Ηλίας Γραμματικογιάννης: «Στην κωμωδία “Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος” δε θα γελάσουμε μόνο, αλλά θα γεμίσουμε νοήματα, συναισθήματα»

«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» στο Θέατρο Αλκμήνη
25 Ιανουαρίου 2023
Θοδωρής Σκυφτούλης: «Το θέμα του έργου “Τάο” έχει να κάνει με τις σχέσεις των γενεών και τον τρόπο με τον οποίο συγκρούονται»
25 Ιανουαρίου 2023
«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» στο Θέατρο Αλκμήνη
25 Ιανουαρίου 2023
Θοδωρής Σκυφτούλης: «Το θέμα του έργου “Τάο” έχει να κάνει με τις σχέσεις των γενεών και τον τρόπο με τον οποίο συγκρούονται»
25 Ιανουαρίου 2023

Ο Ηλίας Γραμματικογιάννης υπογράφει το κείμενο της παράστασης «Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος».

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πρόκειται για μια σπαρταριστή και εύθυμη κωμωδία με τίτλο «Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος». Ο συγγραφέας Ηλία Γραμματικογιάννης μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου, η οποία παρουσιάζεται από τις 4 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Παραμυθίας. Το έργο γράφτηκε στα πλαίσια της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία (Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022).

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τη σπαρταριστή και εύθυμη κωμωδία «Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος»; Πώς προέκυψε η ιδέα, πώς ξεκινήσατε να γράφετε το κείμενο;

Τι να πούμε για το Βασιλιά μας, και τι Βασιλιάς ε; Ο Βαγγέλης ο ΙΙ ο Λεβεντόκαρδος! Σαν «ιδέα», πρωτοεμφανίστηκε στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία, με εισηγητές τους θεατρικούς συγγραφείς Θανάση Τριαρίδη και Μάνο Κουνουγάκη. Αναφορικά με το πώς προκύπτει μια ιδέα, νομίζω δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Μάλλον είναι πιο ασφαλές να ειπωθεί, ότι κάθε εγκεφαλικός, φανταστικός κόσμος, υφίσταται αυτοτελώς και περιμένει κάποιον να τον καταγράψει. Όταν συμβεί αυτό το καταλαβαίνεις, καθώς οι ήρωες είναι αληθινοί, ισορροπημένοι, στέρεοι. Συνεπώς, στις χιλιάδες των σκέψεων και των εγκεφαλικών διαδρομών, κάποια στιγμή έφτασα στο Βασίλειο στα Σεπόλια! Και είναι ένας υπέροχος κόσμος.

 

Από αριστερά προς δεξιά ο Μιχάλης Κατσούδας, ο Λευτέρης Πασπαράκης, ο Βαγγέλης Σαλβάνος, ο Ηλίας Γραμματικογιάννης και η Αριάδνη Αναστασοπούλου.

 

 

Ποιος είναι ο Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος και οι υπόλοιποι ήρωες του έργου και τι συμβαίνει ανάμεσά τους;

Σε ένα κόσμο που δεν έχει ανακαλυφθεί η γραφή, ο Βασιλιάς Βαγγέλης, είναι ο γόνος της δυναστείας των Μπαστακουλαίων και Μονάρχης απόλυτος, κυρίαρχος και κραταιός της πόλης Κράτους των Σεπολίων. Ζούμε σε μια εποχή στο σήμερα, με τη μόνη διαφορά ότι οι πόλεις Κράτη δεν έχουν καταργηθεί. Έτσι, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκεται η Δημοκρατία των Αθηνών με Πρωθυπουργό τον Πέρι (Περικλή) και η Ολιγαρχία του Πειραιά με Ολιγάρχη τον Σάκη (Θεοδόσιο). Έχουμε, θα λέγαμε, τρεις ανταγωνίστριες δυνάμεις με το Βασίλειο στα Σεπόλια να έχει μείνει πίσω και να φοβάται για την ύπαρξή του.

