Ελίνα Ρίζου: «Η “Ζάχαρη”, παραστασιακά είναι σε έναν μόνιμο διάλογο με τα άκρα, από την τραγωδία μέχρι την μπαλαφάρα»

Οι «Βάκχες» στο Θέατρο Έναστρον με ελεύθερη είσοδο κάθε Σάββατο
28 Ιανουαρίου 2023
«Οι πιο δυνατές…» της Άννας Αδριανού στο Θέατρο Αλκμήνη
29 Ιανουαρίου 2023

Η Ελίνα Ρίζου ερμηνεύει στην παράσταση «Ζάχαρη» που παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός. (Φωτογραφία: Γεωργία Πονηράκου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η Ελίνα Ρίζου, μιλάει στο theatermag για την πρώτη της συνεργασία με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου, οι οποίοι σκηνοθετούν την παράσταση «Ζάχαρη», στο θέατρο Σταθμός.

 

27 Ιουλίου 2018
Ο πατέρας πέθανε ξαφνικά – άραγε αυτό ποτέ το περιμένει κανείς; – κι ήταν αυτό που λέμε σιγανό ποταμάκι.
Οι θαυμαστές της μητέρας – κι ήταν πολλοί- της φώναζαν στον δρόμο: “Κούκλα, είσαι σα ζάχαρη στη ζάχαρη”. Όμως, εκείνη τη μέρα το πρόσωπο της δεν ήταν γλυκό.
Το τηλέφωνο χτυπά και κάπου εκεί αρχίζει να τρυπώνει. Η αμφιβολία.

 

«Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε γράψει ένα θεατρικό έργο και ότι θα ήθελε να συνεργαστούμε σε αυτό» εξηγεί η ηθοποιός Ελίνα Ρίζου. «Χάρηκα πολύ, διότι παρακολουθώ τις δουλειές του και τον εκτιμώ πολύ σε ό,τι κάνει με τη Δέσποινα Αναστάσογλου, ως ομάδα Elephas tiliensis. Μου έστειλε το κείμενο, το διάβασα και αυτό ήταν. Ξεκινήσαμε με γρήγορες διαδικασίες.

Το θέμα του έργου “Ζάχαρη”, είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή και δη μέσα από την Αγία Ελληνική Οικογένεια, όπου εντός της υπάρχει Αγάπη και εκτός της παραμονεύει το Χάος. Τα πάντα αποκαλύπτονται, όταν ο πατέρας της οικογένειας πεθαίνει και ξαφνικά τα παιδιά του ανακαλύπτουν ότι είχε μια διπλή ζωή. Αποκαλύπτεται, πως ό,τι ζούσε η οικογένεια ήταν η μισή του ζωή, γιατί ο πατέρας αυτός, είχε δημιουργήσει μια άλλη οικογένεια σε ένα άλλο σπίτι. Έτσι, τα πρόσωπα έχουν να διαχειριστούν αφενός μια νέα πραγματικότητα και αφετέρου να επαναδιαχειριστούν την μέχρι τώρα ζωή τους. Αρχίζουν πια να τραμπαλίζονται όσα έχουν ζήσει και να μπαίνουν ερωτήματα, για αυτό που ζούσαν, αν ήταν κάτι άλλο ή αν ήταν τελικά αυτό που νόμιζαν. Προσπαθούν να καταλάβουν, ποια είναι η αλήθεια, τι έχουν βιώσει και τι όχι, πόσο το νέο δεδομένο και η γνώση αίρει το ίδιο το βίωμα».

 

 

 

«Αφηγητές αυτής της διαδρομής είναι τα δύο πρόσωπα της “νόμιμης” οικογένειας, που ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Τατιάνα Άννα Πίττα και εγώ, που είμαι το ξένο πρόσωπο, η άγνωστη, ο εισβολέας που εμφανίζεται μετά το θάνατο του πατέρα» συνεχίζει η Ελίνα Ρίζου. «Την ονομάζουν τέρας, γιατί το φίλτρο τους είναι η απειλή, γιατί νιώθουν τρομοκρατημένοι απέναντι στο νέο πρόσωπο που γνωρίζουν. Είναι ένας άνθρωπος που στη φαντασία τους είναι η τερατώδης ύπαρξη που κλονίζει την έως τότε κανονική ζωή.

Δουλέψαμε πολύ μέσα από το κείμενο και μέσα από αυτοσχεδιασμούς, για να δούμε τι σημαίνουν έννοιες για τον καθένα μας όπως οικογένεια, ζωή, αφοσίωση, ψέμα, κρύψιμο. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον κάθε ηθοποιό και σιγά σιγά, μέσα από ένα κώδικα που έχει διαμορφωθεί από τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου που σκηνοθετούν την παράσταση, προσπαθήσαμε να παίξουμε στα όρια του παράλογου, του κωμικού, του τραγικού. Η “Ζάχαρη”, παραστασιακά είναι σε έναν μόνιμο διάλογο με τα άκρα, από την τραγωδία μέχρι την μπαλαφάρα, ακριβώς όπως ταιριάζει και στην οικογένεια, όπως δηλαδή βιώνονται τα πράγματα μέσα σε αυτόν το θεσμό.

Σκηνικά και υποκριτικά διαχειριζόμαστε στιγμές, με έναν τρόπο εκφραστικά ακραίο, σε μια προσπάθεια να συνορέψει η πυρηνική αλήθεια του κάθε προσώπου με την εκφραστική υπερβολή».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ζάχαρη»

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου|Elephas tiliensis
Σκηνικά|Κοστούμια: Λυδία Ανδριώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη
Επικοινωνία & Προβολή: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Ελίνα Ρίζου

 

Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, τηλ. 210 5230267

Πότε: από 23 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 14 Μαρτίου 2023

Τιμές εισιτηρίων: 16€ κανονικό, 13€ φοιτητικό, άνω των 65, ΑμΕΑ, 65+

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/zaxar/

 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.
Στην παράσταση γίνεται χρήση strobe lights.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού