάζει τον νεκρό αδερφό της με θρησκευτική ευλάβεια, ως μία άλλη Μυροφόρα. Τον θεατρικό λόγο της Ιζαμπέλ πλαισιώνουν αποσπάσματα από την ποίηση του Ρεμπώ, από επιστολές καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο της Ιζαμπέλ «ο Αδερφός μου ο Αρθούρος», “Mon frère Arthur” .

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος»

Κείμενο – Έρευνα: Ευσταθία
Σκηνοθεσία: Βίκυ Βολιώτη
Σκηνικός χώρος -Κοστούμι: Βίκυ Βολιώτη
Φωτισμοί: Βίκυ Βολιώτη
Μουσική: Ευσταθία
Ενορχήστρωση, προγραμματισμός: Χρήστος Αβδελάς
Κιθάρες: Χρήστος Αβδελάς
Πιάνο: Χάρης Μπότσης
Ηχοληψία, μίξη: Χρήστος Αβδελάς
Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολλιός

Παίζει η Βίκυ Βολιώτη
Στο ρόλο του Αρθούρου Ρεμπώ ακούγεται η φωνή του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και στο ρόλο του Αββά ακούγεται η φωνή του Μανώλη Γιούργου

Μετάφραση κειμένων του Αρθούρου και της Ιζαμπέλ Ρεμπώ:
Στρατής Πασχάλης*, Βερονίκ Τζάνου, Ευσταθία

Το κείμενο της παράστασης ««Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος» κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.
*Ευχαριστούμε θερμά τον Στρατή Πασχάλη και την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ για την ευγενική παραχώρηση των μεταφράσεών του.

 

Πού: Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Μαρούσι, (κοντά στον ΗΣΑΠ), τηλ. 210 6817042

Πότε: από 4 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Έως 26 Φεβρουαρίου 2023

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό-ανεργίας-ατέλεια-άνω των 65)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr