Ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί την παράσταση «Στο πέμπτο σκαλοπάτι»
20 Ιανουαρίου 2023
Βαγγέλης Σαλευρής: «Κεντρικό θέμα της παράστασης “Ποντικοπαγίδα” είναι η εκδίκηση για την παιδική κακοποίηση που αναφέρεται το έργο»
20 Ιανουαρίου 2023
Ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί την παράσταση «Στο πέμπτο σκαλοπάτι»
20 Ιανουαρίου 2023
Βαγγέλης Σαλευρής: «Κεντρικό θέμα της παράστασης “Ποντικοπαγίδα” είναι η εκδίκηση για την παιδική κακοποίηση που αναφέρεται το έργο»
20 Ιανουαρίου 2023

 

Η Θεατρική Ομάδα Μήδεια, παρουσιάζει στο Θέατρο Δρόμος, την παράσταση «Καίσαρας», η οποία είναι βασισμένη στην εμβληματική πολιτική τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Ιούλιος Καίσαρας». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ήρα Δαμίγου, Πάνος Ιωαννίδης, Γιώργος Λιάκος, Θοδωρής Λουφόπουλος, Δάφνη Μαρκάκη και Σάββας Πογιατζής. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 28 Ιανουαρίου.

Ποια η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική και σε θέσεις εξουσίας;
Ποιος ο ρόλος των πολιτών; Πολιτικό όραμα ή μονάχα στείρα ρητορική που θρέφει την διαφθορά, την διαπλοκή και τον λαϊκισμό;

Η Αρχαία Ρώμη δεν ένιωσε ποτέ μόνη, από τότε μέχρι στο σήμερα και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Όταν η Κάσσια και ο Βρούτος συνειδητοποιούν πως η κραταιότατη Καίσαρας αποτελεί πολιτική απειλή για την αγαπημένη τους χώρα, τότε υπάρχει μόνο μία λύση.

 

 

Περίληψη του έργου

Η συγκέντρωση τρομερής δύναμης σε ένα μόνο πρόσωπο και η συνεχής αυξανόμενη επιρροή στην πολιτική ζωή της Ρώμης της Νέας Μεγάλης Ιταλίας που έδειχνε μια πορεία προς την απόλυτη μοναρχία, ήταν η αιτία να σχεδιαστεί μια δολοφονία από επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής ζωής. Για την δημοκρατία ή όχι; Ή μήπως ο υπερβάλλων ζήλος για την δημοκρατία οδηγεί σε εμφύλιες συρράξεις; Μήπως όλα έχουν ως στόχο την κατάληψη της εξουσίας, δόξας και χρήματος και ποιος είναι τότε ο ρόλος των πολιτών;

Στην πρωτεύουσα της Νέας Μεγάλης Ιταλίας την Ρώμη για τέταρτη συνεχόμενη φορά έλαβε ισχυρή εντολή η κυβερνώσα παράταξη, συντρίβοντας την αντίπαλη παράταξη του Πομπήιου με νέα αρχηγό, η οποία συνεχίζει επάξια τον δρόμο που χάραξε η οικογένειά της. Η κραταιότατη Καίσαρας συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες πάνω της, οδηγεί μια ομάδα συγκλητικών, της οποίας μέλη αποτελούν η Κάσσια και ο Βρούτος, να οργανώσουν τη δολοφονία της, με το φόβο πως θα γίνει απόλυτη μονάρχης της Ρώμης και αυτοκράτειρα του κόσμου καταλύοντας την σύγκλητο και συνάμα την “δημοκρατία”.

Η κραταιότατη Καίσαρας παρά τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει, παραβρίσκεται στο Καπιτώλιο την ημέρα που οι ομάδα των συνωμοτών σκοπεύει να την δολοφονήσει και το πράττει κατά την διάρκεια της τακτικής συνέλευσης της συγκλήτου. Ο Βρούτος ανεβαίνει στο βήμα για να καθησυχάσει το οργισμένο πλήθος και προς στιγμή το καταφέρνει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήταν αναγκαίο κακό για την ασφάλεια του  κράτους η δολοφονία της πανίσχυρου Καίσαρα.
Το πλήθος φαίνεται να ηρεμεί μέχρι τη στιγμή που στο βήμα ανεβαίνει ο Μάρκος Αντώνιος, και αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Βρούτου. Ο εύπιστος λαός εκεί που ζητωκραύγαζε για το τέλος της τυραννίας  ξεσηκώνεται ξανά, αυτή την φορά κατά των συνωμοτών, με αποτέλεσμα την εμφύλια σύρραξη.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Καίσαρας»

Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Β. Σκηνοθέτη: Ήρα Δαμίγου
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητικά σειρά): Ήρα Δαμίγου, Πάνος Ιωαννίδης, Γιώργος Λιάκος, Θοδωρής Λουφόπουλος, Δάφνη Μαρκάκη, Σάββας Πογιατζής

Πολίτε;: Η Θεατρική Ομάδα ΑΙΘΟΥΣΑ 10 με τους: Ιωάννα Βαργιανίτη, Ευαγγελία Δημητροπούλου, Αγγελική Κυρκοπούλου, Μαρίτα Κωστοπούλου, Σωτήρης Μαντζανάς, Γιάννης Παγουλάτος, Μαριάννα Πονηράκη, Θάνος Τσιάπλας, Αναστασία Χατζηρόδου

Παρουσιαστές οι: Μάνος Ζούρας και Ναταλία Βογιατζόγλου
Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Σκηνικά – Art Director: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μουσική Επιμέλεια και Ηχητικός Σχεδιασμός: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Φωτογράφιση: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Mastering Ήχου – Tonmeister: Χρήστος Τσακηρίδης
Post Production και Editing: Λάζαρος Αγγουράς
Σκηνοθέτης Trailer και Εξωτερικών Γυρισμάτων: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Δ/νση Φωτογραφίας Εξωτερικών Γυρισμάτων: Πάνος Μπέσης
Δ/νση Φωτογραφίας Εσωτερικών Γυρισμάτων: Τάκης Μακρόπουλος
Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού
Studio Γυρισμάτων: EarthView
Παραγωγή: Medea Pictures

 

Πού: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Αθήνα, (ΗΣΑΠ Σταθμός Βικτωρίας – ΜΕΤΡΟ Σταθμός Αττικής)

Πότε: από 28 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 20.30

Διάρκεια: 120 λεπτά, με διάλειμμα

Εισιτήρια:  15 ευρώ (γενική είσοδος),  12 ευρώ (μειωμένο: φοιτητές, άνεργοι, 65+)

Προσφορά προπώλησης: €13  Από το viva.gr και από το ταμείο του θεάτρου μέχρι και μια (1) ημέρα πριν την παράσταση.

Ομαδικό 10+ ατόμων: 13€