Δημήτρης Μπίτος: «Όλοι οι χαρακτήρες του έργου κάτι πενθούν στην “Αγγέλα”, αυτό το πένθος είναι ίσως η ίδια η Ελλάδα»

Βαγγέλης Σαλευρής: «Κεντρικό θέμα της παράστασης “Ποντικοπαγίδα” είναι η εκδίκηση για την παιδική κακοποίηση που αναφέρεται το έργο»
20 Ιανουαρίου 2023
Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη: «Το έργο “Εις το όνομα του Πατρός” έχει πολλές πτυχές και η κακοποίηση είναι μια από αυτές»
23 Ιανουαρίου 2023

Ο Δημήτρης Μπίτος σκηνοθετεί την παράσταση «Αγγέλα» η οποία παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών .

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι η δεύτερη φορά που καταπιάνεται με την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου. Ο Δημήτρης Μπίτος μιλάει στο theatermag για την ομότιτλη παράσταση που παρουσιάζεται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στην οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία.

 

«Είχα σκηνοθετήσει την “Αγγέλα” το 2010, στο θέατρο Σφενδόνη στην Αθήνα και πέρυσι μου ζητήθηκε από το ΚΘΒΕ να την σκηνοθετήσω εκ νέου με τον δικό μου τρόπο, με τη δική μου ματιά, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών» λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος. «Η παράσταση της Αθήνας, ήταν μια πολύ ιδιαίτερη και καινοτόμα παράσταση, όπως την είχα ανεβάσει πριν από δώδεκα χρόνια. Η αλήθεια είναι, ότι φοβόμουν μήπως και επαναλάβω την ίδια παράσταση και στην αρχή αυτή ήταν η μεγαλύτερή μου ανησυχία και το μεγάλο στοίχημα, βέβαια. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε και έτσι θα δείτε μια τελείως διαφορετική παράσταση και θα έλεγα, ότι κάπως είναι η συνέχεια και η εξέλιξη της προηγούμενης “Αγγέλας”. Το έργο αυτό, του Γιώργου Σεβαστίκογλου, είχε ανέβει στο ΚΘΒΕ το 2016 και χαίρομαι πολύ, που αφενός στο ΚΘΒΕ ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κείμενα – άλλωστε η “Αγγέλα” είναι ένα πολύ ωραίο ελληνικό έργο – και αφετέρου επειδή πιστεύω ότι τους ιντριγγάρει ο τρόπος που σκηνοθετώ. Έτσι, αποδέχτηκα με χαρά την πρόσκληση, για να δείξω τη δική μου ματιά πάνω σε αυτό το έργο».

 

 

 

«Η Αγγέλα είναι μια κοπέλα που έρχεται στην Αθήνα για να δουλέψει ως υπηρέτρια σε ένα σπίτι. Είναι ένα love story, πολιτικοποιημένο όμως» συνεχίζει ο Δημήτρης Μπίτος. «Ένα πολύ ελληνικό έργο, που γράφτηκε από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου το 1957, στη Μόσχα. Το έργο, απαγορεύτηκε να ανέβει στην Ελλάδα λόγω του θέματος και της τότε πολιτικής κατάστασης και πρώτη φορά το ανέβασε ο Κάρολος Κουν, το 1965. Έχει και έρωτα, είναι βαθιά πολιτικό, έχει και αγώνα για τον έρωτα, για μια καλύτερη ζωή, έχει πολλά όνειρα, αλλά και πολύ πένθος. Όλοι οι χαρακτήρες του έργου κάτι πενθούν στην “Αγγέλα”, αυτό το πένθος είναι ίσως η ίδια η Ελλάδα. Δουλέψαμε άψογα και με τους εννέα ηθοποιούς της παράστασης, δύο από αυτούς είναι στην ομάδα μου, την ΑΣΙΠΚΑ. Με τους υπόλοιπους, γίναμε πολύ γρήγορα μια ομάδα, όπου όλοι δεν προσέγγισαν τους ρόλους ως μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά σαν μέλη ενός Χορού, που φέρνει στο μυαλό το Χορό του αρχαίου δράματος. Δεν έχω πειράξει καθόλου το κείμενο, άλλωστε όταν καταπιάνεσαι με τέτοια έργα, που είναι μεν παλιά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάτι να πούνε και τώρα.

