Γιάννης Λατουσάκης: «Παρουσιάζουμε αυτή την ιστορία, το έργο “Η Αρκούδα” μέσω ενός βοντβίλ, με τραγούδια, τρέλα και συγκίνηση»

«Βενέμπρα»: δύο επιπλέον παραστάσεις 5 και 12 Φεβρουαρίου στο Red Jasper
26 Ιανουαρίου 2023
Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί τη «Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό»
27 Ιανουαρίου 2023
«Βενέμπρα»: δύο επιπλέον παραστάσεις 5 και 12 Φεβρουαρίου στο Red Jasper
26 Ιανουαρίου 2023
Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί τη «Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό»
27 Ιανουαρίου 2023

Ο Γιάννης Λατουσάκης ερμηνεύει στην παράσταση «Η Αρκούδα» που σκηνοθετεί ο Νίκος Καρδώνης. (Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει και υπογράφει τη μουσική μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη. Ο Γιάννης Λατουσάκης μιλάει στο theatermag.gr για την παράσταση του έργου «Η Αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ, η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Καρδώνη στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού, τον Χοροχρόνο, στο Γκάζι, εγκαινιάζοντας έτσι ένα άνοιγμα της σχολής στο χώρο του θεάτρου.

 

Πώς έχετε προσεγγίσει το έργο «Η Αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ; Θα δούμε ένα κλασικό ανέβασμα ή κάτι διαφορετικό;

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχουν τα έργα του Τσέχωφ είναι ότι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ανέβουν» με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με αυτό που θα επιλέξει να φωτίσει ο κάθε σκηνοθέτης σε συνεργασία με τους ηθοποιούς. Εμείς παρουσιάζουμε αυτή την ιστορία, το έργο «Η Αρκούδα», μέσω ενός βοντβίλ, με τραγούδια, τρέλα και συγκίνηση. Δεν ξέρω αν θα το βάφτιζε κανείς κλασικό ή διαφορετικό ανέβασμα, τολμώ, όμως, να πω πως υποσχόμαστε ότι δε θα περάσει απαρατήρητο!

 

Η ηθοποιός Κατερίνα Λάττα. (Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και πόσο κοντά μας είναι σήμερα;

Τα κύρια θέματα που θίγει το έργο είναι το πένθος, το χρέος και, φυσικά, ο έρωτας. Θέματα στα οποία θεωρώ, ότι ο Τσέχωφ ξέρει να κεντάει. Είναι μαέστρος στο να φτιάχνει χαρακτήρες γνώριμους στον καθένα και στο να τους βάζει σε καταστάσεις που είναι κάπως οικείες σε όλους.

 

Θα θέλετε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος μου είναι αυτός του Λουκα, του μπάτλερ της κυρίας Έλενα Πόποβα. Στα έργα του Τσέχωφ δε νομίζω πως υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ρόλοι. Όλοι είναι εξίσου σημαντικοί και αναγκαίοι για τη σωστή ροή και εξέλιξη της ιστορίας. Ο ρόλος αυτού του χαρακτήρα στο έργο, με τον τρόπο που εμείς θα την αφηγηθούμε, είναι ο ρόλος κλειδί, για να γεφυρώσει τους δύο διαφορετικούς κόσμους των δύο κεντρικών ηρώων.

 

Ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός. (Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Νίκο Καρδώνη και με τους ηθοποιούς Κατερίνα Λάττα και Γιάννη Δενδρινό;

Είναι ευτυχία και δώρο να δουλεύεις με ανθρώπους που αγαπάς, εκτιμάς και εμπιστεύεσαι απόλυτα! Με το Γιάννη και την Κατερίνα επικοινωνούμε ακόμα και χωρίς να χρειαστεί να μιλάμε. Έχουμε κοινή αισθητική και αίσθηση του χιούμορ, πράγμα που σίγουρα θα βοηθούσε τον οποιοδήποτε σκηνοθέτη να υλοποιήσει με περισσότερη ευκολία το όραμά του. Για ακόμα καλύτερή μας τύχη, όμως, το ρόλο του σκηνοθέτη είχε ο Νίκος. Ο Νίκος είναι ένας κατ’ εξοχήν εξαιρετικός ηθοποιός, με φανταστική φωνή, τρέλα, φαντασία και σιγουριά για αυτό που θέλει. Ήταν, λοιπόν, αναπόφευκτο να οδηγηθεί η παράσταση σε ένα εξωστρεφές βοντβίλ, με τραγούδια, πολλή τρέλα και άπειρη αγάπη για αυτό που ετοιμάσαμε, αλλά και μεταξύ όλων μας. Απόλυτα αναγκαίος ήταν ο Μιχάλης για να απογειωθεί όλη η δουλειά σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο! Άλλος τρελός κι αυτός…

 

Υπογράφετε τη μουσική μαζί με τον αδελφό σας, Μιχάλη Λατουσάκη. Πώς συνεργαστήκατε και ποιο είδος μουσικής θα ακούσουμε;

Τα δίδυμα αδέρφια που έχουν την τύχη να αγαπιούνται όσο ο Μιχάλης κι εγώ συνεργάζονται μόνο άριστα. Ξεκινήσαμε να γράφουμε μουσική στις αρχικές πρόβες, πάνω σε στίχους του Βασίλη Ανδρέου και σκαρώσαμε μερικές ωραίες μελωδίες που ταίριαξαν αμέσως στο ύφος της παράστασης. Η τελική μουσική του έργου, όμως, είναι δημιουργίες και συνθέσεις του Μιχάλη εξ’ ολοκλήρου. Στην πορεία ήταν δυσκολότερο να έχω ρόλο ηθοποιού και μουσικού ταυτόχρονα. Φοβόμουν ότι θα λειτουργούσα μέτρια και στα δύο. Άλλωστε, νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος από τον αδερφό μου για το ρόλο που είχε ως μουσικός. Ήταν σε κάθε πρόβα εκεί για να λειτουργεί ως ένας τέταρτος παρτενέρ και, όπως θα δείτε στην παράσταση, συνομιλεί τόσο αρμονικά μέσα στην ιστορία που είναι βαθιά συγκινητικό. Αν έπρεπε να κατατάξω κάπου το είδος της μουσικής θα έλεγα πως είναι στα πλαίσια του μιούζικαλ. Ήρωες που όταν πια τα λόγια δεν τους φτάνουν για να πουν αυτό που νιώθουν, το εκφράζουν με τραγούδι.

 

Ο μουσικός επί σκηνής Μιχάλης Λατουσάκης. (Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Αρκούδα»

Κείμενο: Άντον Τσέχωφ

Σκηνοθεσία: Νίκος Καρδώνης
Μετάφραση: Δαυίδ Μαλτέζε
Επιμέλεια κίνησης: Υβόννη Τζάθα
Μουσική: Μιχάλης και Γιάννης Λατουσάκης
Διασκευή και επιμέλεια στίχων: Βασίλης Ανδρέου
Κοστούμια – σκηνικά: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη, Νίκος Καρδώνης
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου
Teaser: Αλέξης Ορφανίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη

Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης, Γιάννης Δενδρινός
Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Λατουσάκης

 

Πού: Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού, Χοροχρόνος, Ορφέως 76 , Αθήνα (5 λεπτά από το μετρό του Κεραμεικού)

Πότε: από 28 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 (για 14 παραστάσεις)

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ ( κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, άνω των 65)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/iarkoyda/fbclid=IwAR3l7xV9_fR5LxRnAZK5AxOT9582zCE22bIXJ83W1bmQAs_Ax_iY7U0vj3c