O Γιάννης Αγγελάκης μιλάει για την παράσταση «R.I.P.»

Καλή Χρονιά theatermaggers!
31 Δεκεμβρίου 2022
Η Μάγδα Μαυρογιάννη μιλάει για τις «Ιστορίες μουσικής και μαγειρικής»
4 Ιανουαρίου 2023
Καλή Χρονιά theatermaggers!
31 Δεκεμβρίου 2022
Η Μάγδα Μαυρογιάννη μιλάει για τις «Ιστορίες μουσικής και μαγειρικής»
4 Ιανουαρίου 2023

Ο Γιάννης Αγγελάκης σκηνοθετεί την παράσταση «R.I.P.» που παρουσιάζεται στο θέατρο Επί Κολωνώ. (Φωτογραφίες: Έλενα Τηνιακού).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί την παράσταση «R.I.P.» η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Επί Κολωνώ. Ο Γιάννης Αγγελάκης μιλάει στο theatermag για το έργο του Δημήτρη Κουρούμπαλη και την ιστορία ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους, που συναντιούνται τυχαία, ερωτεύονται και ως σύγχρονοι Ρωμέοι και Ιουλιέτες, πεθαίνουν.

 

«Το Νοέμβριο του 2019 έκανα ένα σεμινάριο με τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, που είναι ο συγγραφέας του “R.I.P.”. Εκείνη την περίοδο, μόλις είχα τελειώσει την πρώτη μου σκηνοθεσία πάνω σε ένα παραμύθι που έχω γράψει και λέγεται “Μέχρι να μας ενώσει ο θάνατος”, οπότε έψαχνα ένα καινούργιο έργο για να σκηνοθετήσω» εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Αγγελάκης. «Θυμόμουν ότι ο Δημήτρης είχε γράψει ένα έργο, με αφορμή τον “Ρωμαίο και Ιουλιέτα” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του ζήτησα αν είχε κάποιο αντίτυπο που θα μπορούσε να μου δώσει, ούτως ώστε να το διαβάσω, όπως και έγινε. Αμέσως, με συνεπήρε ο τρόπος γραφής του Δημήτρη και το πόσο ωραία έφερε στο σήμερα την ιστορία δύο νέων ανθρώπων και του ζήτησα, αν μου επιτρέπει, να το παρουσιάσω ξανά με την ΑντιΤέχνη, την ομάδα μου. Αρχικά, η παράσταση ήταν να παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Off Off Athens 2020, αλλά ο COVID-19 είχε άλλα σχέδια και έτσι το project “μπήκε στον πάγο” για δύο χρόνια, μέχρι να φτάσει το φετινό καλοκαίρι και το “R.I.P.” να διακριθεί στο φετινό Off Off Athens 2022 του θεάτρου Επί Κολωνώ κι έτσι να επιστρέφει ξανά για να παρουσιαστεί, για λίγες μόνο παραστάσεις, στο Black Box από τις 7 Ιανουαρίου».

 

 

 

«Πρόκειται για την ιστορία ανάμεσα σε δύο νέα παιδιά, που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και έχουν σαν καταφύγιό τους ένα εγκαταλελειμμένο καφέ, καθώς γύρω τους έχει ξεσπάσει εμφύλια διαμάχη» συνεχίζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Αγγελάκης. «Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το έργο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σαίξπηρ, ο Δημήτρης Κουρούμπαλης φέρνει έναν από τους πιο διάσημους θεατρικούς έρωτες όλων των εποχών, στην Αθήνα του 2015. Οι δύο νέοι, τους οποίους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Πηνελόπη Σαραφίδη και Δημήτρης Χριστοφορίδης, πηγαίνουν στο καφέ αυτό, ο καθένας για τους δικούς του λόγους στην αρχή και αναπτύσσεται ένας έρωτας μεταξύ τους μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της ιστορίας τους. Δυστυχώς, ο έρωτάς τους δεν προλαβαίνει να ανθίσει, καθώς το ζευγάρι εξαναγκάζεται σε αυτοκτονία. Υπάρχει μια σκηνή που ξεχωρίζω στο έργο και είναι εκείνη που βλέπουμε να γεννιέται η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και έρχονται πιο κοντά. Το κορίτσι κάνει ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης στο αγόρι και του μιλάει ώστε να τον κάνει να εμπιστευτεί ξανά τον κόσμο.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι “Romeos Ioulietta Panta” (R.I.P.), επειδή όμως δεν θέλαμε να αντιγράψουμε την παράσταση του Δημήτρη που είχε ανέβει το 2015 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και το 2014 στο Bios στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, κράτησα τον τίτλο “R.I.P.”, καθώς επειδή πραγματεύεται και το θέμα της αυτοκτονίας ταιριάζει και στο Rest In Peace.

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία και για την ευκαιρία που μας έδωσε το θέατρο Επί Κολωνώ, να ανεβάσουμε την παράστασή μας με την ομάδα μου, την ΑντιΤέχνη. Ξεκίνησα την ομάδα αυτή, πριν από πέντε περίπου χρόνια και σιγά σιγά, άρχισαν να έρχονται και άλλοι συντελεστές, όπως ο Αλέξανδρος Κανελλόπουλος που κάνει τους φωτισμούς, η Γιάννα Μελλά που κάνει την επιμέλεια κίνησης, η φωτογράφος μας Έλενα Τηνιακού και ο Βαγγέλης Γκουτζέλης που έχει κάνει το trailer της παράστασης, καθώς και οι ηθοποιοί Πηνελόπη Σαραφίδη και Δημήτρης Χριστοφορίδης.
Το θέατρο είναι μια ομαδική δουλειά και ο λόγος που συνεργάζομαι με τους παραπάνω ανθρώπους, είναι επειδή μπορώ να συνεννοηθώ μαζί τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να συνεννοηθείς με κάποιον στις μέρες μας».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «R.I.P.»

Κείμενο: Δημήτρης Κουρούμπαλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αγγελάκης
Δραματουργική επεξεργασία: Ηλίας Κοβάνης
Σκηνικά – Κοστούμια: ΑντιΤέχνη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Κανελλόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Γιάννα Μελλά
Φωτογραφίες: Έλενα Τηνιακού
Trailer παράστασης: Βαγγέλης Γκουτζέλης
Σχεδιασμός Αφίσας: Φωκάς Πάτρας
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Παραγωγή: ΑντιΤέχνη

Ερμηνεία: Πηνελόπη Σαραφίδη, Δημήτρης Χριστοφορίδης

 

Πού: Θέατρο Επί Κολωνώ (BlackBox), Ναυπλίου 12, Κολωνός, Αθήνα

Πότε: από 7 Ιανουαρίου 2023, στις 21.30, και Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στις 21.30, Κυριακή 8 και 15 Ιανουαρίου 2023 στις 18.30

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Πληροφορίες: 210 5138067

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: R.I.P. | Εισιτήρια online! | Viva.gr