Κωνσταντίνα Ράικου και Κωνσταντίνε Σωτηριάδη, «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»;

Ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση «Δια μίαν ανάμνησιν» στο θέατρο Μπέλλος
13 Ιανουαρίου 2023
Η «Ζάχαρη» του Δημήτρη Αγαρτζίδη στο θέατρο Σταθμός
14 Ιανουαρίου 2023

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Δύο από τα μέλη της ομάδας θεάτρου Σιμουλτανέ, απαντούν σε έξι ερωτήσεις, σχετικά με την παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης». Η Κωνσταντίνα Ράικου και ο Κωνσταντίνος Σωτηριάδης μιλούν στο theatermag για την παράσταση η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Ίσον. Ως Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ υπογράφουν το κείμενο, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια, ενώ ως ηθοποιοί ερμηνεύουν τον Οδυσσέα και τον Φιλοκτήτη αντίστοιχα.

 

Υπογράφετε από κοινού το κείμενο, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Πώς συνεργαστήκατε σε αυτή την παράσταση;

Κωνσταντίνα Ράικου: Η συνεργασία μας προέκυψε οργανικά. Με τον Κωνσταντίνο Σωτηριάδη και τον Δημήτρη Λιλή, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στα πλαίσια της Δραματικής Σχολής και έχουμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό στη δουλειά μας, να λέμε και να εννοούμε το ίδιο πράγμα. Φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Διαβάζοντας όλοι μαζί το κείμενο, καταλάβαμε πολύ γρήγορα, ότι το όραμα ήταν κοινό. Υπήρξαν διαφωνίες κατά τη διάρκεια της συνεργασίας και αυτό είναι που μας έδωσε την ώθηση, να προχωρήσουμε παρακάτω.

 

 

Ποιους ρόλους ερμηνεύετε;

Κωνσταντίνα Ράικου: Ο Δημήτρης Λιλής είναι η Ήρα. Αντιπροσωπεύει την ανώτερη κοινωνική τάξη και απευθύνεται στους άλλους δύο χαρακτήρες από το «βάθρο» της. Ο χαρακτήρας είναι δοσμένος ως transexual. Έτσι, παρουσιάζεται η τυχαιότητα με την οποία έρχεται κανείς στη ζωή και βρίσκεται σε μια κάστα κι ένα σώμα που δεν διάλεξε.

Ο Κωνσταντίνος Σωτηριάδης ερμηνεύει τον Φιλοκτήτη. Το κατώτερο κοινωνικό στρώμα, τον εργάτη που επαναστατεί, αλλά τελικά η ανάγκη του να ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο τον νικά. Και ο ρόλος του Οδυσσέα, είναι αυτός που καλούμαι να ερμηνεύσω σε αυτή την παράσταση. Αυτός ο χαρακτήρας βρίσκεται στο μεταίχμιο. Διατηρεί κάποια από τα χαρακτηριστικά της άρχουσας τάξης, όμως πρόκειται για ένα ακόμα ασήμαντο γρανάζι της εμπορευματοποίησης των πάντων. Καθαρός του στόχος, είναι να ανέλθει κοινωνικά με οποιονδήποτε τρόπο.

 

 

Η παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νέο αυτό έργο;

Κωνσταντίνος Σωτηριάδης: Στο κείμενό μας, υπάρχουν οι ίδιες ανησυχίες του αρχαίου κειμένου, όπως τις αντιλήφθηκα, η εγκατάλειψη από ένα σύνολο, η απομόνωση και η εργαλειοποίηση των αδύναμων από τους ισχυρούς. Υπάρχουν νέα αρχέτυπα στο έργο μας, δεν υπάρχουν σεβαστοί θεοί, αλλά μεγάλες φωνές του καπιταλιστικού συστήματος, δεν υπάρχει ήρωας, υπάρχει ένας μεσάζοντας των θεών, ένας υπάλληλος που δεν ξέρει ότι είναι πιόνι. Δεν υπάρχει Φιλοκτήτης γενναίος, υπάρχει ένας οργισμένος άντρας που δέχεται κάθε συμβιβασμό. Για έμενα, η αληθινή τραγωδία στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, δεν είναι ούτε η μοναξιά ούτε οι κακουχίες, νομίζω ότι ο ίδιος ο ήρωας προδίδει τον εαυτό του, όταν γυρίζει πίσω στο ελληνικό στράτευμα, αυτή είναι η αληθινή τραγωδία.

 

 

Μπορείτε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της παράστασης; Πώς είναι οι φωτισμοί σας, το σκηνικό και τα κοστούμια σας;

Κωνσταντίνος Σωτηριάδης: Το σκηνικό θέλαμε να αποτελείται από τα εντελώς απαραίτητα αντικείμενα, τα οποία να έχουν περισσότερες από μια χρήσεις. Για παράδειγμα, μια απλή σφουγγαρίστρα γίνεται το δεκανίκι, το ακόντιο και η ίδια η γυναίκα. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για τρεις ηθοποιούς να πούνε μια ιστορία, με πρωταρχικό όπλο την φαντασία τους, όσον αφορά την πολυμορφία των σκηνικών εργαλείων. Με τους φωτισμούς, στοχεύσαμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα και να υπογραμμίσουμε τη σωματικότητα της παράστασης, δημιουργώντας παράλληλα εικόνες συμβόλων.

Τα κοστούμια των Οδυσσέα και Φιλοκτήτη, είναι αυτά που σήμερα θα φορούσε ένας υπάλληλος. Το θέμα είναι, πως στην περίπτωση του Φιλοκτήτη, τα ρούχα αυτά φοριούνται με διαφορετικό τρόπο που υπογραμμίζει την απομάκρυνσή του από το κοινωνικό σύνολο. Το ρούχο της Ήρας είναι ακριβότερο, σύμβολο των ισχυρών και του καπιταλιστικού συστήματος.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ;

Κωνσταντίνος Σωτηριάδης: Η ομάδα ξεκίνησε από την ανάγκη μας να εκφραστούμε και να πειραματιστούμε. Νομίζω ότι το θέατρο πρέπει με σεβασμό και λόγο να πειραματίζεται, να μιλάει και κάπου-κάπου να σοκάρει. Μια θεατρική ομάδα οφείλει να είναι πυρήνας πειραμάτων λόγου και κίνησης. Ακόμα και το ζέσταμα πρέπει να είναι πείραμα. Να ψάχνεις αφορμές, φιλοσοφίες και να τα παντρεύεις. Με αυτά τα στοιχεία θέλω να πορευτεί η ομάδα.

 

Τελικά, «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»;

Κωνσταντίνος Σωτηριάδης: Το θέμα είναι Τί θα έκανε ο Φιλοκτήτης; Αλλά αυτό θα πρέπει να το δείτε από κοντά.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»

Κείμενο -Σκηνοθεσία: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ
Σκηνικά- Κουστούμια: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ
Τεχνικός ήχου και φωτισμών: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Δημήτρης Λιλής, Κωνσταντίνα Ράικου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης
Φωτογραφίες: Ίων Ευθυμίου
Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ

 

Πού: Θέατρο Ίσον, Μελενίκου 33, Αθήνα, τηλ. 213 041 1546

Πότε: από 9 Ιανουαρίου 2023 και για πέντε παραστάσεις (9-10-16-17 και 23 Ιανουαρίου) , στις 21.30

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό/10 ευρώ μειωμένο

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/ti-tha-elege-o-filoktitis-omada-simoultane/

Social Media:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100088767097538
https://instagram.com/simultane.theatregroup?igshid=YmMyMTA2M2Y=