Ο Βασιλιάς Βαγγέλης είναι πρώτα απ’ όλα της πιάτσας παιδί και μονάρχης κατ’ επέκταση. Κόβει το μάτι του, ξέρει που βρίσκεται, ξέρει τι θέλει. Όμως έχει τα πάθη της Φιλοδοξίας και της Φιλαργυρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθεί να επιβιώσει και οδηγείται σε πόλεμο στην Αττική για να προλάβει τις εξελίξεις. Για να μη τον καταπιούν! Το Βασιλιά μας πλαισιώνουν η Πριγκίπισσα Μαρίκα, γλυκύτατη και καπάτσα, έχοντας το πάθος της Φιληδονίας, διακατέχεται δηλαδή, από έναν επικίνδυνο συβαριτισμό. Ανησυχεί για τον πόλεμο και προσπαθεί να επιβιώσει.

Πιστός στρατιώτης είναι ο Στέλιος ο Γενναίος, που προσπαθεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του Βασιλιά με τον πιο βιώσιμο τρόπο και καλοβλέπει θα λέγαμε και τη Μαρίκα. Ισορροπεί ανάμεσα στο καθήκον, στη λογική και στο συναίσθημα. Συνθλίβεται, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπει. Ποτέ. Και τέλος ο Σωτηράκης. Ο Σωτηράκης, είναι άνθρωπος που δεν προσαρμόζεται εύκολα, με ειδικές ικανότητες και πάνω απ’ όλα φωτογραφική μνήμη και IQ πολύ υψηλό. Είναι χωρίς άλλο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Βασιλιά Βαγγέλη κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Το μεγάλο, μυστικό αν και προβληματικό, όπλο του.

 

 

Πώς νιώθετε βλέποντας τους ήρωες να «ζωντανεύουν» επί σκηνής;

Θα έλεγα τους «ζηλεύω», γιατί κατόρθωσαν να γίνουν άχρονοι. Να νικήσουν τη φθορά. Να υπάρχουν για πάντα. Είτε διάσημοι, είτε αφανείς, ο κόσμος θα το αποφασίσει αυτό, οι ήρωες αυτοί θα υπάρχουν στο διηνεκές. Σε προσωπικό επίπεδο, νιώθω ότι είναι μια μικρή νίκη σε ό,τι κινεί τον κόσμο σήμερα. Την ανάγκη να αφήσει κανείς κάτι πίσω του, να κάνει κάτι να βάλει την ψυχή του μέσα όταν θα φύγει, όπως αναφέρεται στο ΦΑΡΕΝΑÏΤ 451.

Έτσι λοιπόν, χαίρομαι για τους ήρωες που ζωντάνεψαν και έγιναν άχρονοι, άλλωστε στο έργο ο Βασιλιάς Βαγγέλης το αντιλαμβάνεται και το αναφέρει ξεκάθαρα:

Βαγγέλης: Εμείς μείναμε στην Ιστορία. Εμείς ζωντανέψαμε. Τους άλλους θα τους φάει το σκοτάδι της λήθης, Μαρικάκιιιι.

 

 

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Τριανταφύλλου. Πώς ήταν η συνεργασία σας μαζί του και με τους ηθοποιούς;

Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος σεμνός και μαχητής. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεις ανθρώπους να βασίζεσαι. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω για τη συνεργασία μας, είναι ότι μαθαίνω δίπλα του, αντιλαμβάνομαι την εφικτότητα που έχουν οι λέξεις που γράφεις στο χαρτί, όταν θα πρέπει να βρεθούν σε στόματα ηθοποιών επί σκηνής. Και αυτό, όταν έχεις έναν άνθρωπο να σε κάνει να το νιώσεις, να το αντιληφθείς, να το δεις στην πράξη, είναι όφελος πολύ πέρα από μια παράσταση. Σε κάθε περίπτωση, με το Γιώργο συζητάμε και άλλες συνεργασίες σε έργα που βρίσκονται σε αναμονή, να αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Πέρα από τον σκηνοθέτη μας και οι ηθοποιοί μας είναι άνθρωποι αγνοί και με πολύ πολύ μεράκι. Θέλω να τους μνημονεύσω, γιατί πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα ήταν μια παράσταση χωρίς ηθοποιούς. Με αλφαβητική σειρά η Αριάδνη Αναστασοπούλου ενσαρκώνει την πριγκίπισσα Μαρίκα, ο Μιχάλης Κατσούδας τον Σωτηράκη, ο Λευτέρης Πασπαράκης το Στέλιο το Γενναίο και ο Βαγγέλης Σαλβάνος το Βασιλιά Βαγγέλη. Είναι άξιοι και τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία μας.

