Ο σκηνοθέτης Νίκος Νικολαΐδης και ο ηθοποιός Bασίλης Λιάκος μιλούν για τον «F-X»

Νέες φωτογραφίες για την παράσταση «Ανατολικά της Εδέμ» στο Αγγέλων Βήμα
10 Ιανουαρίου 2023
Διέξοδος στην Τέχνη: Ένα πρωτότυπο εργαστήριο θεάτρου για εφήβους
11 Ιανουαρίου 2023

Ο Βασίλης Λιάκος ερμηνεύει στην παράσταση «F – X» που σκηνοθετεί ο Νίκος Νικολαΐδης. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Νίκος Νικολαΐδης σκηνοθετεί τον Βασίλη Λιάκο στην παράσταση του έργου «F-X» του Michael Stampe, η οποία παρουσιάζεται από τις 16 Ιανουαρίου στο θέατρο 104. Οι δύο συνεργάτες μιλούν στο theatermag για την παράσταση, τη συνεργασία τους και για το θέμα του έργου, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο F-X.

 

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας για αυτή την παράσταση;

Bασίλης Λιάκος: Η πρώτη μας κινηματογραφική συνεργασία περίπου 10 χρόνια πριν, έφερε την συμπάθεια. Μετά προέκυψε η ανάγκη για μια ακόμα συνεργασία, αλλά θεατρική, η οποία αποδείχτηκε κοινή. Ο Νίκος ήταν ο θαρραλέος της υπόθεσης.

Νίκος Νικολαΐδης: Η συνεργασία μας ξεκίνησε όπως όλα τα ωραία ταξίδια: ξαφνικά και απροσδόκητα. Γνωριστήκαμε πριν από μερικά χρόνια στα γυρίσματα μιας ταινίας που συμμετείχαμε. Έκτοτε, βρισκόμασταν που και που. Κάποια στιγμή, σε μια κουβέντα που κάναμε, τον αιφνιδίασα: τον ρώτησα αν θέλει να κάνουμε μια παράσταση μαζί. Αυτό ήταν.

 

 

Γιατί «F – X»; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το θέμα του έργου;

Νίκος Νικολαΐδης: Όπως συνηθίζω να λέω στις πρόβες, το θέμα του έργου είναι η πορεία ενός ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Μέσα σε ένα μοναχικό περιβάλλον, τροφοδοτούμενος από την τέχνη και την επικοινωνία που έχει μέσα από το instagram, με τους followers του, o F-X επιτυγχάνει μια εσωτερική αναζήτηση. Αναζητά απαντήσεις για ανθρώπους και γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του, αναζητά τη συγχώρεση, την αυτοβελτίωση, αναζητά την αποδοχή, ακόμα και του ίδιου του του εαυτού, διεκδικώντας έτσι το αυτονόητο δικαίωμά του στη ζωή: να ζει.

 

Ποιος είναι ο F-X και τι κάνει με βασικό του εργαλείο μια φωτογραφική μηχανή;

Βασίλης Λιάκος: Ο F-X είναι ένας άνθρωπος της εποχής μας, της τεχνολογίας, της υπέρ – πληροφόρησης, των social media και της ταχύτητας. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παλεύει με τα σκοτάδια του, το παρελθόν του, τις πληγές και τη μοναξιά του. Ωστόσο, δε μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει αφεθεί στη θλίψη του. Παλεύει και προσπαθεί να επιβιώσει. Να βγει στο φως. Ο δρόμος δεν είναι σίγουρα εύκολος, όμως νομίζω θα βγει νικητής.
Βασικό εργαλείο στην εποχή μας είναι το κινητό. Και στη περίπτωση του F –X, μιλάμε για ΤΑ κινητά του. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, την κάμερά του, εκθέτει τον εαυτό του στα social media, σχεδόν γυμνό. Το παράδοξο της ιστορίας του, είναι ότι οι αναφορές του δεν είναι απλά φωτογραφίσεις ημίγυμνων ανδρών, που προσπαθεί να αντιγράψει, αλλά πολύ γνωστά έργα τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής ή γλυπτά. Κάπως έτσι, προσπαθεί να κάνει γνωστή την αγάπη του για την τέχνη και ταυτόχρονα, να καλύψει με αυτήν και την ανάγκη του προσοχή και, κατ’ επέκταση, για συντροφιά.

 

 

Πώς δουλέψατε πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης;

Νίκος Νικολαΐδης: Ξεκινήσαμε αρχικά με το Βασίλη, μια μελέτη πάνω στο έργο, προκειμένου να καταλάβουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο, σε μια δεδομένη στιγμή της ζωής του και σε ένα δεδομένο περιβάλλον. Ποιος είναι; Τι κάνει; Τι θέλει; Αργότερα, έχοντας πάρει τις απαντήσεις που ζητούσαμε, οι δρόμοι μας χώρισαν. Ο Βασίλης ανέβηκε στη σκηνή κι εγώ ήμουν από κάτω, καθοδηγώντας τον, ώστε να πάρει ζωή ο άνθρωπος που είχαμε σκιαγραφήσει νοερά. Αντιλήφθηκα πόσο σημαντική είναι η στήριξη σκηνοθέτη – ηθοποιού, σε όλα τα ζητήματα, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο. Έτσι πορευτήκαμε. Οι σκέψεις μου πάνω στο έργο, συγχωνεύτηκαν με τις σκέψεις του Βασίλη, δημιουργώντας έτσι τον άνθρωπο που αναζητούσαμε, και κατ’ επέκταση την παράσταση.

 

Ο σκηνοθέτης Νίκος Νικολαΐδης.

 

Ποια σκηνή κατά τη γνώμη σας είναι πολύ δυνατή;

Νίκος Νικολαΐδης: Στο έργο, ο ήρωας διαπραγματεύεται τη ζωή του μέσα από μια διαλεκτική σχέση. Μέσα από αυτή τη συνδιαλλαγή προκύπτει η αλλαγή, η στάση ζωής την οποία επιδιώκει. Ως εκ τούτου, δε θεωρώ πως υπάρχει στην παράσταση μια δυνατή στιγμή, αλλά ένα σύνολο ιδεών, γεγονότων και σκέψεων που φέρουν την αλλαγή αυτή.

Βασίλης Λιάκος: Κι εγώ συμφωνώ με το Νίκο. Δε θεωρώ ότι ξεχωρίζει κάποια σκηνή. Για εμάς η πορεία του είναι σημαντική. Επομένως, αν ο ήρωας δεν περάσει απ’ όλα τα στάδια, δεν θα φτάσει ποτέ στο στόχο του.

 

Τι σημαίνει το έργο του Michael Stampe σήμερα; Ποιο είναι το σχόλιο του συγγραφέα;

Νίκος Νικολαΐδης: Το έργο γράφτηκε πριν από δέκα χρόνια, ωστόσο απέκτησε μια νέα διάσταση στην εποχή μετά την πανδημία. Πλέον, όλοι γνωρίζουν την πραγματική έννοια της απομόνωσης και του περιορισμού, και έτσι, κάτω από αυτό το πρίσμα, ακούμε μια νέα ηχώ ενός έργου που γράφτηκε το 2012. Πέρα όμως από αυτό, βλέπουμε τη σχέση του ανθρώπου με την τέχνη, σε αντίθεση με τη μαζική του αλλοτρίωση στα social media, προσπαθώντας να επιβιώσει σε μια πατριαρχική κοινωνία, που όπως φαίνεται, δεν είναι πλέον λειτουργική. Η απομόνωση και ο εγκλεισμός, ίσως αρχικά να φαίνονται ως μονόδρομος για έναν εύθραυστο άνθρωπο. Όμως, όταν ο ίδιος συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, σίγουρα θα συναντήσει την ελευθερία.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «F – X»

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαϊδης
Μετάφραση: Πόπη Μόρφη
Δραματουργική επεξεργασία: Κορίνα Βασιλειάδου
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Δημοσθένης Κλημενώφ
Κίνηση: Άρια Μπουμπάκη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βίντεο: Χρήστος Συμεωνίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Μπαρμπουνάκης
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ερμηνεύει ο Βασίλης Λιάκος

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54

Πότε: από 16 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00. Για 12 παραστάσεις

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ και 5 ευρώ (ατέλεια)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 34 550 20

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/f-x-tou-michael-stampe/?fbclid=IwAR0-6R9bWf-2INwSlY8xXB6Zjf_7EHFUfXySGbCKltXtOzTURDXkn1Zs-3c