Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί τον «Επισκέπτη» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Γκιακ»: 4+1 ερωτήσεις για τον Γιώργο Σύρμα και τον Δημοσθένη Ξυλαρδιστό
17 Ιανουαρίου 2023
«1975» ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε! στο Rabbithole
18 Ιανουαρίου 2023
«Γκιακ»: 4+1 ερωτήσεις για τον Γιώργο Σύρμα και τον Δημοσθένη Ξυλαρδιστό
17 Ιανουαρίου 2023
«1975» ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε! στο Rabbithole
18 Ιανουαρίου 2023

O Μάνος Βακούσης και η Μαρία Παπαλάμπρου ερμηνεύουν στην παράσταση «Ο Επισκέπτης» που σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας. (Φωτογραφίες: Γιάννης Δίασακης).

 

Ένα χρόνο μετά τις πολύ επιτυχημένες «Αινιγματικές παραλλαγές», ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με τον «Επισκέπτη» του ίδιου συγγραφέα και εκλεκτούς ερμηνευτές, σκηνοθετώντας ένα έργο έντονο σε συναισθήματα και αντιπαραθέσεις, ιδέες και αναζητήσεις.

Ο Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς της Γαλλίας, με τον «Επισκέπτη» μας μεταφέρει στη Βιέννη, το 1938. Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο.

 

 

 

Ο Επισκέπτης, ένας επιπόλαιος και κυνικός δανδής με σμόκιν και καπέλο, έχει απίστευτα πράγματα να πει. Ποιος είναι αυτός; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως; Όπως ο ίδιος ο Φρόιντ, ο καθένας μας θα πρέπει να αποφασίσει, κατά τη διάρκεια αυτής της σοβαρής, τρελής βραδιάς, ποιος είναι πραγματικά αυτός ο επισκέπτης. Ο εξαιρετικός Μάνος Βακούσης ερμηνεύει τον ρόλο του Επισκέπτη. Η έμπειρη και ταλαντούχα Μαρία Παπαλάμπρου επελέγη για το ρόλο της Άννας Φρόυντ και ο Φώτης Θωμαΐδης για εκείνο του Φρόιντ. Τον Αξιωματικό ερμηνεύει ο Δημήτρης Παπαδάτος.

 

Σημείωμα Σωτήρη Τσαφούλια

Όταν διάβασα το έργο του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ  «Ο Επισκέπτης», μου ήρθε στο μυαλό μια φράση του Ευριπίδη. «Τι είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσα τους;»
Η συζήτηση μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του Επισκέπτη στην καρδιά αυτού του αλληγορικού έργου, μοιάζει με την περίληψη μιας συζήτησης επί ενός θέματος που πάντα θα απασχολεί και θα διχάζει τους ανθρώπους, όχι μόνο μεταξύ τους, άλλα τον κάθε ένα από εμάς εσωτερικά.Το έργο αυτό με κέρδισε γιατί είναι τολμηρό, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θέτει ερωτήματα, ενώ παράλληλα διατηρεί μια εξαιρετική ισορροπία στην επιχειρηματολογία της προσέγγισης των ερωτημάτων που θέτει. Διαθέτει πάθος και σεβασμό και δεν προσφέρει απαντήσεις. Και είναι αυτό ακριβώς που κάνει το έργο εκτός από φιλοσοφικό και βαθιά ερωτικό.
Γιατί ο Έρωτας κρύβεται στις Ερωτήσεις. Ο Επισκέπτης είναι ένα ιδιαίτερο ως προς τη θεματική, τη γραφή και το ύφος έργο. Μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα από τη ζωή του πατέρα της ψυχανάλυσης  μπλέκονται στο έργο,   δίνοντας τη δυνατότητα στον συγγραφέα του να ασχοληθεί με τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα μεγάλα ιδεολογικά και μεταφυσικά  ερωτήματα της ύπαρξης.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Επισκέπτης»

Κείμενο: Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ
Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας – Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – Έλενα Πετροπούλου
Παίζουν: Στο ρόλο του Επισκέπτη ο Μάνος Βακούσης, στο ρόλο του Φρόιντ ο Φώτης Θωμαΐδης, Άννα Φρόιντ η Μαρία Παπαλάμπρου, Αξιωματικός ο  Δημήτρης Παπαδάτος.
Φωτογραφίες:  Γιάννης Δίασακης
Παραγωγή: Robin 4 Arts

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 2103418550 – info@mcf.gr

Πότε: από 1η Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 18.30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.30 και στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κέντρο: 25€ (20€ μειωμένο*)
Πλαϊνά: 20€ (15€ μειωμένο*)

* Τα μειωμένα εισιτήρια Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Ανέργων (ΟΑΕΔ)/ ΑμΕΑ/ άνω των 65/ ομάδες άνω των 10 ατόμων.

Προπώληση εισιτηρίων:
TICKET SERVICES
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
– τηλεφωνικά: 2107234567
– online: www.ticketservices.gr

– ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