«Βενέμπρα»: δύο επιπλέον παραστάσεις 5 και 12 Φεβρουαρίου στο Red Jasper

Λόγω επιτυχίας, η παράσταση «Ανατολικά της Εδέμ» συνεχίζεται έως τις 4 Μαρτίου στο Αγγέλων Βήμα
26 Ιανουαρίου 2023
Γιάννης Λατουσάκης: «Παρουσιάζουμε αυτή την ιστορία, το έργο “Η Αρκούδα” μέσω ενός βοντβίλ, με τραγούδια, τρέλα και συγκίνηση»
26 Ιανουαρίου 2023

Sharing is caring!

Η Βενέμπρα είναι μια γυναίκα που απλώνει με τη φωνή της παράδοξες μελωδίες και σκοπούς γλυκούς, μα συνάμα θανατερούς. Γεννημένη μέσα στη δίνη ενός πολέμου, κατάφερε να επιβιώσει από αυτόν, στιγματισμένη όμως από την ανάσα του θανάτου, η σκιά του οποίου παρέμεινε ο μοναδικός πραγματικός της σύντροφος και οικογένεια. Μια γυναίκα καταδικασμένη να μην βρίσκει πραγματική γαλήνη ανάμεσα στους ζωντανούς, όντας μια δυσαρμονική πλην γοητευτική παραφωνία για την ύπαρξή τους.

Η performance «Βενέμπρα», ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα, εμπνέεται από το διήγημα «Γυναίκες που τραγουδούν αποχαιρετισμούς» του Χρυσόστομου Τσαπραῒλη, το οποίο βρίσκεται στη συλλογή με διηγήματα του ίδιου και χαρακτικά του Φώτη Βάρθη “Γυναίκες που επιστρέφουν” (εκδόσεις Αντίποδες, 2020). Κοινή αφετηρία και των δύο δημιουργών αποτελούν εννέα παραλογές της δημοτικής παράδοσης, εννέα πρόσωπα γυναικών που βρίσκονται σε οδυνηρές καταστάσεις, απειλητικές και απόκοσμες δημιουργώντας «μια νέα αφήγηση του πόνου των γυναικών που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν». Έτσι και η ιδέα για το αρχικό διήγημα προήλθε από την παραλογή της Προποντίδας «Κοράσιν ετραγούδαγε» και από τη μυθολογική αχλή γυναικών που το τραγούδι τους είναι θανάσιμο (Σειρήνες, Banshees).

Η «Βενέμπρα» έρχεται να προσδώσει στο αρχικό διήγημα ήχο και πνοή μέσα από τρία όργανα (φωνή, κιθάρα, βιόλα) και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που άλλοτε συμπορεύονται και άλλοτε συγκρούονται με τις λέξεις, πότε τις εγκαταλείπουν, πότε τις επιτρέπουν να επανακάμψουν και πότε τις μεταμορφώνουν σε τραγούδια-είτε πιο σαφή κι ευδιάκριτα, είτε σαν μνήμες θολές και απόηχους σβησμένους.

Ένα τοπίο ήχων από χορδές, ανθρώπινες και μη, που πάλλονται αποζητώντας να αποτινάξουν από πάνω τους την ταυτότητα του οιωνού αποκαλύπτοντας τα μύχια και ανείπωτα, ξορκίζοντας την προδιαγεγραμμένη μοίρα.

 

 

 

 

Πληροφορίες για την performance «Βενέμπρα»

Φωνή: Κλεοπάτρα Μάρκου
Βιόλα: Μιχάλης Καταχανάς
Κιθάρα, λούπες: Βασίλης Τζαβάρας
Συνθέσεις, αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Καταχανάς, Βασίλης Τζαβάρας

Συντονισμός-Δραματουργία: Κωστής Καλλιβρετάκης
Αφίσα: Χαρακτικό, ευγενική προσφορά του Φώτη Βάρθη
Σχεδιασμός εξωφύλλου και προγράμματος: Ευτυχία Λιάπη
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη

Μία συμπαραγωγή της ΑΜΚΕ «Επιστήμη Τέχνη Κοινωνία-Πέτρος Αλατζάς» και του Red Jasper Cabaret Theater (Κεφαλληνίας 18, τηλ. 2108822551)

 

Πού: Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ. 210 8822551, info@redjaspertheatre.gr

Πότε: 5 και 12 Φεβρουαρίου 2023 στις 21.30 (έναρξη εισόδου 21.00)

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr