Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη: «Το έργο “Εις το όνομα του Πατρός” έχει πολλές πτυχές και η κακοποίηση είναι μια από αυτές»

Δημήτρης Μπίτος: «Όλοι οι χαρακτήρες του έργου κάτι πενθούν στην “Αγγέλα”, αυτό το πένθος είναι ίσως η ίδια η Ελλάδα»
21 Ιανουαρίου 2023
«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» στο Θέατρο Αλκμήνη
25 Ιανουαρίου 2023
Δημήτρης Μπίτος: «Όλοι οι χαρακτήρες του έργου κάτι πενθούν στην “Αγγέλα”, αυτό το πένθος είναι ίσως η ίδια η Ελλάδα»
21 Ιανουαρίου 2023
«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» στο Θέατρο Αλκμήνη
25 Ιανουαρίου 2023

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πρόκειται για μια παράσταση για θεατές άνω των 16 ετών. Η Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη μιλάει στο theatermag για την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, με τίτλο «Εις το όνομα του Πατρός» σε κείμενο Γιάννη Κωσταρά, η οποία ανεβαίνει κάθε Παρασκευή στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση».

 

Πώς επιλέξατε ως πρώτη σας σκηνοθετική δουλειά το νέο ελληνικό έργο «Εις το όνομα του Πατρός» του Γιάννη Κωσταρά;

Αν και έχω χρόνια στο θέατρο, εντούτοις, όντως αυτή είναι η πρώτη μου σκηνοθετική δουλειά. Το γιατί, μάλλον είναι κάτι το… καρμικό. Πολύ μικρή, ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με την συγγραφή θεατρικών κειμένων, λόγω του αιωνίου εφήβου, του υπέροχου Αντώνη Σαμαράκη και της «Ελενίτσας» του, της αγαπημένης συζύγου του, Ελένης Σαμαράκη. Ο Αντώνης, ήταν προσωπικός φίλος της μητέρα μου, της ηθοποιού Μαίρης Ιγγλέση, κι όταν η ίδια ολοκλήρωσε μια τεράστια έρευνα για εκείνον, όπως και παρουσιάστηκε στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση», της ζήτησε, να ασχοληθώ εγώ με τη θεατρική διασκευή του σπουδαίου έργου του, «Ζητείται Ελπίς». Αυτή η κίνησή του, μου άνοιξε νέους δρόμους, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και στον τρόπο σκέψης και οπτικής των πραγμάτων. Θα τον ευγνωμονώ πάντα για αυτό.
Φέτος λοιπόν, ήρθε στα χέρια της μητέρας μου το έργο «Εις το όνομα του Πατρός» του Γιάννη Κωσταρά. Εκείνη, μου το παρέδωσε και αφού μου ζήτησε να το διαβάσω μου είπε «ξέρω ότι είναι για σένα». Κι όντως ήταν αδύνατον να αφήσω αυτό το κείμενο από τα χέρια μου! Κοινός παρονομαστής και των δύο αυτών «αρχών», από άλλο μετερίζι; Η ελπίδα μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις της.

 

H Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη σκηνοθετεί την παράσταση «Εις το όνομα του Πατρός» που παρουσιάζεται στο Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση».

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου και πόσο επίκαιρο είναι σήμερα;

Υπό την πρώτη ανάγνωση, το έργο έχει να κάνει με την εξομολόγηση ενός δολοφόνου και τους λόγους που τον οδήγησαν στη βία. Η αιτία όμως, είναι βαθύτερη και δεν είναι άλλη, από την «γεννοποιό» ρίζα της κακοποίησης, κάτι που το καθιστά απόλυτα επίκαιρο. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο, σε αντίθεση με το κρεσέντο βίας και ενδοοικογενειακής κακοποίησης που ζούμε πλέον και στη χώρα μας, με το ένα έγκλημα να διαδέχεται το άλλο, σαν σε διαγωνισμό αγριότητας.

 

 

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες του έργου;

Οι χαρακτήρες είναι βαθιά δεμένοι μεταξύ τους, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην αναλύσω περαιτέρω. Αυτό που μπορώ όμως να πω, είναι ότι ενώ έχουμε τρεις ηθοποιούς επί σκηνής, ταυτόχρονα «δένονται» πέντε χαρακτήρες, μαζί με τον μουσικό της παράστασης που είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το έργο και τον ίδιο τον θεατή σε ρόλο παρατηρητή, να βλέπει το έργο σαν μέσα από την «κλειδαρότρυπα».

 

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς της παράστασης Γιώργο Πασσάκο, Γιάννη Κωσταρά και φυσικά με τη Μαίρη Ιγγλέση, η οποία είναι και η μητέρα σας;

Εξαιρετική! Είμαι ευτυχισμένη για αυτή τη συνεργασία, η οποία από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα, διέπεται από πολιτισμό, ευγένεια, κατανόηση και σεβασμό και από τους ηθοποιούς, αλλά και από τον μουσικό μας, τον Δημήτρη Τσάρνο. Όσον αφορά στη μητέρα μου, η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ξαφνιάστηκα. Ξέρετε… όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί ο γονιός τις «διορθώσεις» του παιδιού του, πόσω δε μάλλον, όταν μιλάμε και για τον ίδιο επαγγελματικό χώρο. Κι όμως, η συνεργασία μας, απέδειξε το αντίθετο. Είναι μια υπέροχη μαθήτρια, που έχει εκπαιδευτεί να δέχεται τη σκηνοθετική γραμμή και να την διατηρεί με απόλυτη στοχοπροσήλωση. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου, για την αγάπη που έδειξαν στη δουλειά.

 

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις συζητήσεις που θα ακολουθούν μετά τις παραστάσεις με ειδικούς ψυχικής υγείας;

Έχουμε ήδη προγραμματίσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, μετά το πέρας της παράστασης, να υπάρχει να υπάρχει σύμβουλος ψυχικής υγείας, ο οποίος κάθε φορά να είναι διαφορετικός και να αναλύει τις αιτίες της βίας και όχι μόνο. Το έργο «Εις το όνομα του Πατρός», έχει πολλές πτυχές και η κακοποίηση είναι μία από αυτές.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Εις το όνομα του Πατρός»

Κείμενο: Γιάννης Κωσταράς
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Λίτσας
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες – video: Αλέξανδρος Χατζάκης (studio Xatzakis)
Studio ηχογραφήσεων: O – zone studio
Έντυπα: grafistes – Τάσος Ακρίβος
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν: Γιώργος Πασσάκος, Γιάννης Κωσταράς και η Μαίρη Ιγγλέση
Μουσικά στοιχεία επί σκηνής: Δημήτρης Τσάρνος

 

Πού: Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση», Λέσβου 8, Αθήνα

Πότε: κάθε Παρασκευή στις 21.00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€ μειωμένο / ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)

Δωρεάν είσοδος για ανέργους (με επίδειξη κάρτας ανεργίας)

Κρατήσεις θέσεων: 210-8645400, 6949 103079