Οι «Βάκχες» στο Θέατρο Έναστρον με ελεύθερη είσοδο κάθε Σάββατο

«Ποιος κρατάει το φανάρι»: Η πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση επιστρέφει στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
28 Ιανουαρίου 2023
Ελίνα Ρίζου: «Η “Ζάχαρη”, παραστασιακά είναι σε έναν μόνιμο διάλογο με τα άκρα, από την τραγωδία μέχρι την μπαλαφάρα»
28 Ιανουαρίου 2023

Sharing is caring!

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» ανεβαίνει στο Θέατρο Έναστρον, σε σκηνοθεσία Θάνου Περιστέρη με τον θίασο της Δραματικής Σχολής Τράγκα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι παραστάσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 20.00.

Η παράσταση «Βάκχες» αποτελεί μια προσπάθεια αναβίωσης ενός θεσμού, που η Σχολή Τράγκα είχε από την ίδρυση της. Ο Θίασος της Δραματικής ήταν μια ιδέα του Θάνου Τράγκα και είχε ως αρχικό στόχο να περιοδεύσει σε μέρη της Ελλάδος που δεν είχαν θεατρικές σκηνές. Έπειτα τον παρέλαβε η Μαίρη Τράγκα και ο Θίασος περιόδευσε και στην Ευρώπη. Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη ήταν η τελευταία παράσταση του Θιάσου.

Τη φετινή σεζόν ο Θάνος Περιστέρης, έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θιάσου της Σχολής, αποφάσισε να πιάσει το νήμα από εκεί που είχε μείνει. Οι «Βάκχες» ανεβαίνουν στο Θέατρο της Σχολής με τους σπουδαστές/απόφοιτους της, οι οποίοι συνεργάζονται με επαγγελματίες του χώρου και καθηγητές της Σχολής για τη δημιουργία της παράστασης, έχοντας την ευκαιρία να βιώσουν μια προσομοίωση μιας επαγγελματικής συνθήκης.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που εξετάζει τα όρια του ρεαλισμού και της σωματικότητας. Ανατρέπει την συνήθη οπτική του θεατή, τοποθετώντας τον μέσα στο παλάτι. Στο βάθος της σκηνής το βουνό και ο χορός, που κινείται στους ρυθμούς ενός πρωτότυπου ηχοτοπίου, απόλυτα ταιριαστό με την μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη.

 

 

Υπόθεση

Λένε πως η κόρη του Κάδμου, η Σεμέλη, γέννησε παιδί του Δία. Πως κεραυνώθηκε θέλοντας να δει την θεϊκή μορφή Του. Στάχτη έγινε, λένε. Κι από τη στάχτη της πήρε ο Δίας το έμβρυο, το έραψε στο μηρό του, απ’ όπου γεννήθηκε ο Διόνυσος… Λένε πως μεγάλωσε δίπλα στην Ινώ και κατόπιν με τις νύμφες του όρου Νύσα. Λένε πως ίδρυσε πόλεις και διαδίδει την τέχνη της οινοποιίας. Λένε πως έχει ακολουθία… Λένε πως είναι κατακτητής… Λένε πως έρχεται…Έρχεται; Σσσς! Θα ακούσει ο Πενθέας!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Βάκχες»

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Θάνος Περιστέρης
Χορογραφίες: Τάσος Μπεκιάρης
Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Μήτρος
Φωνητική Διδασκαλία: Γεωργία Αχιλλεοπούλου [JoSoul]
Κοστούμια: Βάσω Καρανίκα
Ακροβατικές Χορογραφίες: Αναστασία Δέλτα
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν:
Πενθέας: Σταύρος Ζαχόπουλος
Αγαύη: Δανάη Φώτη / Μαρία Κουϊμτσίδη
Διόνυσος: Βασιλική Δάβου
Κάδμος: Γιώργος Τζουβελέκης
Τειρεσίας: Ευριπίδης Κοσμάς
Θεράπων: Νίκολας Σπυρίδης
Άγγελος α’ : Γιάννης Κωστάκης
Άγγελος β’: Απόστολος Οικονόμου, Νίκολας Σπυρίδης
Χορός: Θεοδώρα Βαλομάνδρα, Μικαέλα Κόντρα, Μαρία Κουϊμτσίδη, Αθανασία Τζουνίδου, Μιγκένα Τσάρκου, Μαρίτσα Φωτιάδου, Δανάη Φώτη, Μαρία-Ελπίδα Χαρίση
Μαινάδες: Νίκη Παπαδάκη, Σοφία Ακασοπούλου / Εύα Θεολόγη

 

Πού: Ανώτερη Δραματική Σχολή Τράγκα, Δεληγιάννη 19, Εξάρχεια, 106 82

Πότε: από 28 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 20.00

Εισιτήρια: Ελεύθερη Είσοδος

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6945 777570 (ωράριο λειτουργίας: 17.00 – 20.00)

Διάρκεια: 2 ώρες (χωρίς διάλειμμα)
Κατάλληλο άνω των 16 ετών