Σκηνοθετικά, υπάρχουν αρκετοί δρόμοι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει. Ο ένας δρόμος, είναι να πας μαζί με τις εικόνες του κειμένου και με το χρόνο του. Αν πας έτσι, πέφτεις κοντά σε κάτι που είναι λίγο φολκλόρ. Ο άλλος δρόμος, που είναι και ο πιο δύσκολος, είναι να καταργήσεις το χώρο και το χρόνο και να βρεις μέσα από αυτό τη δομή, την ποίηση και το νεύρο της εκάστοτε ιστορίας. Αυτό έκανα και εγώ, καταργώντας το χώρο και το χρόνο, προσπάθησα μέσα από τους ηθοποιούς και μέσα από τον σκηνικό χώρο να βγάλω την ποίηση, το νεύρο και την ένταση αυτής της ιστορίας και νομίζω πως όλοι μαζί τα καταφέραμε. Υπάρχει μια πολύ ωραία φράση στο έργο που με συγκινεί από τη Γεωργία, την παθούσα ερωτικά του Στράτου, που λέει “Μια Κυριακή απόγευμα, είχα έναν άνθρωπο, κρατούσα ένα μπράτσο και εκείνος ερχόταν ζεστός από αλληνής κρεβάτι”. Από τη Θεσσαλονίκη και την “Αγγέλα”, θα βρεθώ και τον Φεβρουάριο στην Αθήνα με την παράσταση “Το γεύμα”, που είχαμε παρουσιάσει πέρυσι στο θέατρο της οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αγγέλα»

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Μπίτος
Σκηνικά- Κοστούμια: Νέλλη Σφακιανάκη
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λέλα Μεντεκίδου
Βοηθός Σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Χριστίνα Θαλασσά
Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα – Έλλη Αθανασοπούλου (Φανή), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Στράτος), Μελίνα Αποστολίδου (Γεωργία), Νικόλαος Δροσόπουλος (Λάμπρος), Ζωή Ευθυμίου (Νέρα), Γιάννης Καραμφίλης (Εϊβαλάδες), Ελένη Μιχαηλίδου (Άννα), Ιωάννα Παγιατάκη (Αγγέλα), Θοδωρής Πολυζώνης (Μένιος)

Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Καραμφίλης (Μπουζούκι, φωνή), Νάντια Παυλίδου (Κιθάρα, φωνή)

 

Πού: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Πότε: από 18 Δεκεμβρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 και 21.00
Κυριακή: 19.00

Προπώληση εισιτηρίων: ntng.gr |viva.gr | 11876

Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλ. 2315 200200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα – Κυριακή, 08:30 – 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00 – 21:30
Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00- 21:30
Πλατεία Αριστοτέλους:
Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00

Τιμές εισιτηρίων
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19:00- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 / ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65,  Εκπαιδευτικών)

ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ 21:00  & ΣΑΒΒΑΤΟ στις 18:00
Γενική είσοδος: 10€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65,  Εκπαιδευτικών)

ΑΜΕΑ: Δωρεάν (απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση)
ΑΝΕΡΓΩΝ: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης  στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση)
ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης  στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.
Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€

Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας» για 3 άτομα 25€ και 4 άτομα 30€
(απαιτείται  η  αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)

Φοιτητικό εισιτήριο: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5€ / άτομο.
Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή)
Ομαδικό Μαθητικό Εισιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€

Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012

Loyalty Club
Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν  όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

Loyalty Card ΑΠΛΗ: 100€, Loyalty Card EXTRA: 200€, Loyalty Card VIP: 300€