 

 

Ποιον διάλογο του έργου ξεχωρίζετε; Υπάρχει κάποια σκηνή που θα προκαλέσει πολύ γέλιο στο κοινό;

Ο ρυθμός του έργου είναι πολύ γρήγορος, άλλωστε είμαστε σε πόλεμο. Μόνο σε δυόμιση σκηνές υπάρχει μια σχετική παύση. Τώρα τι είναι το γέλιο; Γιατί γελάμε αναρωτηθήκαμε ποτέ; Εγώ, όπως το αντιλαμβάνομαι, γέλιο είναι ό,τι διαταράσσει τη φυσιολογική εξέλιξη των γεγονότων, χωρίς να προκαλεί βλάβη ή χωρίς να προσβάλει. Περιμέναμε π.χ. να ακούσουμε κάτι, ακούσαμε κάτι αναπάντεχο με διττή έννοια και για αυτό γελάμε.

Αν όμως αυτό το κάτι προκαλέσει γέλιο και έχει στο υπόβαθρό του ένα βαθύ φιλοσοφικό νόημα, ένα νόημα ζωής θα λέγαμε, τότε δε γελάμε μόνο, αλλά ανεβαίνουμε ένα μικρό σκαλί με τον πιο ξεκούραστο τρόπο. Τότε ναι, είναι γέλιο και δεν κινδυνεύει να γίνει γελοίο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρώ, σ’ αυτή την κωμωδία δε θα γελάσουμε μόνο. Αλλά θα γεμίσουμε νοήματα, συναισθήματα, και ίσως κάπου ανάμεσα στους ήρωες, κάπου σ’ αυτό το μικρό βασίλειο, βρούμε όλοι ένα μέρος του εαυτού μας. Και αφού μου το ζητάτε με χαρά θα σας πω τη αγαπημένη μου στιχομυθία και θα σας περιμένουμε με το καλό στην παράσταση:

Βαγγέλης: Γιατί χρειαζόμαστε τις γυναίκες;

Σωτηράκης: Γιατί;

Βαγγέλης: Γιατί, αν ο άντρας έφτιαχνε τον κόσμο μόνος, αυτός θα είχε ένα ράντζο και μια λεκάνη. Για αυτό. Οι γυναίκες βάζουν τον πολιτισμό στη ζωή μας, Σωτηράκη. Να πάρουμε και το ένας μας, να έχουμε και το άλλο μας, να γίνει το κάθε μέρα μας καλύτερο. Τι πρέπει να προσέχουμε όμως;

Σωτηράκης: Μην αφήσουμε τον πολιτισμό απλήρωτο και πάθουμε πολιτισμικό σοκ.

Βαγγέλης: Α να γεια σου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να μην πάρουμε πολλά και δε μπορούμε να κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι, γιατί δεν έχουν τελειωμό αυτές αδερφέ μου. Ξέρεις καμία γυναίκα που η ντουλάπα να χωράει τα ρούχα;

Σωτηράκης: Δεν ξέρω καμία γυναίκα … γενικότερα.

Βαγγέλης: Σωστό και αυτό. Λοιπόν, ανακεφαλαίωση. Θα περάσει ένας έρωτας στον αιώνα. Απ’ το να περιμένεις να σου ‘ρθει το λαχείο καλύτερα να βρεις έναν άνθρωπο να συνεννοείσαι. Τ’ ακούς ρε; Η συνεννόηση είναι αγάπη και η αγάπη είναι πάνω απ’ τον έρωτα.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος»

Συγγραφέας: Ηλίας Γραμματικογιάννης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες- Video: Ορέστης Δικαίος (Στούντιο Ντορ 9)

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αριάδνη Αναστασοπούλου (Πριγκίπισσα Μαρίκα, η Καπατσωτάτη)
Μιχάλης Κατσούδας            (Σωτηράκης, ο Ανακατώστρας)
Λευτέρης Πασπαράκης       (Στέλιος, ο Γενναίος)
Βαγγέλης Σαλβάνος            (Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ, ο Λεβεντόκαρδος)

 

Πού: Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27, Αθήνα

Πότε: από 4 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 20.30

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/basilias-baggelis-ii-o-lebentokardos/